Не се разбира много добре питането Ви.
Благодаря!
В случая става въпрос за физическо лице, регистриран земеделски стопанин (производител). Не ме притеснява проверката. 
Имам за възстановяване на суми от НАП, за които мисля да подам искане по чл.129 от ДОПК. Едната сума е данък по ГДД за 2016 година. През 2018 година подадох молба за корекция на ГДД за 2016 година. Имах проверка, която приключи в наша полза. За тази сума нещата са ясни. Имам за възстановяване на ДДС от приключили процедури за 2 месеца от 2017 година, за 1 месец от 2018 и за 1 месец от 2019 година. Сумите от 2018 и 2019 са малки и мисля изобщо да не се разправям с тях. Оставам ги в полза на републиканския бюджет :wink1:. Според Вас дали мога да подам искане избирателно. Т.е. не за всички суми?
Добър ден на всички. Отново искам да продължим дискусията по този въпрос. Ако сега лице ЗП се облага с НПР 60% отново ли остава така, или задължително преминава на облагане по чл. 29а? Мисля, че не но.... може да не съм прочела всичко. Благодаря.

Ако имате предвид регистрация по ЗДДС - това е за целите на ДДС.
Облагането по ЗДДФЛ е въпрос на личен избор.
Не е задължително да е по чл.29 а.
Здравейте. Лице което работи при едни работодател по трудов договор на РЗ над максималния осиг.доход,  при друг работодател извършва еднократна услуга в рамките на един месец и получава съответното възнаграждение по гражд. договор. Въпроса ми е втория работодател подава ли Д1 и Д6 ?

А дали какво ще посочи в тях?
Подава д.55 за данъка и плаща същия по сметка на РБ.
Не съм имала такъв случай, но и аз съм на мнение, че трябва да се коригират дните с право на обезщетение на първия болничен.
Този за 45 дни си го подавате с всички дни.
За след 135-те дни - е точно.
Отървавам те от 1-ния %.  :smile1:
Виж какво са написали на сайта на НАП-иту:

Данъчно облекчение за лица с намалена работоспособност. 

Това данъчно облекчение могат да ползват лицата с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност. То им дава възможност да намалят сумата от годишните данъчни основи със 7920 лв. Данъчното облекчение може да се ползва включително за годината на настъпване на неработоспособността, както и за годината на изтичане срока на валидност на  експертното решение, в което е определена намалената работоспособност. Към годишната данъчна декларация се прилага копие на валидно решение на ТЕЛК/НЕЛК.

Ето и по-подробно.


 :good: :give_rose: :air_kiss:
На 99% съм сигурна, но този пусти 1% ми създава допълнителни мисли. Хубаво е да потвърди някой, който има желание. Имам лице, работещо на трудов договор. Има издадено решение на ТЕЛК от 18.06.2018 год. с печат на РЗИ и влязло в сила от 03.07.2018 год. Нетрудоспособност - 59%. Видно от служебната бележка лицето има облекчение за 3 месеца от 2018 год. в размер на 1980.00 лв. и няма годишно изравняване. Мисля, че лицето може да подаде ГДД, да се възползва от чл.18 от ЗДДФЛ и да намали данъчната основна с цялата сума от 7920.00 лв. за 2018 година.
Здравейте моя колежка е подала 2 пъти Д6 за м. 02. 2018 година и е дублирала само ДОО, ЗОВ и ДЗПО на фирмата. Как да залича едната? Срокът за миналата година до 30-ти април ли е?

До 30-ти април е срока за корекция на д.1. За д.6 - любовно писъмце до НАП.
Здравейте, съдружник-физическо лице ,ако получи дивидент над 10 хиляди лева , теглейки ги от банковата сметка на дружеството нарушение ли е?  Брои ли се че е по банков път така да се каже?

Според мен е нарушение. Най-чисто е от банковата сметка на фирмата да се преведат по негова сметка и от там той да прави каквото си иска с парите.
"детето ми става на 2г. януари 2018" - сега сме април 2019 година.
Именно, и аз така мисля.
Току-що се обадих до НАП да видя и те какво мислят. Една много уверена дама се опита да ме убеди, че щом е акционер с повече от 5% това е ДУК !!!!!!!!!!!!! :excl: :( .
Обясних на дамата какво е ДУК и тя ми каза, че тогава трябва да се отбележи на ред 3.
На въпроса ЗАЩО - Отговор: Така трябва!
 :heart: НАП

Сърчице за НАП? Никога!
Извинявам се. На ред 3 може да се посочат осигуровките.
Свързах се с НОИ...лицето имало да възстановява сума на НоИ и сега си я удържат

Еврика ....
Това лице да няма втори трудов договор?
При мен на ГДД с баркод ми дава да посоча сума на р.2. Какво сте чекнали в декларацията на част І, т.7?
Като гледам датите на болничния - от 11.03.2019 год. до 20.03.2019 год. ми идват в главата следните въпроси:
1. Този болничен продължение ли е?
2. Този болничен на самоосигуряващо се лице ли е или на лице назначено по трудов договор?
3. Къде са първите три работни дни за сметка на работодателя (ако лицето е по трудов договор)?
Сега видях, че и аз не съм разбрала правилно. Помислих, че през двата месеца лицето е било само в болнични. Кьорав карти не играе.....
Не се разбрахме, но здраве да е.
Корекция на д.1, довнасяне на здравните осигуровки (пишеш, че лицето е болничен през двата месеца) и ще има лихви за закъсняло плащане.
Да уточним - на т.17 от д.1 е посочена сумата 510.00 лв. и здравните осигуровки са внесени в размер на 24.48 лв. за месец?