Заплата за м.март (до 19-ти включително) - 12 работни дни - 301.71 лв. - брутна и 234.13 лв. - нетна (след осигуровки и данък).
За обезщетение за отпуск - 976.80 лв. - 97.68 лв. данък = 879.12 лв. чиста сума за получаване
Няма нужда от болничен за СОЛ след като не се осигурява за фонд ОЗМ. Съгласно чл.3, ал.4 от Наредбата за обществено осигуряване на самоосигуряващи се лица те дължат осигуровки за времето на временна нетрудоспособност.
Би  било хубаво да Ви назначат на работа с 1 000 лв заплата  и трудовият договор да е за неопрелено време ,имате необходимия стаж .

Тази заплата от 1000 лв. как я определихте?
В трудовата Ви книжка няма как да е посочена сумата на която сте осигуряван. Там е посочена основната заплата по договор. Осигурителният доход се формира от основната заплата + допълнителни възнаграждения. Размерът на обезщетението се изчислява от осигурителния доход.
Това - на 09.2015 пак за месец и малко - продължение на борсата от 10.2014 ли е?
Обжалвайте! Преди 2-3 години имах подобен случай, но бях подала ДДС-то на 15-ти в 7 часа и нямаше последствия. Колега ми беше изпратил образец на възражение. Ще го потърся. В акта за административно нарушение сигурно е посочен срока за обжалване.
При Вас трябва много добре да се прецени от финансова гледна точка кой вариант ще е по-добрия. Каква сума получавахте за пълен месец от майчинството Ви за първото дете?
Не съм имала такъв случай, но си мисля, че за д.55 трябва да подготвите поименни справки по тримесечия, за да се види разликата.
Срочен трудов договор до завръщане на титуляра няма как да стане автоматично безсрочен.
Този код се посочва в д.1 за лицата по програма ОСПОЗ.
- 25 - за лицата, включени в програми за насърчаване на заетостта, които не се осигуряват за безработица;
Преди доста години имах хора по тази програма. При тях наистина нямаше осигуровки за безработица.
Според мен за апартаментите, които са продадени трябва пропорционално на общите части да се разпредели тази ел.енергия и те да си платят тяхната част.
А на какъв период е отчитането при СИРВ?
И какъв е проблема в д.1 на СОЛ - т.16.4?
Ех, юристи, юристи... :noexpression:

...... що не си гледате юридическите науки
- останалите 16 - МРЗ за страната
- няма осигуровки за безработица, но периода се зачита
Толкова ли не можете да напишете едно точно питане? След като договора е между физическо лице и фирма, каква декларация трябва да подаде хазяйката?
Очевидно договорът за наем е между физически лица, защото иначе данъкът щеше да се удържа и плаща от платеца наемател, който в случая задава въпроса. :smile1:
Моето мнение е, че колкото и да е загрижен за пропуска на хазяйката, добросъвестният наемател няма как да плати от нейно име и да подаде декларация вместо нея.

Между физически лица, но се намеси и фирма.