Здравейте, грешно ли е, а също така-необходимо ли е воденето на с-ка 611 във фирма с основна дейност търговия на дребно?
Здравейте, фирма плаща на физ.лице наем по банков път. Необходимо ли е да се съставя документ-сметка за изплатени суми, или наема следва да се осчетоводи чрез счетоводна справка.Благодаря предварително.
Здравейте, ЕТ, рег.по ДДС и като зем.производител осъществява дейност по производство и продажба на селскостоп.продукция. В същото време има закупено едно място в регулация, с цел изграждане на къща за гости по програма за развитие на селските райони.Също има заплатени и такси за проектиране, и др.адм.такси. Тъй като до края на годината, къщата няма да бъде построена,съответно и дейността няма да е стартирана, как трябва да се отчитат разходите-необходимо ли е да се създаде партида към с-ка 611, примерно селски туризъм,или директно да бъдат отнасяни в 123?
Благодаря Ви за отговорите, но едно не ми става ясно- може ли управител, който полага личен труд, да се осигурява само върху 420,00 лв. , от тази сума да му се удържа и данък по ЗДДФЛ, без да се осигурява отделно и върху Минималния осигурит.праг за съответната икономическа дейност?
Мерси за отговора, фирмата не е нова, друг е водил счетоводството досега. Това, което ми беше обяснено е, че на управителя се изплаща възнаграждение за положен личен труд, за да минават сумите като разход и му се подава и ГДД по чл.50. Осиг.доход е 420, внасят се същите суми като на СОЛ, но и данък по ЗДДФЛ.Правилно ли е това?
Здравейте, знам, че те темата е доста банална и многократно дъвкана, но наистина се колебая за отговора на въпроса- Възможно ли е управител на ООД да се осигурява като самоосиг. се лице върху 420,00 лв. и също така да му бъде удържан и ДОД? Необходимо ли е да се сключва договор, че участва в дейността с личен труд? Мерси предварително.
Да, този управител при регистрацията на фирмата е подписал декларация-не знам точно каква, но по неговите думи в нея е декларирал, че няма да се подписва никъде, реално няма да участва в управлението на дружеството. И наистина никъде не се подписва и не се пише като МОЛ. От това произтича ли извода, че не е нужно да се осигурява?
Здравейте, имам едно ООД, в което двама съдружници са управители-заедно и поотделно. В момента се осигурява само единия управител, необходимо ли е задължително и другия да се осигурява?
Ок, а печалбата как се изчислява, към момента на напускане на съдружника ли?Примерно напусне от утре.
Здравейте, имам едно ООД , в което и двамата съдружници са управители. Предстои единият управител да излезе от фирмата и да си продаде дела на друг съдружник. Необходимо ли е към момента на излизане на управителя от фирмата да се разпредели печалба и да се начисли данък дивидент? Възможно ли е изплащането да стане другата година или пък изобщо да не се разпредели печалба на този управител? Мерси предварително :smile1:
Здравейте, имам един неплатен фиш към КАТ, който е разпределен на НАП чрез публичен изпълнител. Сега искам да си го платя, по сметката на НАП по сметка за принудително събиране, необходимо ли е да се пише вид плащане, тъй като системата не ми го изисква/плащам чрез електронно банкиране/
Мерси предварително!
Здравейте, имам назначен 1 работник на 2 часа по чл.111 от КТ. Заплатата му е 78 лв.  За тази длъжност миним.осигурит.доход е 460 при пълен ден. Тъй като е назначен на 2 часа, аз го изчислявам, че е 115 лв. Но програмата ми за ТРЗ му изчислява осигуровките върху 78 лв. Правилно ли е и има ли някакво изключение за това, че е назначен на по чл.111?
Здравейте, имам едно ЕООД, което от 01.08. прекъсна дейност. Възможно ли е да се завери осигурителната книжка, преди да е изтекла годината, и по-точно сега?
Здравейте, имам едно ЕТ , на което управителят е на 19 г. и е приет като студент за първа година в Англия. Трябва ли да се декларира това обстоятелство в България и каква декларация трябва да се подаде? Фирмата ще продължи да функционира, необходимо ли е да се назначи прокурист?
Мерси предварително. :smile1:
Здравейте, една фирма е регистрирана през м.06 по ДДС.Подадохме списък на наличните активи,на които ще ползваме ДДС. Сега ще подавам ДДС за м.07,трябва ли да включвам в дневниците и останалите фактури,които са преди датата на регистрация, на които няма да ползвам ДДС?
Здравейте, имам едно ЗП,което през м.юни получава доход от продажба на продукция.През м.май тази година обаче е ригистриран като ЕТ и всички договори за обработка на земя са прехвърлени на ЕТ.Необходимо ли е да се подава декл.по чл.55 от ЗП за получения доход за второто тримесечие?
Здравейте, управител на ЕТ е в майчинство. Фирмата ще работи, какви са начините за назначаване на прокурист. Прочетох, че може да е с ДУК по КТ или ДУК по ЗЗД. В кой случай отговорностите са повече и еднакви ли са осигуровките? Ако е по КТ кой код на длъжността се използва? Мерси предварително.
Здравейте, искам да разбера дали регистр.като земед.производител физическо лице, което не е регистрирано по ДДС, може да води двустранно счетоводство. През тази година същото лице се регистрира и като ЕТ, което вече има и регистрация по ДДС. В случая може ли да се приложи чл.29а,ал.2 от ЗДДФЛ -
 [(2) Когато в рамките на текущата данъчна година физическото лице се регистрира или дерегистрира по Закона за данък върху добавената стойност, доходът от стопанската дейност се облага по реда на ал. 1 за цялата данъчна година. Авансово удържаният и/или внесен данък за доходи, придобити до датата на регистрацията, се приспада при определяне на тримесечни авансови вноски по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане, както и от данъка по чл. 48, ал. 2.
Здравейте, имам един ЕТ, регистр.като ЗП. Прочетох, че ако извършва само дейност като земед.производител, може да ползва облекчената форма на осигуряване на доход от 240,00 лв. В моя случай, освен че се занимава с производство на непреработена земед. продукция, търговецът ще извършва и дейност отдаване на къща за селски туризъм, като за целта кандидатства по мярка 311. Закупен е урегур.поземлен имот и е платен аванс на фирма за консулт.услуги за изготвяне на проекта. В близката една година няма да има генерирани приходи от тази дейност. Въпросът ми е дали през 2013 може да ползва облекчението за осигуряване на 240 лв. и как следва да се попълни декл. 1-с код 13 ли? Регистриран е самия ЕТ като земед.производител.

 
Здравейте, днес ми предоставиха документи на една фирма, занимаваща се с произв.на безалк.напитки. Сега разглеждам документите и установявам, че себестойността на продукцията се води в оборотната по продажни цени. Произвеждат се около 20 вида артикула,които не се водят аналитично,може би защото няма как да се определи себестойност на всеки един от тях, а в отделни таблици се води наличността на всеки един, но по продажни цени.За пръв път срещам подобен подход. Много ми е странно, как се заприхождава гот.продукция, като се дебитира с-ка 303,срещу кредит коя - ако е 611, няма как да се закрие дебитния оборот, след като салдото на 303 се води по прод.цени. Някой имал ли е такъв случай?