Със завръщането на титуляра договора на заместника се прекратява. Ако към датата на прекратяването тя е започнала да ползва болнични за бременност, раждане или гледане на дете ще получава обезщетение от НОИ до 410-тия календарен ден.
Трябвало е да я назначите след като приключат 410-тте календарни дни. Сега се получава така, че за няколко дни от м.10 трябва да подадете приложение № 2а и след това приложение № 8.
От въпроса Ви разбирам, че лицето ще работи и няма да ползва отпуска по чл.164 от КТ за гледане на дете до 2-годишна възраст или греша?
Няма осигуровки, но лицето трябва да декларира пред Вас, че не е осигурено на друго основание. Удържа се данък след признатите разходи, който се декларира с д.55 и внася по сметката на РБ до 31.10.
Изчакайте. И аз имам такъв случай няколко години назад. Подадох ДДС-то на 15-то число. Нямаше последствия.
Аз отново съм на мнение, че трябва да се подаде корекция на подаденото приложение № 10 и се посочи крайната дата на отпуската - 20.08.2020 год.
Лицето трябва да вземе два болнични листа само при условие, че като ЕТ е избрало да се осигурява за фонд Общо заболяване и майчинство. Ако като ЕТ не е осигурено за този риск внася осигуровки в пълен размер. По трудов договор първите 3 работни дни от болничния се плащат от работодателя, а останалите от НОИ. За ЕТ - всички дни са за сметка на НОИ, ако е осигурено лицето за този риск.
Не ми позволява да запаметя. Предполагам колегата преди мен, не е обърнал внимание и затова е подал  приложение 10 с дата до 10.08.2020.

Нямам идея как е с Вашата програма, но няма ли възможност да се зададе този период от 11.08.2020 год. до 20.08.2020 год. като нов период, без да се прави корекция на стария? В този случай ще трябва да се подаде и корекция на приложение № 10 за отпуската в НОИ.
Нещо е неправилно сметнато. Първи болничен 45 к.д. + втори болничен 9 к.д. + трети болничен 42 к.д. (той се издава от болницата при раждане на детето) и четвърти болничен трябва да е за 39 к.д. (издава се от педиатъра на детето). Така посочени дните общо са 135 к.дни.
Не е много ясно питането. Майката е родила по-късно. Всичките (във Вашия случай 4) болнични листи трябва да са общо за 135 дни. Изравняването се прави в третия болничен лист. Програмата изчислява това, което и зададете. Отпуската за гледане на дете по чл.164 от КТ е до 2-годишна възраст на детето, включително и деня, в който то навършва 2 годинки.
А какво сте посочили за м.август? Каква е тази СД ДДС за трите месеца? ДДС-то е месец за месец.
Достатъчно е да прочетете алинея 3 на чл.222 от Кодекса на труда и ще си отговорите на въпроса за обезщетението.
За да получавате 50% от обезщетението до 410-тия календарен ден трябва да попълните и подадете при работодателя приложение № 2 а.
Ако не настъпят промени и продължите да работите, за да получите 50% от обезщетението за втората година, трябва да подадете приложение № 8 при работодателя (това приложение ще го подадете няколко дни преди да изтече срока на приложение № 2 а).
Това е към настоящия момент. Възможно е да настъпят промени през следващата календарна година.
А ще прехвърляте ли на някого отпуските за гледане на дете?
Тези парички от с/ка 151 не отиват ли в с/ка 503?
В тези осчетоводявания къде е кредитната карта ?

В джоба на собственика. Той харчи и връща парите.
А Вие за кого питате - за майката или за работодателя? Приложение № 5 е за осиновяване? Малко повече инфо, ако обичате.
Благодаря мн!
Значи ако правилно съм разбрал при забременяване сега след изтичане на 2 рата година ще получава 70 проц болничен и след раждане 90 проц до изтичане на 1 вата година.

Не е точно така.  Болнични с причина "общо заболяване", които се издават при проблемна бременност, обезщетението за първите 3 работни дни са за сметка на работодателя и те са в размер на 70% от брутното трудово възнаграждение, а останалите дни се плащат от НОИ в размер на 80% от осигурителния доход за 18 месеца назад. Първият болничен за 45 календарни дни преди термина и за болничните, издадени след това - за раждане и гледане на дете са 90% от 24 месеца назад. Обезщетението се плаща изцяло от НОИ.
Много бързате с тези въпроси.
Да допълня: 24 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на временната неработоспособност поради бременност и раждане.
Има една приказка "рибата е още във водата, вие слагате тигана", но ще Ви напиша няколко реда по въпроса.
Ако всичко се получи, както го планирате обезщетението за бременност, раждане и гледане на дете до навършване на 1 годинка към настоящия момент се изчислява от осигурителния доход за 24 месеца назад и представлява 90% от този доход. Ако през този период има отпуска за гледане на дете (какъвто е вашия случай) за това време се взема за база МРЗ за страната. Обезщетението не може да бъде по-малко от МРЗ за страната. За втората година към настоящия момент все още обезщетението е 380.00 лева.