А от коя дата е регистрацията на ЗП-то (каква дата е посочена в зеленото картонче)?
Няма да се признае в България, а за Австрия ... нямам идея.
Подавате редовна д.1 само на този работник и редовна д.6 само с разликата в увеличение на осигуровките.
Чл. 46. (1) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2001 г.) Отпускът за отглеждане на дете до
двегодишна възраст по чл. 164, ал. 1 КТ се ползва въз основа на писмено заявление на майката (осиновителката) или на лицата, посочени в чл. 164, ал. 3 КТ. Предприятието е длъжно да разреши отпуска от деня, посочен в заявлението. Ако лицето няма право на този отпуск, предприятието е длъжно да го уведоми за това незабавно, като мотивира отказа си
Чл. 46. (1) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2001 г.) Отпускът за отглеждане на дете до
двегодишна възраст по чл. 164, ал. 1 КТ се ползва въз основа на писмено заявление на майката (осиновителката) или на лицата, посочени в чл. 164, ал. 3 КТ. Предприятието е длъжно да разреши отпуска от деня, посочен в заявлението. Ако лицето няма право на този отпуск, предприятието е длъжно да го уведоми за това незабавно, като мотивира отказа си
Голяма въртележка се е получило. За мен осигурителния доход е 284.72 лв.
Това със сбора от 380 и 360 не го разбрах.
Според мен няма нужда от каквото и да е оттегляне на нещо, което не е потвърдено.
Аз бих Ви предложила да поговорите с работодателя си дали има смисъл да се връщате на работа само за 3-4 месеца. Защо да не си ползвате отпуската за гледане на дете до 2-годишна възраст, да се радвате на детето и спокойно да протича бременността?
Това е едно от нещата, което според мен е пълна безсмислица.
Няма проблем. Подавайте заличаване, ако наистина лицето не се е явило на работа.
Ако искате да получавате обезщетение в същия размер какъвто сте получавали до първата годинка на детето необходимо е към датата на издаване на първия болничен за 45 календарни дни преди термина да ползвате отпуска за гледане на дете до 2-годишна възраст (по чл.164 от КТ). Защо се връщате на работа?
Не успях да се ориентирам в питането какво е ползвало лицето на 09.08.2015 год.? Ако е неплатен отпуск, който не се зачита за стаж - няма обезщетение. Необходимо е към 10.08.2015 год. лицето да е осигурено за фонд Общо заболяване и майчинство.
Ще се изчисли от Вашия осигурителен или нетен доход за 24 месеца назад от месеца, предхождащ този през който сте подали документи за обезщетение.
Здравейте, marpan_64 :wave:
Според мен, формата на счетоводството не се определя от оборотите, а от юридическия статут на съответния обект.
Физическите лица не са задължени да водят двустранно счетоводство. За тях изобщо не е задължителен ЗСч.
Съгласно ЗДДС регистрираните по този закон лица са задължени да водят единствено регистрите по чл. 124.
Скрит текст :
Завеждането на двустранно счетоводство при този случай е излишно, ще обремени работата на счетоводителя, ще увеличи разходите за счетоводно обслужване на ЗП-то и не е предизвиконо от необходимостта да бъде спазен някакъв нормативен текст.
Аз бих отговорила на проверяващия орган, че не е нормативно обосновано да ми се изисква оборотна ведомост, защото лицето не е декларирало изрично желание да се облага по чл. 29а от ЗДДФЛ и в съответствие с това обстоятелство не води и не е задължено да води двустранно счетоводство.

 :give_rose: :air_kiss:
Това е най-хубавото, което прочетох тези дни.
Необходимо ли е да завеждам крави, телета, юници, прирасти и т.н.
Много работи ме интересуват, но не знам от къде да започна.
1. Мацката от НАП ми иска оборотна ведомост. И сега какво - почвам да съчинявам начални салда.
2. След като не е подадено заявление за избор на облагане по пътя на логиката това ЗП ще се облага отново след приспадане на 60% признати разходи?
Изгубих се из необятните дерби на българските закони. Вече тотално се предавам.
Ще споделя мъката си и ако има някой с желание за обсъждане искрено ще съм благодарна. Регистрирано ЗП, което се облагаше до сега след приспадане на 60% признати разходи направи необходимия оборот за задължителна регистрация по ДДС. Подадохме необходимите документи и сега искат още 1 тон. Дейността е растениевъдство (пшеница, рапица ...) и животновъдство (крави и телета).
Искат ми оборотна ведомост. Ами от къде да я взема след като до сега беше приходи - 60% разходи х 10% данък. Какво трябва да е счетоводството след регистрацията по ДДС?
Никъде във въпроса не пише, че майката ще прекратява правоотношението. Пише, че бащата се осигурява за ОЗМ и може ли да го прехвърли.

"На майаката ще бъде прекъснато трудовото правоотношение. Тя иска да регистрира фирма и да се осигурява като самоосигуряващо се лице."