Здравейте,чудя се кого да посоча за съставител на ГОД в НСИ,при положение,че съставител на ГФО е юридическо лице? Дали ще е проблем, ако се посочи физическото лице-управител на фирмата-съставител или е редно и в ГОД да се пише фирмата ?
Подавате Д1 ЗА всеки месец, но ги подавате СЛЕД като платите по ГД в сроковете според наредба 8. Пак според същата наредба подавате и Д6. Внасянето на осигуровките е пак според плащането в сроковете по КСО. За Д55 погледнете в ЗДДФЛ.
Върнах се след майчинство, и сега разбирам, че по сметките колежката ми не е удържала осигуровки и ДОД, защото управителя е декларирал че е СОЛ, но се оказа, че е прекъснал дейност още през 2016. Предполагам, че мога да направя една обща сметка за изплатени суми с дата примерно от м.12.2017 . и да подам д.1 и 6 през 2018
Когато лицето, което получава възнаграждение по ГД има и трудов договор се дължат осигуровки и данък по ГД независимо от сумата, която получава.

Благодаря! А декл.1 и 6 подавам ли всеки месец? Осигуровките предполагам трябва всеки месец да ги превеждам?
Здравейте, знам, че преди имаше значение каква е сумата на гражданския договор - дали е под или над минималната заплата след спадане на нормативно признатите разходи, с оглед дали ще се удържат осигурителни вноски. Сега как е? Ползвам калкулатора от сайта. Лицето е назначено на 1/2 мин.заплата във фирмата и в същото време получава и хонорари всеки месец, които се изплащат от същата фирма. Когато заложа, осигурит.доход ,извън този по граждански, ми изчислява осигурит.вноски за работодател и работник, а когато не заложа тази сума, смята само данък?Вярно ли е това?
И на мен този вариант ми се струва удачен, но не знам дали има такава опция програмния ми продукт. Ще го разгледам.
Здравейте, имаме издаден протокол, след проверка на фирма, като имаме издадени ПОкани по чл.103 от ДОПК за подаване на нови ГДД по чл.92 от ДОПК за периода 2012-2016 г., във връзка с това, че не ни признават разходи за гориво и експлоатационни разходи на автомобил в размер на 20% . Следва да посочим  размера на непризнатия разход в графа на Разходи, несвързани с дейността. Също така следва върху размера на тези непризнати разходи, да внесем съответния размер на ДДС. Необходимо е в м.11 да съставя протокол и да го включа в СД по ДДС.
Въпросът ми е, как технически да се случи това? Какво счетоводно записване трябва да се направи- Кредит с-ка 4532 на Дебит коя сметка? Благодаря предварително!
Здравейте,фирма има къща за гости и издава фактури за нощувка,съответно и на отделен ред  се посочва и туристическия данък.Имаме няколко въпроса:
- правилно ли включваме и туристическия данък в данъчната основа?
- При издаване на касов бон при плащане в брой,трябва ли да създадем отделен код,на който да посочваме и туристическия данък?
Здравейте,физическо лице,упражняващо свободна професия, е подало молба в НАП за отпадане по давност на задължения за осигуровки за периода 2005-2008 година, получени са потвърждения,с които молбата е удовлетворена. Извършена е финансова ревизия на лицето през 2016 година, за годините от 2009-2012,възоснова на която са платени всички дължими за този период осигурителни вноски,също и дължимите лихви. Преди месец лицето получава обаждане от служител,който се представя за публичен изпълнител от НАП и съобщава за налични задължения в размер на около 5 Хил.лева, представляващи лихви за периода 2005-2008 година, които бяха отпаднали заради давност. На какво основание могат да претендират за тази сума,при положение,че след ревизията,приключила през 2016 г,абсолютно всички задължения на лицето са платени?
А също и данъка по ЗДДФЛ е платен през 2017.
Благодаря за отговорите, а ще има ли проблем ако посоча към 31.12.16 дохода за м.12 като платен, въпреки, че осигуровките са платени през м.01.2017 ?
Здравейте, управител на ООД се осигурява върху 420 лв, и му се удържат 29,69 лв всеки месец, тъй като дохода го облагаме като личен труд. Тъй като за м.12.2016 г. дохода е изплатен през м.01.2017 г., трябва ли да се посочва в увеличение, в графа - Разходи, представляващи доходи на местни физ.лица ?
А дали при евентуална проверка от НАП, могат да оспорят, че умишлено не ги е декларирал, за да укрие  добив и евентуално приход, независимо, че е начислена рента? Дали няма да имат основание да си преизчислят добива  и евентуално прихода по техни методи?
Здравейте, имам едно ЗП, на което установявам различие между имотите, декларирани в анкетната карта през м.02.2016 г. и реално обработваните. Налице са имоти, невписани в анк.карта. Това проблем ли е, при положение, че върху всички имоти е начислена рента и е взет предвид добива и отчетен прихода от продажба на земеделска продукция?
А защо трябва да се оформя като дарение-жената е получила рента и иска да я даде на сина си, в ежедневието не вярвам някой да оформя дарение за тези средства. А дори и като заем ми е странно,тя няма да ги дава директно на дружеството.
Здравейте, собственик на ЕООД  има недостиг на парични средства в касата, необходими за изпълнение на нормалната си дейност. Майката на собственика може да му предостави сума в размер около 12 000 лв, Как е най-редно да се оформи предоставянето на тези средства, сумата ще бъде предадена на 3 пъти в брой. Необходима ли е някаква декларация от името на майката?
Ок, защото в указанието за попълване на справката за окончателния размер на осигурителния доход пише, че на ред 13, колона 5.2 от Таблица 1 вписват съответната част от облагаемия доход, получен от извършването на услуги с личен труд само в тези дружества, деклариран в Приложение 1, част І, ред 1, колона 4 с код 102,а по този начин ще се получи разминаване с декл.1 месец по месец.
Здравейте, попълвам ГДД на едно физическо лице, което от м.09.2015 има изплащан личен труд по 420 лв на месец. Чудя се като попълвам Приложение 1, част I ,ред 1 ,колона 4- Облагаем доход, трябва ли да включа и този за м.12 или до м.11 включително, тъй като дохода за м.12, се изплаща през януари 2016?
Здравейте, фирма закупува стока, която иска да дари на детска градина. При покупката няма да ползваме данъчен кредит, както и при отразяване на протокола в дневника. В кои колони точно трябва да влезе протокола?
Благодаря предварително!
Мерси за отговорите, но явно не съм задала ясно въпросите си.
Процедурата по дерегистрация стартирам с подаване на заявление за дерегистрация. В общия случай прилагам справка за облагаемия оборот по месеци за последните 12 месеца и удостоверението за регистрация. Необходимо ли е да се подават празни следните справки, които са изброени в закона или само в случаите, в които има такива обороти- "Чл. 77. (1) Заявлението за прекратяване на регистрацията по чл. 109 от закона се подава по образец - приложение № 8.
(2) Към заявлението по ал. 1 се прилагат:
........................
2. справка за общата сума на облагаемите вътреобщностни придобивания за предходната и текущата година, с изключение на придобиването на нови превозни средства и на акцизни стоки;
3. справка за общата сума на данъчните основи на доставките при условия на дистанционни продажби с място на изпълнение на територията на страната, с изключение на доставките на акцизни стоки, за текущата година и за всяка една от двете календарни години преди текущата;