Само имайте предвид, че НЕПРЕМЕННО към дата на издаване на първия болничен за 45 календарни дни преди термина трябва да сте назначена на трудов договор.
Зависи тези 10 месеца влизат ли в периода от който ще се изчисли обезщетението. За сега то се изчислява от 18 месеца назад, но предимно през м.12. нашите законотворци измислят по няколко простотии, които все още не съм търсила и чела (ако има такива).
Като гледам колко стаж имате - дано да не е на 4 часа.
Защо не са посочени тези 2 месеца в трудовата Ви книжка?
На минималния праг - предполагам, че имате предвид на 420.00 лв.?
При назначаване на трудов договор - принципа на осигуряване е - всички осигуровки, изчислени от лрутно трудово възнаграждение, но не по-малко от минималния праг за длъжността.
Дали да спре самоосигуряването - зависи какво се случва с дейността като СОЛ.
Напишете точно за кой месец са заплатите и кога са платени.
Това е начина, ако не Ви притеснява факта , че ще имате начислени лихви .Ако декларирате сумата като изплатена в ноември - накуп за всички месеци лихви няма да има защото ще сте в срок, но при една бъдеща ревизия от НАП ще стане ясно, че има разминаване и лихви пак ще ви бъдат начислени.

Защо ще имат лихви?
Нещо не разбрах - назначен е само за ноември, а няма д.1?
Декл.6 с код5 нямам никакви суми, защото на ДУК му удържаме само данък, т.е. в колонката имам само нули. Пак ли да я подавам?

Тогава защо се подава д.1?
Някъде е осигурен на макс?
Декларация 6 с код 5 и осигурителните вноски за ноември - заедно с декларации 1 - до 25.12.2014 год.
Декларация 6 с код 8 - тя вече ще бъде за м.декември, защото тогава са платени заплатите - само с данйка - до 25.01.2015 год.
Благодаря на всички за мненията. В крайна сметка ще се възползваме от варианта на освобождаване по взаимно съгласие и назначаване за определена работа. Понеже служителката не иска по чл.71.

При Вас така ли се работи - кой каквото иска?
Здравейте! Искам да попитам: При прехвърляне на майчинството на бащата след 6-тия месец, какъв е неговия размер? И при бащата ли е 90% от неговото брутно възнаграждение или се получава размера, който е получавала майката?

90% от брутното възнаграждение на бащата, но не повече от нетното.
Здравейте! При осиновяване кога настъпва правото на майчинство? Само удостоверението за раждане ли е необходимо да се представи в счетоводството?

Зависи на каква възраст е осиновеното дете.
Може и без промяна. Това е най-добре.
Продължението трябва да е от 23.11
Да, и аз така знам, че се отнася за платен, но "Старшите" си знаят тяхното.

Неплатен отпуск
Чл. 160. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.)
(1) Работодателят по искане на работника или
служителя може да му разреши неплатен отпуск независимо от това, дали е ползувал или неплатения си годишен отпуск и независимо от продължителността на трудовия му стаж.
(2) (Нова - ДВ, бр. 43 от 2008 г.) Работодателят е длъжен да разреши еднократно ползването на неплатен отпуск до една година на работник или служител, който е в правоотношение с институция на Европейския съюз, извън случаите по чл. 120а, с Организацията на обединените нации, с Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, с Организацията на Северноатлантическия договор или с други международни правителствени организации.
(3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 43 от 2008 г.) Неплатеният отпуск до 30 работни дни в една календарна година се признава за трудов стаж, а над 30 работни дни - само ако това е предвидено в този кодекс, в друг закон или в акт на Министерския съвет.
Може да го пуснете в неплатен отпуск, ако има съгласие от двете страни.
Кажете на колежката си, че това за пропорционалното изчисляване според стажа се отнася за ПЛАТЕН годишен отпуск.
Това го уточнихме - за д.1.
Сега за д.6 - как така е за м.октомври?
Точно коя заплата (за кой месец) и кога е платена тя?
Всички дати - 24.11.2014 год.
Приемам идеи :) защото не се сещам за друго.

Преназначаване на нова длъжност със срок на изпитване, уговорен в полза на работодателя и прекратяване в срока на изпитване по инициатива на работодателя.