Не се помотвай, ами взимай бележката от родилното, в която пише на коя дата е изписано детето и тичай с прилежащите към нея документи да я подаваш в НОИ, та човекът да си получи 15-те дни обезщетение.

То само това оставаше - счетоводителите или ТРЗ-тата да тичаме за разни бележки и документи, защото човека да си получи обезщетението от НОИ. Как ли пък не!
Защо Ви изпраща цитат? Документи се подават, не цитати.
По случай 1 - нищо друго освен д.6 за СОЛ.
По случай 2 - като няма доходи от ЕООД-то какво ще посочвате.
По случай 3 - не.
Не се попълва. Доходът от наем не е осигурителен доход.
Трябва да подадете и д.1. Ако сумите по различните осигурителни вноски са в намаление - подавате само с код корекция и точните суми. Ако имате осигуровки в увеличение - принципа е друг.
След като няма удържан данък какво ще и възстановявате?
След като лицето е СОЛ за четвъртото тримесечие не подава декларация по чл.55. С подаване на ГДД изравнява осигуровки и данък. Каква справка по чл.73? Това е задължение на платеца на дохода.
Ако Вие сте ЗП-то - браво! Освен със земеделие се опитвате да разбирате и от счетоводство.
Все пак са важни обстоятелствата, които Ви карат да се огледате за друга програма.
Все пак имайте предвид това:
Начало на изпълнението (Загл. изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.)
Чл. 63. (1) (Нова - ДВ, бр. 120 от 2002 г., изм., бр. 105 от 2005 г.) Работодателят е длъжен да предостави на работника или служителя преди постъпването му на работа екземпляр от сключения трудов договор, подписан от двете страни, и копие от уведомлението по чл. 62, ал. 3, заверено от териториалната дирекция на Националната агенция за приходите.
(2) (Нова - ДВ, бр. 120 от 2002 г.) Работодателят няма право да допуска до работа работника или служителя, преди да му предостави документите по ал. 1.
За еднократната помощ - спор няма - ще я получите.
За т.н. детски - 37.00 лв. - има промени, които не ме вълнуват, защото съм далеч от тези пари. Според мен, ако не сте на един адрес с бащата ще се вземат предвид само Вашите доходи.
За 3 раб. дни през м.12 ще Ви платят - 54.28 лв., а от 01.01.2016 год. по 420.00 лв. ежемесечно (МРЗ за страната).
Искам да попитам дължи ли се данък за четвърто тримесечие ? За декл. по чл.55 за наем.

Вие като какъв питате? Трябва да изясним нещата, за да получите адекватен отговор.
Доста работа ще има около документите. Може да се прекрати отпуската за гледане на дете и след това отново да се поднови. Само да няма "скрити лимонки" в питането Ви. Да не е нещо свързано с посещаване на детска ясла. За прекратяване на отпуската подава заявление до работодателя, той издава заповед за прекратяване на отпуската и представя в НОИ мисля, че ще Удостоверение № 10 (все още не съм се запознала с новите образци на документите). След като работи един месец - отново документи за отпуска по чл.164 от КТ. През този 1 месец има право на 50% от обезщетението. Тази "гимнастика" сигурно я правите заради платената отпуска след изтичане на майчинството. Промяна в заплатата и т.н.....
След като има трудов договор с друг работодател при Вас ще е втори трудов договор по чл.111 от КТ.
Как да Ви кажа - въпрос на личен избор. Ако може на екселски таблици.
Още е мноооооого рано.
Може, разбира се.