Няма да се плати, защото нямате необходимия стаж от 6 месеца, осигурена за фонд Общо заболяване и майчинство.
НМЕ - Чл. 13. (1) Болничен лист за временна неработоспособност се издава на осигурено лице еднолично от лекуващия лекар/лекаря по дентална медицина до 14 дни непрекъснато за едно или повече заболявания, но не повече от 40 дни, с прекъсване в рамките на една календарна година.

Може би това имате предвид.
Тогава какво Ви интересува осигурен ли е, не е ли осигурен?
Колко пари ще му плащате по този ГД?
Твоята ситуация е като сходна моя такава - подавам ГДД на зълва ми (сестра на мъжа ми), защото имаше през 2017 година получена една огромна сума от 25 лв по граждански договор. Тя е с ТЕЛК и облекчението го ползва по трудов договор. Попълвам тук-там (приложение 1, приложение 3), чеквам тук-там и подавам. Връща ми се отговор, че не може да ползва облекчение за намалена работоспособност, защото има да дава 0.01 ст. здравни осигуровки. Платихме здравните, чакахме обработка на великата сума и отново подавах ГДД.
Аз пуснах преди малко, даде отговор, че е приета, пък да видим...  :smile1:

А защо се наложи корекция?
Бих искала да попитам може ли лицето със задна дата да внесе тези вноски за този прекъснат месец осигуряване и така да се изпълни условиета за непрекъснати 12 месеца?

Няма начин лицето да си внесе осигуровките.
Никъде не пише, че този период от 12 месеца трябва да е непрекъснат.
Тези справки определено са малко "свободно съчинение". Аз възстановявам всеки месец и съм на проверка от 01.2014 год. до сега всеки месец. Посочвам сумите за проверявания период.
"Може ли да ползва отпуск за отглеждане на дете до 2 години, въпреки че няма право на отпуск?" - това не го разбрах.
Решавате и започвате. Всяко начало е трудно. Ако започнете много да мислите, нищо няма да се получи. Аз така не събрах кураж да започна и съжалявам.
В друг форум прочетох, че колеги са подали по електронен път, но непременно трябвало да се отбележи, че е корекция.
Сключвате нов с наследниците и плащате на тях.
Ако отговаряте на условията може да имате право на помощи - за справка Закон за семейни помощи за деца - чл.5а
Няма да Ви платят, но след като придобиете стажа от 12 месеца - ще започне плащане. Времето ,през което ще сте болнични се зачита за стаж.
Съществена грешка, но няма да има проблем за тези няколко дни.
Първо опитайте със заявление за напускане по взаимно съгласие, считано от 01.10.
Ако не се приеме от работодателя Ви да се счита за предизвестие.
Напускате на 01.10 и плащате на работодателя обезщетение за не спазено предизвестие.
Да не подавате д.1 за това лице, а данъка да включите към д.6.
Здравейте,искам да попитам следното,брат ми е на платена максимална  борса за 10 месеца. Кое е по добрия вариант - да използва цялата борса до края на периода и тогава да бъде назначен на трудов договор или да остави два месеца на пр. И ако си използва цялата платена борса , след колко месеца трудов стаж ще има отново право на платена борса?

Уникален въпрос! А не се ли замисляте, че има и друг вариант - да започне работа и да не мисли за обезщетение за безработица.
Аз мисля, че когато става дума за рискова бременност изобщо не трябва да се имат предвид разни цифри.
На този Ваш въпрос вече съм "пас". Преди години съм смятала болнични по толкова различни, но ясни варианти. Сега го направиха така, че да не можеш да получиш яснота. Разбирам Ви, че преследвате една цел - да увеличите сумата от 380 лева, но кой е най-добрия вариант .....????
Какво обезщетение получавахте за първата година?