Да е видно, че е осигурен на 3400 лева? Нали от фирмата по трудов договор му подават декларация 1 всеки месец.
д.6 с нули??????
Как така ще спрете осигуряването? Нали, за да получава обезщетение за нетрудоспособност трябва лицето да е осигурено за фонд ОЗМ.
Колко добре изглежда това "домакинства" ....
Не са му удържали, защото е СОЛ. Ще си довнесе.
Имам една пчеларка. За продадената продукция сключва договор с фирмата и в него си пише - плащане по банкова сметка.
Аз водя счетоводство на ЗП-та. Тези, които са регистрирани по ЗДДС, дори и да се облагат 60:40 осчетоводявам документите, защото при проверка по ЗДДС ми искат оборотни ведомости, главни книги, аналитични регистри и т.н. За ЗП-та избрали да се облагат като ЕТ - също осчетоводявам документите. За ЗП-та, които не са по ДДС - в една екселска таблица - приходите и определям облагаемия доход след приспадане на признатите разходи.
Няма как да плащате за неизползвания платен отпуск. Това обезщетение се плаща САМО при прекратяване на трудовия догонор.
Аз определено съм се насочила към приложение № 2 за приходите от продажба на ел.енергия. При мен няма да има изравняване на осигуровки, защото лицето е осигурено на макс по трудов договор.
Имам познати физически лица с ФвЕЦ, които за 2021 година са посочили приходите в приложение 6 (казаха, че е по съвет от близък, който работи в НАП). Аз тази година имам такова физическо лице и съм твърдо за приложение № 2 - продава се ел.енергия.
Да трябва. Тя е СОЛ
Здравейте!
Как решихте въпроса?
Аз имам ЗП, който се облага като ЕТ и подадох ОПР в статистиката по новия булстат. И също не ми излиза номера на ГОД в ГДД на ФЛ. Трябва ли да подавам нов ГОД в НСИ по ЕГН???

В приложение № 2 след като посочите булстата и го потвърдите ще излезе входящия номер на ГОД.
Ако положителния резултат месечно е над минималния осигурителен доход за СОЛ се изравняват здравните осигуровки. Ако месечно е под минималния осигурителен доход - нищо не се прави.
А попълнена ли е декларацията по чл.22в?
Според мен ЕИК
И аз я имам изтеглена, но все още не ми остава време за нея. Качвам я и опитайте.
Ако лицето е получило през тези години само доходи по трудово правоотношение няма основание за глоба. Ползването на облекчение е право, а не задължение.
Правите нова справка по чл.73, ал.6 с код на т.1 - 1 (корекция) и подавате точните данни само за това лице.
Колеги да искажете мнение по въпроса - имам земеделски земи за които плащам рента (над 5000). Земите са на бащата, който е починал. Има дне дъщери - наследници. Платила съм рентата само по сметката на едната дъщеря. Рентата е над 5000 лева, но когато я разделя на двете е под 5000. Трябва ли да я посоча в справката с името на дъщерята, по която сметка съм я превела?
Таблица 1 и 2 се попълват от самоосигуряващите се лица.