Здравейте, чудя се дали да подавам някакъв ГФО в търг.регистър на фирма ООД, регистрирана през 2014 г., но започнала дейност през 2015 г? Подадена е ГДД без дейност.
И аз съм назначавала на труд.договор лице, осигурявано от зем.производител-физ.лице, но тук настояват да е на граждански, защото не пасял само неговите овце, а тези на цялото село. И си мисля, че ако е на граждански, по-скоро трябва да се оформи като договор за външна услуга, или пък да му се съставя документ за плащане веднъж годишно, то ще е малка сума и декларация 1 не би следвало да се подава всеки месец. Май по-чистия вариант е на трудов, било то и на 4 часа.
Здравейте, днес получих въпрос от собственик на земеделски производител-физическо лице, дали можем да назначим една лице на граждански или трудов договор като овчар, който пасе овцете, които той отглежда?Как мислите? :)
Здравейте отново  :wink1:
Сега имам едно друго питане - сумата, която ще получи единия съдружник под формата на дивидент, иска да преведе по сметката на собственото си ЕТ, което сега започва дейност и няма приходи, но пък има вече задължения към доставачци и иска със сумата която ще получи по сметката си, да ги погаси. Счетоводно как да го отразя - 503/493 ли ?
Принципно си я водя и аналитично по години. Ще изплатим цялата неразпределена печалба за 2012 и 2013, и част от сумата за 2014 г.
Здравейте, фирма иска да изплати дивиденти за 2012, 2013, и частично за 2014 г. Възможно ли е да бъде частично и също при превода на сумите по сметките на съдружниците, трябва ли да се отделят сумите за съответните години, или може с едно платежно? Благодаря предварително ! :wink1:
Благодаря ви за отговорите! Притеснявам се, защото в едно ЕООД караха майката да връща с лихвите майчинството, защото беше назначила момиче, което да я замества, и нямаше прокурист. В нои я бяха успокоили, че до първата година , нямало проблем да няма прокурист. Но при извършена случайна проверка на фирмата, се оказа че трябва да ги върне и то с лихвите. Явно и служителите са толкова наясно.
А за възлагането на управлението на някой от съдружниците съставя ли се някакъв документ и обявява ли се в търговския регистър?
Майката е управител, и освен нея има двама съдружници.
Мерси, а трябва ли да има прокурист, през това време, който да разписва примерно ГФО, които ще са нулеви? Или се счита, че някой от управителите ще го прави?
Здравейте, имам една майка, на която ще й изтекат съвсем скоро 410-тте дни отпуск за бременност и раждане. Същата е управител на ООД, което не работи, от момента в който тя излезе в болничен поради бременност и раждане. Искам да разбера има ли право да получава майчинство до навършване на 2 г. , при положение че фирмата няма да работи през този период, не е подавана и декларация за прекъсване на осигуряването.
Здравейте, имам проблем с подписването на отчета на сайта на ТР. Когато натисна Подписване, ми се зарежда прозорец с прекия път до сертификата, но бутонът Сертификати остава неактивен и не мога да подпиша. С последна версия на java съм, предполагам някакви настройки на интернет експлоръра трябват. Моля, ако някой може, да сподели как да реша проблема.
Здравейте, получихме искане за представяне на проверка на физ.лице от НАП, но обемът от документи е доста голям и няма да успеем за 7 дни да ги съберем. От къде мога да видя примерна бланка на искане за удължаване на срока по чл.25 от ДОПК?
Мерси, помислих че има някаква грешка, уж програма ги смята  :wink1:
Здравейте, забелязах на едно лице, което през месеца има отработени дни и сума на обезщетение по чл.224, че в декларация 1 в т.34 Нетно възнаграждение не включва сумата на обезщетението, а само чистата сума след осигуровки на заплатата за отработено време.Правилно ли е това?
Мерси мнооого !
А трябва ли да публикуваме решенията в търговския регистър или само, когато обявяваме отчета?
Здравейте, моля за съвет. Фирма има наличност по счетов.данни в касата над 275 000 лв, които не са реални. Искаме да изплатим дивиденти на съдружниците, за да намалим касата. Ограничението е до 15 000 лв, но това на ден ли е? Можем ли в период от 5 последователни дни да изписваме по 15 000 лв. ?