Здравейте,нямаме 50000 до 01.10.15, не сме получили никакво съобщение от НАП, установявам го вчера, след като отидох лично на място, след като не ми потвърждаваше сайта на НАП получаването на декларацията. Въпросът ми е сега как да попълня справката за оборотите?
Здравейте, този месец при опит да подам справка-декларацията по ЗДДС за м.10, ми връщаше съобщение, че има грешка, при което при ходене в НАП се установи, че фирмата е дерегистрирана по инициатива на НАП от 24.09, тъй като не е открит никой на посочения адрес 3 поредни пъти. Сега искаме да регистрираме отново фирмата и имам два основни въпроса:
1.Когато попълвам справката за облагаемите обороти, какви суми трябва да взема-за периода до 24.09 само данъчните основи ли на доставките, а след тази дата - целите суми, с включения ДДС?
2.Какво следва да се направи, след като за периода след 24.09 до момента имаме издавани фактури на клиенти, с начислен ДДС? Трябва да анулираме фактурите и да издадем нови, без ДДС? А с фактурите за покупки -  следва да коригираме ползвания кредит ли?

Благодаря предварително!
Здравейте, закупена е през ноември 2014 и не е използвана, не е начислявана и амортизация.
ами това е дълготраен актив-машина по европейска програма, настъпила е някаква промяна и клиентът сменя актива, който ще закупи по програма и затова пускаме кредитно за този актив и пускаме фактура за новия.
Здравейте, през 2014 г сме продали една стока с 10000лв печалба, която е отнесена в 123. Тази година се налага да пуснем кредитно известие към клиента за същата стока, т.к.ще му продаваме друга. Въпросът ми е следва ли да се извърши сторно и на операцията 702/123, с която сме отнесли разликата в 123? Реално да си намалим финансовия резултат за 2015?
Мерси, а услуги като - присъединяване към ел. и ВиК мрежа, изготвяне проект за енергийна ефективност на сградата могат ли да се включат?
Здравейте, фирма придобива къща за гости чрез строителство по стопански начин. За целта използвам сметка Разходи за придобиване на ДМА, като тук натрупвах строителството, консултантски, архитектурни услуги. Сега обаче започнаха да се извършват и разходи свързани с обзавеждането, правилно ли е и тях да ги натрупвам в тази сметка и с целия натрупан дебитен оборот по сметката да заприходя сградата. Това в кой момент може да се случи най-рано - има издаден акт 12, нужно ли е да се чака акт 16?
Здравейте, регистрирахме фирма по ЗДДС от 29.07. Сега ми представят фактури -данъчни и опростени от преди тази дата, които съответно не сме и представили в НАП при регистрацията. Трябва ли изобщо да ги посочвам тези фактури в СД за м.август?
Моля за съвет . За първи път ще имам заложна къща и искам да разбера някои особености. Не ми стана мн ясно, дали фирмата освен дейността на заложната къща, може да осъществява и др. дейност. От едно указание прочетох, че заложната къща не може да извършва по занятие други търговски сделки, но това отнася ли се и до самата фирма?
Също не ми стана ясно, когато заемът не се върне и стока следва да се продаде, кой на кого издава фактура - залогодателят,който е собственик на вещта  издава на купувача или заложната къща на купувача?
Още веднъж благодаря !!!
Четох и доста противоречиви мнения дали данъкът за прехвърляне на имота и таксите вписване могат да се включат в стойността на имотите, Вие как смятате и отново ли ще ги разделям на квадратите?
А дали ще е грешно продажната цена по нотариалния акт да я разделя на квадратите?
А и в единия имот има промишлена сграда, мога ли да не я завеждам?
Здравейте, фирма закупува 3 поземлени имота, като в нотариалния акт сумата на продажбата е записана общо. Аз как следва да ги заведа в счетоводството и при евентуална продажба, как ще изпиша всеки от имотите? Благодаря ви предварително!
да, регистрирана е по ЗДДС. Мерси за отговора :)
Здравейте, фирма производител на безалкохолни напитки предава на вторични суровини стъклени бутилки, които вече не използва в производството. Това счита ли се за освободена сделка по чл.163а от ЗДДС, т.к. не виждам никъде изрично да е упоменато стъкло, може ли да се смята че е производствен отпадък?
ок, мерси, но през май месец сме му изплатили и обезщетение по чл.224 от КТ, работникът е освободен от 01.06, но програмата ги начислява в май. Това означава ли че трябва в обезщетението по чл. 222, ал.1 за м.06 да включим и сумата на това обезщетение?
Мерси, това трябва да впиша и в книжката нали, а не нетото?
Здравейте, програмата ми не изчислява автоматично обезщетението по чл.222,ал.1,  затова се колебая дали трябва да включа основната заплата плюс класа при начислението. Прочетох, че трябва да се изплати брутното за предходния месец, но не знам дали да включа и класа. Мерси предварително!