Здравейте, моля за помощ, ако някой има опит във воденето на счетоводство на животновъдно стопанство. Фирма ООД закупува 50 бр. биволици. Завеждам ги по първоначалната им стойност от фактурата като дълготрайни биологични активи. Биволите ще се гледат за угояване и разплод. От изчетеното по темата разбрах, че трябва да се оценяват по специален ред в края на годината. Как се прави тази оценка? И също така начисляват ли се счетоводни и данъчни амортизации?
Вече се бях притеснила,благодаря Ви много!
Мерси много, а правят ли изчисляване на окончателния  размер на осигурителния доход - справка 2004 от декларацията, за ЗП - физически лица, знам че не изравняват, но тъй като в случая е ЕТ земед.производител как стои въпросът?И предполагам трябва да се подаде и декл.6 за изравняването.
Здравейте, за първи път ще попълвам ГДД на ЕТ регистрирано като зем.производител. Тъй като ще правим преотстъпване на данъка, не съм сигурна върху данъчната печалба или върху годишната данъчна основа трябва да се изчисли преотстъпването, той като последната е намалена с размера на внесените осигур.вноски през годината?
Благодаря Ви много за отговора!
Здравейте, въпросите ми са два
1.Предоставен е заем, по който има начислени лихви за периода на ползването му, които обаче до края на годината не са платени. Как следва да се отразят като текущ приход или като финансов приход за бъдещи периоди и чак след плащането на лихвата да се признае като текущи приход?
2.Има ли значение дали лихвата ще се начисли 496/721 или 262/721 в смисъл дали трябва да се увеличава задължението като се дебитира 262 с размера на лихвата?
По същия начин ли стои въпроса с начислените разходи за лихви по получени от фирмата заеми?
Здравейте, колебая се относно следния казус: Фирма предоставя на друга фирма заем.А също така и получава заем от друга фирма. При осчетоводяване на лихвите по предоставения заем как е по-правилно да се отразят Дт с-ка 262 / Кт 496 или Дт 262/Кт 721 , или пък 262/752 фин.р-ди за бъдещи периоди и чак при плащане на лихвите да се отрази 752/721.
Здравейте, собственик на ЕООД се осигурява като самоосигур.се лице. Притежава също и ЕТ, където не се осигурява. Чудя се при попълването на данъчната декларация по чл.50, трябва ли да се попълва справка 2004?
Добро утро!Интересува ме следния въпрос.Фирма се регистрира по ДДС на 05.03.2014 г.Месец 03 е първия данъчен период.Днес подаваме първата декларация която е нулева.Ще подадем и опис на наличните активи към датата на регистрацията. Необходимо ли е да се включат тези фактури,описани в описа в първия данъчен период или е възможно и през следващите?Мерси предварително!
Здравейте, нужно ли е ЗП-физическо лице, нерегистрирано по ДДС да подава ГОД на предприятията, несъставящи баланс за 2013 г.?
Благодаря за отговорите! :good:
Мерси, а кога трябва да публикуваме решението за покриване на загуба в Търговски я регистър- до 30.06.2014  с годишния финансов отчет за 2013 г. или с този за 2014 г. през 2015 г.
Ок, а когато попълвам ГДД за 2013 г., мога ли да я приспадна, с други думи трябва ли да платим 300 лв. печалба или ще са само 100 лв.?
Здравейте, през 2012 г. сме на загуба с 2000 лв., а през 2013 г. сме на печалба с 3000 лв. Покриваме изцяло загубата от 2000 лв., каква печалба трябва да посочим в баланса и в ОПР ?
Да, става въпрос за управител, който е осигуряван на 420 лв. , удържан е и данък и сумата е осчетоводявана като разход по с-ка 604. По спомени мисля, че съм чела, че управителя трябва да се осигурява на доход, не по-малък от минимални осигурителен доход за съответната дейност.
Здравейте, да разбера правилно ли е управител на ООД да се осигурява на приравнено на трудов договор правоотношение? Начисляван е доход от 420 лв, върху който е удържан и ДОД. Сумата е отразявана 604/498. Подавана е и данъчна декларация по чл.50 и е попълвано приложение 1 с кода на доход 10 .
Здравейте, предстои да начислим обезщетение на лице, което е освободено но 01.02.2014 г/събота/.От коя до коя дата трябва да начислим сумата  и да впишем периода в книжката - от 01.02.2014 г. до 28.02.2014 г. включително или от 03.02 до 03.03 ? Мерси предварително !
Мерси, така ще го направя.
Здравейте, искам да разбера дали ако физическо лице, регистрирано като ЗП през 2013 г.няма никакви доходи като ЗП, има доход от трудов договор, трябва ли да подава ГДД по чл.50? Направени са вноски за осигуровки за цялата година върху 240 лв, т.к. участва по програма и е задължително да се осигурява? През 2014 г. е получило субсидията за 2013 г.Благодаря предварително?
Здравейте, през 2013 г. пускаме авансова фактура за продажба на земеделска продукция,фактурата ни е е преведена. Сега сделката се финализира, при което трябва да издадем фактура за цялата стойност по новия ред и не начисляваме ДДС, и същевременно трябва да анулираме предишната. Издаваме за целта протокол. Въпросът ми е - трябва ли да включвам анулираната фактура в дневника за продажби със знак минус, ако е така, със сумата на посочения ДДС, ще се увеличи стойността на ДДС за възстановяване, редно ли е?