Здравейте, моля за малко помощ.Въпросът ми е относно обратното начисляване на ДДС . Фирмата е зем.производител и през 2013 г. има фактурирани аванси за продажба на продукция, които съответно са преведени. Сега с новите разпоредби,е необходимо да се анулират издадените фактури и да се издадат нови, в които да се посочи цялата данъчна основа.Технически как става това - как ще се осчетоводи, какви са записванията, трябва да сторнирам старата фактура и да осчетоводя новата, с цялата стойност ли.Има ли някаква особеност?
Много благодаря!
Здравейте, имам  регистриран ЗП,който през м.01.2014 г. получава субсидии за 2013 г., необходимо ли е да се включват в облагаемия доход за 2013 г?И също така ме интересува,необходимо ли е да се подава декларация по чл.55 от ЗДДФЛ за получените през 2014 г. субсидии или други доходи?
Благодаря предварително
Здравейте, фирма прекъсва дейност на 01.08.2013 г.,фирмата не е закрита, само е подадена декларация, че прекъсва дейност в НАП. Тя притежава два дълготрайни актива. Как се процедира с начисляването на амортизация, и то ли се преустановява, необходимо ли е актива да се консервира?
Оказа се дълга и широка....Това лице е имало и булстат, но вече е заличен в ТР, но незнайно защо навсякъде всички документи са подавани по този булстат в НАП и сега системата не разпознава ЕГН и търси булстат, и тъй като ме е упълномощила чрез ЕГН, не се получават нещата.
Да, и трите пъти.
Здравейте, интересува ме как трябва да подам декл.1 на физическо лице, което упражнява занаятчийска дейност и се самоосигурява, тъй като вече 3 пъти ми отхвърля файла системата на НАП. Ето каква грешка ми дава:
Декларация обр.1 Файлът е отхвърлен : Не са намерени данни за подателя на декларациите ! RMS:218 

Декларациите се отхвърлят поради нарушаване на изискванията за едновременно подаване на декларации обр.1 и обр.6. 
Здравейте, имам 1 фирма, в която има 2 продавачки, едната работи 5 дни в седмицата от вторник до събота вкл., а почива в неделя и понеделник, трябва ли да й се плаща извънреден труд, при положение, че работи на график, благодаря!
Здравейте, имам една кооперация - ТПК, чиято основна дейност е 1107 - Производство на безалк.напитки, само че КИД не бил този, а отговаря на ред 81 - Централен коопер.съюз, но срещу този ред не е вписнан КИД. Как да определя осигур.прагове, до момента друга колежка е правила осигуровките, тя ги е правила с програмата на НАП и е вписвала данни само в полето за реда 81, не е вписвано 1107, аз само че съм с Микроинвест ТРЗ Про и не виждам опция да не впиша икономич.дейност, а само реда от таблицата. Ако някой има опит, моля да даде съвет! Благодаря предварително!
Здравейте, как определяте осн.икономическа дейност на фирма с 2 дейности - според оборота или според назначените лица във всяка дейност?
Мерси!
Здравейте, какъв период отбелязвате в сайта на НАП, когато подавате декл.6 за м.12 с данъка- в самата декл.6 пишем м.01,но от падащото меню в сайта ,кой месец трябва да се избере?
Здравейте, моля да ме посъветвате как да постъпя. Имам новооткрита фирма - ООД, в която управителите управляват заедно и поотделно. И двамата с осигуряват като СОЛ в други фирми. Как да попълня декларацията за регистрация на СОЛ, само да посоча че започват дейност ли, и от името на двамата ли трябва да се попълни?
Здравейте, бихте ли ме посъветвали как е по-правилно да се осчетоводяват лихвите върху получените средства по договори за временна финансова помощ между фирми - 621/496 ил и 496/159 ?
Да, май не се изразих добре. Исках да разбера дали му се приспадат разходи при определяне на облагаемия доход при изравняването на осиг.вноски?
Здравейте, имам следното питане- фризьор-физическо лице, се облага по ЗМДТ и плаща патент, как се облага дохода му - признават ли му се разходи или не?
Здравейте, искам да попитам как се процедира в този случай- фирма ще закупи биволи, които ще отглежда, как трябва да се заведат в счетоводството и има ли минимална стойност, по която да се заведат?Благодаря предварително!
Здравейте, за първи път ще правя регистрация на фирма по ДДС и имам няколко въпроса - фирмата е току-що регистрирана, какво е необходимо да подам първо в НАП - заявление за регистрация - Приложение №1 към чл. 74,ал.1 ли, а в раздел В Приложени документи, пиша ли нещо?