Към т.3 ще вмъкна - от дохода приспадате 25% признати разходи и осигуровките за тримесечието и тогава 10% данък.
За този заем има ли договор? Ако има каква сума е посочена?
По първия въпрос - ЗДДФЛ изобщо не се интересува за коя стопанска година плащате ренти. В чл.73 е записано, че се посочват платените през годината (2023) доходи. Посочват се тези доходи, които годишния размер превишава 3000.00 лв.

По втория въпрос - с декларация по чл.55 се декларира дължимия данък. Вие какво искате да правите?
Краси лично мое мнение е, че трябва да ги осчетоводиш на датити, на които физически са изтеглени парите. Имаш разписки
На Вашата позиция имат право да назначат човек по заместване - до завръщането на титуляра. За да Ви дадем правилен съвет трябва да знаем какво е Вашето решение - ще работите ли в тази фирма, ще сменяте работодателя или ще се регистрирате на борсата.
Интересно ми е как ще подадете коригираща д.1 след като няма клетка в която да се посочи осигурителния доход за здравните осигуровки.
Декларация по чл.55 за ІV-то тримесечие се подава от платеца на дохода само ако има удържан данък при плащане на наема, а не по желание на наемодателя.
ЗДДФЛ
Чл.65 (13) (Нова - ДВ, бр. 105 от 2014 г., в сила от 01.01.2015 г., изм. - ДВ, бр. 95 от 2015 г., в сила от 01.01.2016 г.) Не се удържа и внася авансов данък по чл. 43, ал. 4, чл. 44, ал. 4 и чл. 44а, ал. 1 за доходи, придобити през четвъртото тримесечие на данъчната година, освен когато лицето, придобиващо дохода, писмено декларира пред предприятието или самоосигуряващото се лице - платец на дохода, че желае удържане на данък. В тези случаи удържаният данък се внася от платеца на дохода в срок до 31 януари на следващата година.
Какви са тези теми във форума?
Не съм имала такъв случай, но мисля, че няма проблем да се възобнови дейността и след това да се ПРЕКЪСНЕ.
Мисля, че кл.31 и31А не се попълват, ако нямате изплатено възнаграждение за личен труд.
А аз помощните справки си ги пазя за мене. Посочвам само сумите от тях в ГДД.
Към ГДД по чл.92 от ЗКПО има едни помощни справки. В една от тях се попълва пренасянето на данъчни загуби и след това сумата се посочва в ГДД.
От питането не мога да разбера ще прекратявате ли договор или ще променяте вида и срока
След като се облага като ЕТ и има подадена декларация по чл.88 от ЗКПО не се подава декларация по чл.55. Ако това ЗП не беше избрало облагане като ЕТ, тогава щеше да декларира дължимия авансов данък.
Пишете си крайната фактура, спадате аванса и готово. Каква касова бележка с нулева стойност.
Ако правилно разбирам въпроса - задълженията към доставчици трябва да е в кредитно начално салдо на с/ка 401 по партньори и документи, а вземанията в начално дебитно салдо на с/ка 411 отново по партньори.
Със знак минус за грешната сума и със знак плюс вярната сума в текущия месец.