Ако прехвърлите майчинството на бащата, няма да получавате тези 50%. Той ще получава пълния размер на обезщетението - 340.00 лв.
И аз получих такова писмо, но от друг адрес. Направо го бастисах.
Изпитателният срок отдавна е изтекъл. Той в момента изобщо не се коментира.
Вариантите за напускане са:
1. по взаимно съгласие от двете страни
2. ако е завършена работата, за която сте назначен (това е посочено в чл.68, ал.1, т.2 - до завършване на определена работа)
3. с предизвестие отправено към работодателя от Ваша страна. В трудовият Ви договор трябва да е посочен срока на предизвестието, което дължите (по принцип на срочните договори предизвестието е 3 месеца)

Ако работодателя не са съгласи на вариант 1 или 2, Вие дължите предизвестие за напускане. Ако не спазите срока на предизвестието, дължите на работодателя си обезщетение за не спазено предизвестие.
Какво не разбрахте?
Може да напуснете без предизвестие, но ако работодателя не се съгласи на напускане по взаимно съгласие или със завършване на определената работа ще дължите обезщетение за не спазено предизвестие.
Да не отварям нова тема ще попитам тук дали съм разбрала. На познат  му пращат писмо от нап за непубликуване на отчетите в ТР, ако сега отиде и подаде на място в ТР може и да му се размине ли глобата?

Той сигурно вече има акт.
включвам се тук с един въпрос-лице назначено с ТД на 27,09 може ли да започне работа чак на 05,10,?

Може, разбира се.
Така като гледам - обезщетение от борсата - 4 месеца х 7,20 лв. на ден. Няма нужда от гимнастики и фиктивни назначавания.
от 04.2015 се брои!

в смисъл да мога да си взема от сегашният работодател обещетение за оставане без работа -една брутна заплата и на следващият месец фиктивно да ме назначат в друга фирма

Да

Какво - да?
От операции - сметкоплан и начални салда - избор на сметкоплан. Разглеждате сметките и си маркирате и прехвърляте само тези, които ще са Ви необходими. Не е страшно. В процес на работа може да добавяте сметките, които сте пропуснали.
Признавам си: застраховките са ми "тъмна Индия".
А защо не кредитно известие по фактурата от предходен период и нова фактура?
Според мен данък се удържа при плащане на заплатите.
За раздадената рента в брой:
Дт 499/Кт 501
Дт 602/Кт 499
Когато си го поиска - след един месец от датата на прекратяване на договора.
За работник (служител) - 12.90% осигуровки + 10% данък, за работодател - от 17.80% до 18.50% (зависи от % за ФТЗПБ)
Сигурна съм, че не пише това. 1 е може би вида осигурен, 23 са работните дни за м.август. След като сте цял месец болничен нормално е дохода да е 0.00 лв.
Толкова е неразбрано питането Ви.