Как граждански договор между две физически лица........ интересно ми е?
И мен този казус много ме интересува.Ако се приеме за последователно извършване на дейност,според мен дори и да се спре дейността на нерегистрираната фирма от 01.01.2020 ,тя пак трябва да се регистрира по ДДС до 14.01.2020 ,защото е отговаряла на условията към  датата на приемане на закона, и след това да се подават нулеви декларации.
Не виждам смисъл да се съобразявате с датата на приемане на промяната. В ДВ пише, че влиза в сила от 01.01.2020
За мен най-логично ми изглежда прекратяване на дейността на нерегистрираната фирма и дейност само с регистрираната
Ами аз освен боб да хвърля и да позная дали напред във времето ще има тази комбинация ЕГН+ЕИК. По пътя на логиката трябва да чекна "прекъсване", ама .....
Трябва да подам една такава декларация, но се замислих за нещо и сега се чувствам несигурна. Кога в декларацията се чеква "прекъсвам осигуряването" и кога "прекратявам осигуряването"
Самоосигуряващо лице за м. 09 и 10 / 2019 г. подадена Д1 може ли сега да направи корекция за тези месеци.Благодаря предварително.

Ако се налага корекция - да.
Според мен трябва да получите уведомление за заличаване от НОИ.
mirena_vk, ако лицето има болничен няма как да се промени само д.1. Какво става с д.6?
Посочихте ли сумата в клетка 81? Ако сумата е малка може да мине с облекчена процедура и възстановяване на сумата без проверка. Проверете си банковата сметка.
Сроковете са изпуснати от всякъде. Само за уточнение 29.11 е последен работен или първи неработен ден?
Здравейте ,
имайте предвид, че при изплащане на обезщетение за неползван отпуск не се дължат осигуровки, а само данък. От тази гледна точка е странно предложението да Ви се издължат посредством осигуровки незнайно за колко време. При 4 часов работен ден осигурителният стаж е наполовина.
По време на майчинството не би могъл да прекрати трудовия договор на майката, защото тя има закрила. По-добре не се съгласявайте с тези схеми, а си потърсете правата чрез Инспекцията по труда.

А ако е била със срок на изпитване в полза на работодателя?
Вас какво по-точно Ви вълнува?
Няма кой да Ви направи такива изчисления. Трябва да е факир. Периодът от който се изчислява обезщетението за бременност, раждане и майчинство е 24 месеца назад. За времето, през което сте в отпуск за гледане на дете до 2-годишна възраст ще се вземе предвид МРЗ за страната - 560.00 лв., което може би ще намали размера на обезщетението.
Как уведоми работодателя, че иска да напусне? Защото вече от написаното следва, че съпругата Ви е самоотлъчка.
Щом е в срок би следвало новата да шкартира старата
Ами чудесно. Ще Ви бъде издаден болничен за 45 календарни дни преди термина от 17.06.2020 год. В този случай ще може да се възползвате от чл.49, ал.2 от КСО (ако не го променят до тогава). Ако към датата на издаване на болничния за 45 календарни дни Вие ползвате отпуска по чл.164 от КТ за гледане на дете за първата година от второто майчинство ще получавате същата сума, каквато сте получавали за първото дете.
1. През първата година прилична сума ли получавахте? За втората е ясно - 380.00 лв.
2. Коя е датата на термина Ви?
Няма такова понятие - второ майчинство.
С наближаването на последните работни дни взех вече да "издишам". Имам ЗП регистрирано по ДДС.  В момента тече процедура. М.09 - възстановяване, м.10 - възстановяване и м.11 - нулево. Трябва да посоча сумата в кл.80 и процедурата приключва?