Пенсията, която получавате не се включва в базата за изчисляване на болнични. За месеците без осигуряване за фонд Общо заболяване и майчинство се взема за база при изчисляване на обезщетението МРЗ (минималната работна заплата) за страната.
Няма как да редактирам горния си пост, за което се извинявам.
В Наредбата е записано, че лекуващия лекар има право да издаде болничен лист до 14 календарни дни непрекъснато, но не повече от 40 календарни дни с прекъсване за една календарна година.
Според мен тези 8 дни от болница и 10 дни от ЛКК - не се включват в тези 40.
Подаваш отново и отбелязваш, че няма основание за подаване на д.1.
40 дни са болничните за гледане на дете
Въвеждате първия болничен, запис, приложение № 15.
Нов болничен - въвеждате втория, запис, приложение № 15.
Тогава експорт, придружително писмо.
По принцип се записват два файла.
Сега реда е такъв:
1. Плащате си ДДС-то за м.октомври
2. Подавате искане по чл.129 за въстановяване на ДДС-то от м.юли до м.септември.
Според мен е точно така.
И какво се е случило с ДДС-то за м.юли?
Не сте постъпили правилно. Ако процедурата е започнала през м.юли (не смея да попитам за м.юни) тя е приключила през м.септември. Тогава е следвало да поискате ДДС-то за възстановяване от м.юли до м.септември (включително). Месец октомври - ефективно внасяне на цялата сума.

Има си опреледен ред за процедурите. Те не започват когато на Вас ви се иска.
А преди м.август каква е картинката?
Ако сте сигурна, че до края на месец ноември няма да имате други болнични - може да го подадете в НОИ веднага. Един приятелски съвет от човек с опит - правете си копия на всички документи, които подавате в НОИ - болнични, заявления, декларации.
Този ЗП да не е получил парички по някоя програма?
Тя стопанската година е приключила, но ако има засяти есенници - дейността продължава и осигуряването продължава.
18. Дата на изплащане/начисляване - попълва се датата (дд,мм,гггг), на която са изплатени, съответно начислени възнагражденията (не се попълва от самоосигуряващите се лица и от лицата по чл. 4, ал. 9 от Кодекса за социално осигуряване). За целите на данъка по чл. 42 ЗДДФЛ, включително в случаите по чл. 42, ал. 6 ЗДДФЛ, се попълва датата на последния календарен ден от месеца, посочен в т. 9.
За приложение № 4 - разбира се.
Здравейте! Ще съм много благодарна ако ме посъветвате какво да направя в моя случай! В майчинство съм за отглеждане на дете до две години и съм бременна отново, като ще се застъпят майчинствата. Проблемът е, че съм с проблемна бременност, издаден ми е болничен за един месец, съответно трябва да прекъсна отпуската по майчинство. Мисълта ми е ако след този месец възстановя майчинството си, ще имам ли все още право на майчинството по реда на чл.49, ал.2 от КСО, тоест ще мога ли да получавам същото майчинство за второто като за първото, понеже реално ще съм в майчинство при излизането ми в 45-дневния преди раждане? Или независимо от това щом е имало прекъсване нещата се променят?
Благодаря ви предварително!

Подавате заявление за прекратяване на отпуската за гледане на дете до 2-годишна възраст и приложение № 12 за промяна на обстоятелствата (срока за това приложение е 3 дни). През това време, когато сте в болнични за проблемна бременност имате право на 50% от обезщетението за детето. За да се получи ситуацията на породени деца и да получавате същото майчинство трябва към датата на издаване на първия болничен лист за 45 дни преди термина да ползвате отпуска за гледане на дете.
1. Не съм чувала да има други бланки за тези болнични. На "причина" трябва да е посочен код - 14.
2. Приложение 15 - към всеки болничен - посочват се дните за ноември и декември.
3. Относно броя на болничните - прочетете в Наредбата за медицинска експертиза.
За заявления декларациите - приложение № 1 - с третия болничен.
4. Всички дни са за сметка на НОИ. Дължат се здравни за сметка на работодателя. За ноември - пропорционално.
5. Подаването в НОИ не е обвързано с д.1 и 6. Болничният се представя ДО 15-ТО число на следващия месец, след представяне от лицето при работодателя.

Имате необходимост от прочитане на малко нормативни документи.
По принцип не е лошо да питате, но когато нещо не Ви е ясно, а не за цели процедури без прочит.
Чл.18 от ЗДДФЛ.
Сега трябва да отметнете и детето и сумата ще се промени на 26.65 лв.