т.34 и нетни приходи? Манджа с грозде:))
Имам интересен случай. Подготвям ГДД по чл.50 на ЗП. Лицето има доходи по трудови отношения и решение на ТЕЛК. Забелязвам, че в служебната бележка, издадена от работодателя не е ползвано облекчението по чл.18 в пълен размер и има удържан данък. Говорих с касиерката и и казвам, че при годишно изравняване на данъка трябва да се възстанови на лицето 66 лв. данък. Отговорът беше - не правим годишно изравняване. Чудя се и се мая дали ще е възможно да ползвам облекчението в пълен размер?
Здравейте, работя и ме осигуряват, но искам да попитам - мога ли да си довнасям пари само за майчинство?
И как да изчисля колко трябва да внасям, ако ме осигуряват на минимална заплата (460 лв брути), а аз искам максимални осигуровки (на 2600лв).?
Благодаря.

Един безплатен съвет - заделяйте всеки месец парите за осигуровки в една набирателна сметка и след това всеки месец си теглете от нея, за да си помагате при отглеждането на бебока.
Ако болничния Ви бъде удължен ще започнете да получавате обезщетение от НОИ, когато придобиете необходимия за това стаж - 6 месеца. Времето, през което ползвате болнични, но не получавате обезщетение се зачита за стаж - т.е. от 04.04.2017 год.
Ще имате право на обезщетение за бременност, раждане и гледане на дете след като придобиете 12 месеца - т.е. от м.10.2017 год.
Ще имате също така право на социални помощи.
Прочетете това внимателно, но не избирателно според Вашата ситуация.
Необлагаеми доходи
Чл. 13. (1) Не са облагаеми:
1. доходите, придобити през данъчната година от продажба или замяна на:
а) (изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) един недвижим жилищен имот, ако между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната са изминали повече от три години;
б) до два недвижими имота, както и селскостопански и горски имоти независимо от броя им, ако между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната са изминали повече от 5 години;
Изобщо не е трябвало да подавате уведомление за промяна на заплата и работно време.
Подайте заличаване на уведомленията за прекратяване и заличаване на ДС за заплатата. Ще стане една мармародна ......
Входирате заявлението с днешна дата и подавате ДО 10.03.
Какви санкции? Наистина срока е до 10-то число, но след като при Вас няма подадени документи - не носите отговорност.
А защо нямате приходи като ЗП? Какво отглеждахте? Защо сте регистриран(а) като ЗП?
Ако тази фактура има нещо със ЗДДС - изпуснат е срока.
Има промяна. Вече не се попълва, но така се получава, когато не се чете ...
Изпадаме в излишно почесване на пръстите по клавиатурата - издавате служебна бележка, лицето си подава ГДД + решение на ТЕЛК в НАП и получава паричките по своята сметка.
(6) Когато определеният годишен размер на данъка е по-нисък от размера на авансово удържания данък, работодателят до 31 януари на следващата година възстановява разликата на лицето.
(7) (Изм. - ДВ, бр. 95 от 2015 г., в сила от 01.01.2016 г.) Възстановената сума по ал. 6 се прихваща от работодателя последователно от следващи вноски към държавния бюджет за данъци върху доходите от трудови правоотношения на лицето или на други лица.

След като няма други назначени на трудов договор ...
И в конкретния случай след като няма от къде да прихваните надвнесената сума какво ще правите?
Предполагам, че под "инвалидна пенсия" имате предвид решение на ТЕЛК с 50 и над 50% неработоспособност?
Здравейте, имам следния въпрос и се надявам някой да помогне. През 2016 г служител придобива инвалидна пенсия и при преизчисление на ДОД на годишна база резултата е за възстановяване. Няма други служители от които може да се намали общото задължение за намаляване на ДОД. В този случай как се подава декларация 6 за въпросното намаление.

Издайте му служебна бележка и той да си подаде ГДД. За 2017 година имайте предвид това облекчение - чл.18 от ЗДДФЛ.
Трябва да подадете заявление за прекратяване на отпуската за гледане на дете до 2-годишна възраст. Срокът за Вас е до 3 работни дни. Трябва да подадете заявление № 8 за 50% от обезщетението.