Въпрос на личен избор.
1. Ако се регистрирате сега ще имате право на 4 месеца по 7.20 лв. за един работен ден. Ако от новото работно място Ви прекратят договора преди да са минали 9 месеца ще имате право на обезщетение за безработица за оставащия период (спазвайки определени срокове за регистрация и отписване).
2. Ако от новото работно място Ви прекратят договора, но не по Ваше желание може да имате право на друг размер на обезщетение за безработица и за друг период (според стажа).
Тези около 8000 лв. ги забравете.
В калкулатора - нетен доход 600 лв.
Благодаря за съвета! Така и ще направя - писмено запитване и ще чакам писмен отговор.
Да споделя изненадата си. В петък ми звъннаха от НОИ Пловдив и ми казаха да не се притеснявам за получените в повече 35.79 лв. Те са отнесени в групата "добросъвестно получени" и няма да ги връщаме. Добре, че бях седнала:)
Разговарях с една г-жа от НОИ - Пловдив. Жената остана приятно изненадана. Каза, че такива случаи са единици. Ще направи справка и ще ми се обади. Казах и, че ако има начислени лихви - ще обжалвам!
Майката попълва и подава във фирмата:
1. заявление за прекратяване на отпуската за гледане на дете по чл.164
2. попълнено приложение № 7 в част ІІ "промяна на обстоятелства" - срок 3 работни дни от настъпилата промяна.
3. попълнено приложение № 8 - за 50% от обезщетението до навършване на 2-годишна възраст на детето (при условие, че няма да бъде прекратен договора и).
От фирмата:
1. Издават заповед за прекратяване на отпуската по чл.164.
2. Попълват и подават в НОИ приложение № 10 за настъпилата промяна в обстоятелствата - срок 3 работни дни.
3. Попълват и подават приложение № 10 за 50% - срок до 10-то число на следващия месец.
Как е възможно подадена информация на 27.09.2017 год. все още да е "в момента се обработва"? Тези хора срокове нямат ли?
От НОИ за платили обезщетението за гледане на дете в пълен размер до 28.09.2017 г. (тук няма значение дохода - майчинството е 340.00 лв.).
Чудя се дали да разговарям с НОИ или да си траем.
35.79 лв. нито ще ни "съборят", нито ще ни направят богати.
Подадени са всички документи за промяна в обстоятелствата в срок. Притеснението ми е за преведените в повече пари.
Въпросът ме засяга лично и от известно време ме гложди. Дъщеря ми беше по майчинство до 28.09.2017 год. Внучето тръгна на ясла от 25.09.2017 год. и тя си подаде необходимите документи във фирмата за прекратяване на отпуската по чл.164 и приложение № 8 за 50% от обезщетението. Фирмата е подала приложение № 10 в НОИ. Двете страни са спазили срока от 3 дни. Подадена е информацията в НОИ на 27.09.2017 год. На 02.10.2017 год. тя е получила обезщетението в пълен размер до 28.09.2017 год. Получила е в повече 35.79 лв. Чудя се какво да правя. Приемам всякакви съвети.
Нямам такива случай с два трудови договора, но мисля, че трябва да се подаде приложение 9 и за втория трудов договор.
Ама нали ДУК е приравнен към трудов, защо ГДД?
Сега като се зачетох пишете, че сте подали болничния в НОИ. Само с едно приложение № 9 ли го подадохте?
Не правете нищо със задна дата. Лицето може да си подаде ГДД чл.50 за 2017 и да си поиска надвзетия данък.

Какъв надвзет данък?
Няма как да стане "чисто". Малко ще се позацапат нещата. Според мен - корекция на д.1 и редовна д.6 за данъка. Ще има лихви.
Няма нужда от друг екземпляр - работодателя е един и същ. Отразявате отсъствието при двата договора.
Никъде не съм писала, че има нещо по особено при ЕТ на патент. Дори за мен няма нужда да се води кой знае какво счетоводство. Една екселска таблица с приход/разход и готово. Трябва да се регистрира трудовия договор, да се изготвя ежемесечно ведомост за лицето на трудов договор, да се подават д.1 и д.6, да се плащат осигуровки и данък (за всичко това си има срокове, а при неспазването им - лихви и глоби). Идеята ми за ПИК от НАП беше продиктувана от това, че се издава безплатно на физическото лице "Иван Иванов" и с този ПИК може да се подават данни на "Иван Иванов" и на "ЕТ Иван Иванов".
Управителят може да не си взема ел.подпис, а ПИК от НАП. Той също върши работа за физическото лице  и за фирмата.
Може и нищо да не гледат:)