Здравейте, имам една майка, която ще се върне на работа, тя е управител на ЕТ, освен приложение 4 и придружително писмо за получаване на 1/2 от майчинството, друго необходимо ли е?
Здравейте, имам въпрос относно слабата капитализация - фирмата има изтеглен кредит през 2014 г. и не знам дали трябва да включа тези лихви в регулирането,тъй като в чл.43,ал.3,т.1 от ЗКПО е посочено,че когато кредитът е гарантиран или обезпечен от свързано лице, лихвите се включват.По кредита солидарни длъжници са фирми, свързани лица с кредитополучателя.
Здравейте, през 2014 г. ЕТ не е инвестирал в нови активи преотстъпения през 2013 г. данък. Всъщност, има закупени активи, но те са по програма и няма да бъдат признати. Къде в ГДД мога да отразя, че данъкът не е инвестиран или се установява при ревизия?
Здравейте, през 2013 г. сме начислили рента за стопанската 2012/2013 г, която към 31.12.2013 г има неразплатени остатъци, с които е преобразуван счет.фин.резултат в посока увеличение. През 2014 г. са платени тези остатъци. Мога ли да попълня таблицата са преобразуване в посока намаление в т.6 - "Приходи/сума, с която са намалени счетоводните разходи, отчетени по повод на задължения за неизплатени доходи по чл. 42, ал. 1 от ЗКПО и на задължения за невнесени задължителни осигурителни вноски по чл. 42, ал. 5 (чл. 42, ал. 4 и ал. 6, изречение второ от ЗКПО)" с платените суми?
1. Авансовите вноски се правят само на едно от основанията за самоосигуряване по избор на лицето. И да иска, не може да се осигурява през ЗП, след като е избрал да се осигурява през ООД.
2. Годишната основа за доходи по чл. 29 се определя по реда на чл. 30, в който изрично е записано, че "облагаемият доход по чл. 29, придобит през данъчната година, се намалява с вноските, които самоосигуряващото се лице е задължено да прави за данъчната година за своя сметка"

Какво още има да размисляте?! :smile1:

аз пак да попитам- мога ли да ги приспадна?
Здравейте, фирма е закупила трактор, с който ще извършва обработки във връзка с дейността си по отглеждане на селскостопанска продукция. Колебая се в коя група да го сложа -машини или трансп.средства и съответно каква аморт.норма да ползвам?
Не знам, замислих се, след като сме подали декларация, че в ЗП няма да се осигурява, но пък от друга страна физическото лице е едно и също и се колебая какво да направя.
Здравейте, управител на ООД, се осигурява като самоосиг.се лице в дружеството на 420 лв. В същото време,лицето е регистриран и като физическо лице-земеделски производител. Когато формира год.данъчно основа за доходите като земед. производител, мога ли да приспадна осигурит.вноски, които е внасял като управител в ООД-то. Подадена е декларация в НАП, че ще се осигурява само в ООД-то.
Мерси, а в месеците, в които изцяло е била в болнични, само Таблица 2 , колона 3 с 420 лв ли трябва да попълня?
Здравейте, управител на ЕТ е самоосигурвящо се лице и започва да представя болнични листи от м.10.2014 г. за общо заболяване, а от м.11.2014 г. за бременност и раждане. Когато попълвам справка 2004 , в графата избран осигурит.доход върху който са внесени авансови вноски, за периодите в болничен, пак ли пиша избрания доход от 420 лв?
а за данъка най-вероятно трябва да подавам декларации по чл.55 и да ги внасям авансово.
Мерси, това което разбрах,  е че ще ми плащат брутната сума от 50 лв, и следващата година, когато подавам декларацията по чл.50, в справката за окончателния размер на осигурит.доход, следва да посоча освен този от 420 лв, така и този от гражд.договор- 50 лв на месец, да си довнеса осигуровките и да платя данъка. Предполагам това ще окаже влияние и върху осигурителния ми доход за 2017 г. , тъй като ще надвиша 5040 лв.
Здравейте, управител съм на ООД, осигурявам се върху 420 лв, в същото време от март месец ще получавам по 50 лв на граждански договор. Необходимо ли е фирмата, която ще ми плаща по договора да ми удържа осигуровки и данък ?
Здравейте, сега установявам, че когато подадох декларацията по ДДС за м.03, не посочих сумата за възстановяване в кл.80, а само попълних справка за извършеното приспадане. Каква е процедурата, искане ли трябва да подам, и ако е така, къде мога да изтегля бланката. Благодаря предварително!!
Здравейте, работник е завел и спечелил дело срещу работодателя си за неизплатени заплати. Сумата стоеше на салдо по сметка 421. Не знам как да осчетоводя задължението като съдебно. Колебая се за статията Дт 421/Кт 444, но с-ка 444 не може да има кредитно салдо.Дали трябва да я прехвърля с операцията Дт 444/Кт 445 в присъдени вземания  и при плащане от наша страна да везам 445/503?
Здравейте, осигурявам се като лице, полагащо личен труд върху 420 лв , в същото време ще получавам и по 50 лв на месец по граждански договор, сключен с друга фирма. Необходимо ли е да се подава декл.1 при положение че ще удържа само данък всеки месец. Необходимо ли ще е да правя изравняване на осигурителния доход и да довнасям осигуровки когато подавам годишната си декларация през другата година?
В част VI на ГДД по чл.92 в т.1 Общ размер на счетов.приходи от взаимоотношения със свързани лица - следва да посоча начислените лихви ли?
А в т.3 Вземания от свързани лица- само главницата ли?
Мерси предварително!