да, декларация 1 все още не е подадена, днес мислех да превеждам осигуровките и да подавам декларациите и се спрях - да не оцапам повече нещата...
alfa, значи все пак правилно съм вписала в тази точка първия ден, в който нямаме отношения с това лице?
И тази дата би трябвало да я впиша и в Д1, нали така?
търсих, търсих, не можах да намеря точен отговор, може грешката да е в мен, нямам претенции за всеобхватност - коя дата се пише в т.17 при прекратяване на трудовия договор - последен работен ден и първи неработен? Заповедта е от 20.05.2014 г., вписано е, че прекратяването е считано от 21.05.2014 г., молбата на работника е със същите дати - подадена на 20.05. с молба за прекратяване по взаимно съгласие, считано от 21.05.2014 г. Уведомлението е подадено на 21.05.2014 г, но в т.17 съм писала 21.05.2014 г. - т.е., първия ден, в който работника не е на работа. сега от НОИ искат да правя корекция на уведомлението, щото пишело 21.05.2014 г., а заповедта била с дата 20.05.2014 г. Къде греша - кое да поправя?
аз бих предложила в дните, когато тя продава, да си носи сниманото зелено картонче на съпруга си и личната си карта - така доказва, че той е регистриран, а тя му е съпруга...
Но освен това мобилните групи проверяват и за платежни документи - фактури, касови бележки, така че имайте и това предвид...
savina, в бензиностанциите все още не приемат такива ваучери, предполагам, че и при тях системата е неуточнена. Нека да изчакаме да видим те какво ще издават, за да коментираме тук конкретно, иначе само ще се мъчим да налучкваме, без да сме сигурно за касови бонове, фактури и т.н.
затова и попитах - щото може да е отдел "Животновъдство", "Растениевъдство", "Биологично земеделие", "Агроекология" и така нататък ...
Дайте малко информация, за да можем да поровим всички дружно и да нагласим нещичко... :smile1:
ръководител на какво звено?
http://www.fermer.bg//%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%8A%D1%80-%D0%B3%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%B0%D1%83%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD-%D0%B0%D0%BA%D1%86%D0%B8%D0%B7-news9520.html

това се публикува през ден като новина...но все още никой нищо не е видял от тези ваучери, никаква яснота няма нито за раздаването, нито за отчитането им...за самото осчетоводяване все още не ми се мисли....
Благодаря ви,момичета,за отговорите.
Всъщност моите подозрения само се потвърдиха - толкова е хубаво да мислиш правилно... :wink1:
Упражнявам се в размисли и много страсти тая вечер. Споделям, защото не мога да стигна до някакво никакво решение.
Бременна с термин 19.01.2015 г., без никакъв стаж. Била студентка преди две години за два месеца, оттогава нито един работен ден.
Днес ми се сервира, че трябва да я регистрирам като ЗП, за да получава майчинство.
И почвам да мисля:
до м. декември, когато трябва да излезе в първи болничен, няма да има 12 месеца трудов стаж. Хубаво, ще има там преизчисляване и тинтири-минтири. Мисля в по-далечен план. Ражда на 19 януари и до 25-ти февруари аз трябва да я пререгистрирам като ЗП. Ама тя ще е в болничен. Освен това регистрацията като ЗП означава упражняване на дейност, съответно работа и придобиване на доходи. Е нали е първо в болнични, после в отпуск за отглеждане на малко дете - как едновременно с това ще упражнява дейност и ще има доходи?
Много ви моля, ориентирайте ме в обстановката - тази материя ми е съвсем, съвсем чужда...
Ще си позволя извънтематичен коментар - Вие сама казвате, че материята е специфична. Няма как да бъдат засегнати всички въпроси в която и да е тема, в който е да е коментар. Има различни ситуации, в които трябва да се прецени как да се действа.
Въпросите, които сте ми изпратили на лични, се различават от зададените в темата, така че ще си позволя да ги копирам - благодаря Ви за доверието, но във форума има доста специалисти, които също е желателно да вземат отношение по случаите, които се обсъждат. Аз не мисля, че в нашия случай важи поговорката "Много баби - хилаво дете" - напротив, за мен колкото повече глави мислят по даден проблем, толкова различни гледни точки се обхващат и е по-вероятно да се стигне до истината.
И така, започвам с копирането :
"1.Фирма придобива 50 бр. биволици, но стойността по фактура е 500 лв. на брой и е по-ниска от пазарната, която иначе е около 1000 лв/брой /така са се договорили/. Фактурата е с ДДС. Фирмата е новорегистрирана, и е регистрирана по ДДС. Целта на отглеждането на биволиците е за угояване и продажба, както и за разплод. Биволиците  се гледат в Балкана, като се пасат на пасища, общинска собственост . От този месец има и издадена фактура за наем на пасищата за 1 г. напред. Има и една фактура за фураж. На този етап какви счетоводни записвания трябва да се направят, ще може ли да се ползва и данъчния кредит?"
Не знам откъде сте открили, че пазарната цена на една биволица е 1 000 лв, аз лично бих я оспорила по няколко пункта - бременните биволици са по-скъпи от тези, които не са бременни; старите биволици са по-евтини от по-младите биволици; ако имам информация за здравословното им състояние - може да има болни животни, ялови животни и т.н.
За Вас цената на придобиване е 500 лв на брой и ги завеждате така.
Оттук при спазване на СС 41 - нещо, което особено в кооперациите ама как не съм видяла още някъде  да се прилага - нямате право да начислявате амортизации:

" 3.14. При невъзможност за надеждно оценяване на справедливата стойност на биологичните активи при тяхното първоначално признаване, за които не съществуват пазарно определени цени и за които алтернативните изчисления за справедливата стойност са неприложими, се прилагат следните правила:

                    а) биологичните активи се оценяват по цена на придобиване (себестойност) и се амортизират по реда на НСС 16 - Дълготрайни материални активи;

                    б) когато справедливата стойност на тези активи стане надеждно оценима, предприятието следва да ги оценява по справедлива стойност, намалена с предварително начислени разходи при продажба.

               3.15. Биологични активи, включени в състава на дълготрайните материални активи и оценявани по справедлива стойност, не се амортизират."

В края на отчетния период - към края на декември правите преоценка на наличните активи. Във форума съм качила една табличка, по която аз правя преоценката на животните, но тя е съобразена с факта, че те се отглеждат за мляко и разплод. Не виждам причина колонката, която аз съм фиксирала като отчитане на млечността, да не бъде коригирана като отчитане на прираста.
Просто си завеждате биволиците по кг живо тегло и стойност и в края на годината си ги преоценявате в зависимост от това дали са наддали – което е Вашата цел, или по – точно на собственика – дали са дали малаче, дали бързо са се заплодили или сте ги чакали две години примерно, дали са се разболявали – това по информация от собственика.
Тъй като животните се гледат свободно, доколкото разбирам, разходите ще са от наема на общинското пасище, от закупения фураж и от евентуални заплати на работници, ако има назначени такива. Но зимно време би трябвало да имате и разходи по отглеждането им в обори или навеси някакви – това вече Вие си знаете.

Колкото до конкретните счетоводни записвания горещо Ви препоръчвам да си закупите „Счетоводство на селското стопанство” на Г. Герганов – след като ще работите в тази област, мисля, че това ще Ви стане настолно четиво, има отговори на много въпроси, които тепърва ще възникват в работата Ви.
http://www.novazvezda.com/details.php?id=1549
Зет завел болната си тъща на лекар. След като тъщата излязла от кабинета, зетят влязъл да се поинтересува за здравето й.
- Докторе, има ли надежда?
- Няма синко, няма? - въздъхнал лекарят - това е само настинка!


Ирка -  :wink1:
...обаче все пак си вижте и договорите, защото обикновено в тях е упомената забрана за преотдаване под наем...
и аз не разбрах какво спира - осигуряването или дейността.
Ако спира дейността, не се регистрира като ЗП, подава се заявление в областната ДФЗ, че спира дейност и връща издаденото от там картонче с БУЛСТАТ.
Ако си очертае земята обаче, за да си получи субсидиите, тогава ще означава, че продължава да упражнява дейност.
Не сте ме разбрали. Проблема ми е, че наема за пасищата е за 2012/2013, а ЗП в този период няма животни.

Значи да обобщя - плащате през септември 2013 наема за стопанска 2012 / 2013 година, а животните са купени през същия месец. Дотук мисля, че съм разбрала правилно.
За мен няма никакъв проблем да си признаете разхода. Виждам, че договорът е дългосрочен, което за мен означава, че пасището примерно не е било в добро състояние и се е наложило да се разрохка или напръска или пък натори с нещо си, преди да започне да се ползва.Необходимо е било подобряване на състоянието му, да кажем. Или е било изтощено и е трябвало 1 година да се възстанови и затова е взето от по-рано, да може да се ползва в следващата година - изразено е намерение за осъществяване на бъдеща дейност, примерно.Давам примерни сламки, за които да се хванете.

Допълнителни разпоредби - ЗДДС
15. (изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) "Субсидии и финансирания, пряко свързани с доставка" са субсидиите и финансиранията, чието отпускане е пряко обвързано с цената на предоставяни стоки или услуги. Не са субсидии и финансирания, пряко свързани с доставка, субсидиите и финансиранията, предназначени единствено за:
а) покриване на загуби;
б) финансиране на разходи, включително за придобиване или ликвидация на активи


Преди години имаше такива субсидии, които трябваше да се облагат с ДДС и съответно влизаха в облагаемата основа - за млякото бяха отпуснати, през 2007 или 2008 година. забравих вече кога по-точно беше, после излезе тази промяна и сега субсидиите не влизат в облагаемата основа за ДДС регистриране.
защо няма да признаете разхода през 2013 година? Ами ако не бяха пасли на пасището, а бяха хрупали зърно и люцерна; ако имахте разходи и за ветеринар; ако бяхте купували лекарства и витамини и добавки за храната? Логиката е същата, според мен си признавате разходите за 2013 -та, тъй като те са извършени през същата тая година.
Пасището играе роля на изписването на храна с лимитни карти - просто осигурява естествена паша, това е...
И е нормално първата година да сте на загуба, при условие,че сте закупували животни и тепърва тръгвате да им осигурявате изискванията на ветеринарите и доколкото разбирам, не доите мляко от тях, а те се отглеждат за да осигуряват телета или агнета или каквито са там хайванчетата ...
палто, Ванкаааа, палто...:)
не, аз щях да подведа човека - четох малко през пръсти...и още чакам да ми изскочи тоя номер... :(
Права си, Ира - аз не попитах дали вече са продадени тези норки или тепърва ще ги продават...
Моя грешка,  ivan_nik, тук Ира е права... :blush:
(то като гледам тук и чакам входящ номер от статистиката, прима вистата не винаги е правилна...)
ами със 70-та група...
Аз бих приключила със 701, ако това е основната дейност...