Колеги, моля за съдействие в кой закон е записано, че месечните отчети от касовия апарат трябва да съдържат видовете продадени стоки. Благодаря.
Здравейте колеги, моля за вашето мнение услугите на дентален лекар в коя група на касовия апарат трябва да бъдат отразени - група А или група Б в предвид факта, че те са освободени доставки. Благодаря!
Здравейте, колеги!
Миналата година съм пропуснала да подам декл. 73 ал. 1 за две лица. Някой друг изпадал ли е в такава ситуация, ако сега я подам ще ми я приеме ли? И не по- малко важния въпрос ще има ли санкция? Благодаря !
Това е бруто, след като махна осигуровките се получава по- малка сума. Това ли имате в предвид?
Благодаря, но в приложения линк  не намирам отговор на моя въпрос.
Управителя на дружеството е  сключил договор за управление и контрол за сумата от 10 000лв. През месец януари 2023 г. същото лице сключва и  граждански договор към същото предприятие  за сумата от 5 000лв.
Двете суми надвишават 10 000 лв. , но от друга страна са сключени на  различни основания.
Може ли разплащанията на сумите по двата договора да бъдат  платена в брой ?
Член 294, т. 1 от КТ ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на работодателите да осигуряват безплатна храна за своите работещи за работа при специфични условия на труд.
При раздаване на храна в предприятието, изготвяте ли документ и какъв на база на който да отразите разхода. Ако на всички лица от персонала са дава  на месец средно храна окото 400 лв. / 20 дни по 20 лева/ , то освен данък на тези пари дължи ли се осигуровка. Благодаря.
Здравейте колеги, имам нужда от вашата помощ! Юридическо лице ще строи търговски обект на земя, която е собственост на физически лица. Самото право на строеж ще бъде с  50 % на дружеството и по 25 % на физическите лица/ собственици на дружеството./
Въпроса ми е при строежа на обекта как да разделям материалите за данъчни цели ? Дали при фактура от 1000 лв. аз да призная като разход за фирмата само 500 лв. Също се колебая дали в тази ситуация има момент на свързани лица и идеята, която имат собствениците въобще да не им бъде от полза в бъдеще.
Моля да споделите опит. Благодаря.
Здравейте колеги,
моля за вашата практика. Коя дата пишете в точка 18 на декларация образец 6- в случая за Декември 2020 - 25.01.2021 ли трябва да е датата или 31.01.2021 г
Благодаря
Здравейте колеги! Може ли да споделите какви данни въвеждате при издаване на фактура на физическо лице. В случая ме интересува дали изписване цялото ЕГН или 111111****
Благодаря!
Здравейте на всички!
Изпадам в следната ситуация и моля за мнение. Фирмата "Х" спира дейност, но в активите и има товарен автомобил. Може ли този автомобил да бъде отдавам под наем на друга фирма, без това да поражда задължение на собственика и да се осигурява .
Здравейте,  колеги! Изпадам в следната ситуация. Аз съм самоосигуряващо се лице с персонал от една жена.Дейност търговия.Тя излиза в майчинство,  в момента с първи болничен, а на мен ми се налага да сменя фирмата и да започна дейност с друга фирма и в друга сфера. Какви ангажименти имам с майката след първата година. Благодаря предварително!
Здравейте. Фирма регистрирана по ЗДДС  извършва строителна услуга на физическо лице, при издаване на фактурата трябва ли да начисля ДДС и как да бъде отразено в дневниците по ДДС. Благодаря предварително.
Здравейте, а в тази връзка  нужна ли регистрация по ДДС в Белгия? Ако е "да" какъв е прагът?
Здравейте, колеги! Моля за информация по отношение на минималната часова ставка за строителни работници, командировани в Белгия. От информацията, която изчетох виждам, че минималната работна заплата е 1559.38 евро, при 38 часова работна седмица, но също виждам, че има и часови ставки. Благодаря предварително на всички отзовали се.
Здравейте на всички от групата! Фирма нерегистрирана по ЗДДС, закупува климатици, които съответно продава. Изчетох параграфите за задължителна регистрация по ЗДДС/ никъде не видях да попадаме там/ но все пак моля за вашето компетентно мнение и опит. Благодаря на всички отзовали се!
Здравейте, моя въпрос е относно ДОД на командировани в Германия работници над 183 дни, за които има издаден документ А1 за прилагане на българското законодателство. Според ал. 2 чл.15 от Спогодбата ДОД трябва да се удържа авансово и внася в държавата членка на ЕС, в която пребивават работниците.Ако някой има опит нека сподели, къде точно се дължат тези суми и по коя сметка...нова материя е за мен.
Благодаря предравително.