Здравейте, имам лице, което за 2022 има доходи от трудово правоотношение и граждански договор, по който са удържани осигуровки и ДОД, тъй като сумата по него след приспадане на НПР е над 710 лв.
Трябва ли да попълвам Таблица 1 и 2 за оконч.размер на осигур.доход?
Благодаря, а приложение 8 как се подава - само пред работодател или се носи в НОИ и прил. 10 за половин майчинство  с какво основание се подава за получаването му?
Здравейте, имам една майка, при която ще се засекат първо и второ майчинство в края на втората година. Трябва да спра първото, да я пусна като работеща майка и да подам болничния за 45 дни преди раждане. Ако на някой се е случвало, ще даде ли малко повече инфо как се прави, чрез промяна на обстоятелствата ли, какво се пише, ако първото дете няма да посещава детско заведение?
Здравейте,
досега не съм водила счетоводство на електронен магазин.
Изчетох информацията в НАП, но не ми стана ясно, ако магазинът не приема плащания
в брой, а само чрез наложени платежи, изплащани по банка, нужно ли е да се регистрира?
Благодаря, и аз се двоумих, ще го подам
Здравейте, ЕООД не упражнява дейност през 2021 г, но управителят се осигурява, както и едно лице, което е по майчинство.
Имам начислени разходи само за това лице за здравно осигуряване под 500 лв. Приходи няма.
Правилно ли ще е да подам Декларация за предприятие под 500 лв приходи и разходи в НСИ и да  не подавам ГДД по чл.92?
Вноските са приспаднати от облагаемия доход за упражняване на личен труд в дружеството, в приложение 1
Здравейте,
при попълване на гдд на физическо лице, се зареждат от автоматичните справки на НАП изплатен доходи за  712 лв. по граждански договор, няма удържани данък и осигуровки. Лицето се осигурява на 650 лв.като управител на ЕООД. Правилно ли ще е в приложение 3 да посоча сума на осигуровки, удържани през годината тези които са внесени през ЕООД като управител и съответно ми изчислява че няма да има да доплаща данък?
Не знам как се осигурявал, ще го проверим, ако се е осигурявал, значи няма проблем, така ли?
Здравейте, моля за помощ.
Моят свекър получи решение за пенсиониране преди 2 месеца. Управител е на ЕТ. Преди месец влезе по спешност в болница, следствие на инсулт. Още е в болница, почти напълно парализиран, не може и да говори. Ясно е че повече няма да може да рабори. Дали може да се поиска издаване на болничен от болницата и съответно после удължаване от лекарска комисия, при положение че вече е пенсионер? Аз решението не съм го виждала, знам само че преди да му изчислят точния размер на пенсията са му дали някаква сума,не знам със сигурност дали официално е пенсиониран.
Много Ви благодаря!
Благодаря, а ако е с ОЗМ се подава д.1 с какъв доход?
За инвалидност
Здравейте, физическо лице работи през 2021 г. на трудов договор, където го осигуряват на 3000,00 лв. От м.03.2021 г. упражнява и свободна професия - лекар на свободна практика, където има получени доходи от РЗОК. Подадена е декларация за самоосигуряване от 01.03.21 г. Лицето не е подавало декл.1 за упражняване на своб.професия. Мисля, че е правилно, но нещо се заблудих. Моля за вашето мнение, благодаря.
Благодаря,
пробвах да прикача пълномощно , но ми дава някаква грешка, явно е моментно, ще
пробвам пак.
Здравейте, днес клиент получи разрешително за търговия с цигари, необходимо ли е да се регистрира в система за проследяване на тютюневи изделия? Не съм имала отдавна клиент, който да продава цигари, нещо ново ли е това?
Благодаря предварително на отзовалите се.
Благодаря,
не се бях замислила, че и това може да не е наред, трябва да го проверя.
По някакъв друг начин освен на място в НАП дали е възможно , фирмата функционира от много години, някъде около 1990 г. е регистрирана.
Здравейте,
моля за съвет как осчетоводявате получен от ДФ Земеделие възстановен акциз
върху дизеловото гориво  през 2020 г. ?
При попълване на ГДД на ЗП - едноличен търговец, в приложение 3, не ми се зарежда тази сума
от справката с  данни от НАП.