На този Ваш въпрос вече съм "пас". Преди години съм смятала болнични по толкова различни, но ясни варианти. Сега го направиха така, че да не можеш да получиш яснота. Разбирам Ви, че преследвате една цел - да увеличите сумата от 380 лева, но кой е най-добрия вариант .....????
Какво обезщетение получавахте за първата година?
Добре,след като жената подаде във фирмата прил 7,аз в 3 дневен срок подавам в НОИ прил.10 .После до 10 число нищо ли не се подава?Прил.8 кога се подава?

Тази майка, когато даде детето си на ясла ще се връща ли на работа?
Данните от приложение № 8 се подават с приложение № 10. Срокът за подаването им в НОИ е до 10-то число на месеца, следващ месеца на подаване при работодателя. Обръщам внимание на "до 10-то число". Вие може още на следващият ден да ги подадете. Въпрос на лична организация и време.
Във Вашия случай, ако към дата 18.03. ползвате отпуска за гледане на дете до 2-годишна възраст се получава - "породени деца" и за първата година от второто майчинство ще получавате обезщетение в същия размер, каквото сте получавали за първото дете, но не по-малко от МРЗ за страната.
След издаване на болничния за 45 календарни дни трябва в срок от 3 работни дни да подадете необходимите документи за настъпилата промяна и да Ви се прекрати отпуската за гледане на дете до 2-годишна възраст. Мисля, че за периода от 18.03 до 19.04 ще имате право на 50% от обезщетението за първото дете след подаване на съответните документи при работодателя Ви (но трябва да проверя, за да съм сигурна).
Първо - при изчисляване размера на обезщетението за втората година на първото Ви дете няма да се вземе предвид сумата от 380 лева, а МРЗ за страната - в момента тя е 510 лева.
Второ - за да получите по-голям размер на обезщетението трябва да се върнете на работа, но не се ангажирам с мнение колко време трябва да работите, защото като имам предвид, че обезщетението се изчислява от 24 месеца назад, ако работите например 1-2 месеца това едва ли ще се отрази драстично на размера на обезщетението. Също така зависи и от разликата в увеличение на заплатата.
Така е. То в действителност не се подава приложение № 8, а се подава приложение № 10 с попълнени данни.
Ако целта на цялото мероприятие е да получите по-голям размер на обезщетението за второто майчинство, трябва да имате внесени осигуровки върху актуализираната заплата, а не само допълнително споразумение за промяната.
Онлайн ли подавате?
Трябва да подадете приложение 11.
На т.19 трябва да чекнете, че не сте дали съгласие да бъде гледано детето от баща, баби и дядовци.
       До Управителя на
                                                                               ……………………
                                                                               гр…………………
                                                 

                                   З  А  Я  В  Л  Е  Н  И  Е
     
             за прекратяване на отпуск за отглеждане на дете до
2-годишна възраст

          от ………………………………………………………..
                      (трите имена по документ за самоличност)

ЕГН ……………………… жив. гр. (с) ………………………………

Ул. …………………………………№………. ет. ………. ап. ……...
 
На длъжност …………………………………………………………..

в ………………………………………………………………………..


           Уважаеми г-н (г-жо) Управител,


          На основание чл.46, ал.6, т.3 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските заявявам, че желая да прекратя ползването на отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, считано от
…………………………

       
           
…………………20….. год.                           Подпис:……………….

гр...................... ......
Здравейте. За какъв период назад трябва да са платени осигуровките за общо заболяване и майчинство на СОЛ за да му се изплати болничен? Минимум 18 месеца ли трябва да се е осигурявал на високите проценти? Тъй като управителя ме кара да проуча за едно лице /СОЛ/ което от този месец е в болнични и до момента се е самоосигурявал на ниския % дали може да се направи нещо по въпроса да му направя корекция на декл.1 и да му доплатим за здравните осигуровки? Знам че това може да стане единствено през януари всяка година. но ме карат да проуча.

Тази година я забравете - без болнични. До 31.01.2019 година сменяте вида осигуряване с подаване на декларация обр.ОкД-5 и тогава може да се получи нещо за болнични.
Здравейте, имам служителка назначена по чл.68, ал.1, т.3 от КТ до връщане на титуляра /която е в майчинство/. Уведомена съм сега че заместващата служителка е бременна . Мога ли да прекратя Тр.Дог. след завръщане на титуляра въпреки , че до тогава замесничката ще излезе по майчинство. Аз мисля , че по КТ тя няма защита за прекратяване на договора след като е по заместване.

Няма закрила по КТ. Прекратявате договора на заместника, когато се върне на работа титуляра без значение, че ще е по майчинство. Тя когато е подписвала договора е знаела, че е по заместване.
Имах подобен случай, но с тази разлика, че на жената не бяха и издали болничен за раждане. Той и вашия болничен няма никаква стойност и е неправилно издаден. От дата на раждане започвате да броите 90 календарни дни. Малко преди изтичането им трябва да си намерите фирма, която да ви назначи на работа. "Отработвате" няколко дни и от първия ден след изтичане на тези 90 календарни дни подавате документи за ползване на отпуска по чл.163 от КТ (до 410-т календарни дни). Предполагам, че имате необходимия стаж назад във времето (след като получавате обезщетение за безработица), осигурена за фонд Общо заболяване и майчинство - 12 месеца.
Болничният не може да го ползвате, защото към датата на издаването му не сте осигурена за фонд Общо заболяване и майчинство. Дори се чудя, защо са Ви го издали в нарушение на наредбата. Имате право на социални помощи, ако отговаряте на условията по Закона за семейни помощи за деца.
Да, но срока за подаване на редовна декларация 1 за м.март и април е изтекъл. Какъв ред? Заличаващата ще заличи подадената с код на т.12 - 01, а редовната ще е с код на т.12 - 03.
Точно така се прави, както е описал (а) петте хикса - в един файл заличаваща декларация 1,  редовна декларация 1 (за промяна на категорията) и редовна декларация 6 само с разликата в увеличение - за м.март. Същата процедура и за м.април.
ХХХХХ, става дума за м.03 и 04.18 г. Корекция на Д6 е до края на втория месец след месеца на възникване на задължението за подаване. Ние в дълбоката провинция след този срок ги пращаме по пощата.

Но в случая няма корекция на д.6. Подава се редовна само с разликата в увеличение.
След като има промяна само на ДОО-то за сметка на работодателя, какъв данък?
Подавате КОРИГИРАЩА декларация 1 и РЕДОВНА декларация 6 само с разликата на ДОО в увеличение. На т.18 посочвате същата дата, която сте посочили при първоначалното подаване.
Здравейте. От септември малкия тръгва на ясла. На 25 ноември навършва 2 години. Интересува ме дали мога да взема половината майчинството. И какви документи трябва да се подадат

Здравейте! А Вие какво ще правите когато детето посещава ясла?
Искат я, за да са сигурни, че Вие сте СОЛ и те нямат ангажимент за удържане на данък. Плащането на авансовия данък и подаването на д.55 ще остане Ваш ангажимент.
Нямам вече въпроси. Ходих в НАП, питах и получих отговор. Нищо, че там когато питаш ставаш пишман, но се справих.