Имате право да прехвърлите отпуската за гледане на дете до 2-годишна възраст на майка си след 410-тия календарен ден. Това е от 06.12.2014 год. Началото на този вид отпуск не е обвързано с рожденния ден на детето. Той определя края на отпуската - 16.11.2015 год.
Да, да. Това го видях. Прочетох и заповедите за праговете, но не ми беше ясно какво означава това опростено деклариране.
 :flowers: :air_kiss:
Много, много Благодаря!!!!
Защото имам едни ВОП-ове в една фирма. Сумите са доста далеч от публикуваните в заповедите прагове, но ме притесни това опростено деклариране.

Отдъхнах си.
Да побутна лекичко и пак да питам - какво означава това - праг за опростено деклариране?



По чл.326? Предизвестие? А какво ще прави по време на предизвестието?
Новият болничен, който сега носи за кога се отнася?
Предходен месец се ползва за база само при изчисляване на платен отпуск.
Единият ден, който е за сметка на работодателя от предишния болничен (който обхваща септември и октомври) защо с база м.септември?
Едва ли някой ще седне да Ви разказва какво и къде се подава. Не е лошо да си прочетете Закона за зърното и фуражите.
 Това въпрос ли е или отговор ?:)

Има вид на въпрос, ако съдим от препинателния знак на края, но по принцип е и точен отговор:)
По принцип имате необходимия осигурителен стаж от 12 месеца за да получавате обезщетение, но задължително условие е към датата на издаване на първия болничен за 45 календарни дни преди термина трябва да сте осигурена за фонд Общо заболяване и майчинство.
Какво означава това - праг за опростено деклариране?
Това ми е тъмна Индия. Може ли някой с думи прости да ми обясни, кой е задължен да деклариря?
Няма осигуровки, защото след приспадане на признатите разходи 25% сумата е под МРЗ за страната.
Ще ползвам темата за да споделя какво не ми дава мира от няколко дни.
Имам познат ЗП, който прилага странен метод на работа. За различните декларации ползва еднократни услуги на различни хора. Мисля си, че сигурно вече е направил необходимия оборот за регистрация по ДДС, но кой ли му го следи - идея си нямам. От 2 години им казвам да си изберат човек, който да му подготвя и подава всичко. Да е запознат. Тяхна си работа.
Сега на въпроса за регистрация по ДДС - той продава селскостопанска продукция и има доходи за извършени услуги по граждански договор. Предполагам, че трябва да се вземат предвид при определяне на облагаемия оборот и двата дохода (образно казно).
Отпуската се изчислява от брутното трудово възнаграждение за последния месец, през който имате отработени най-малко 10 работни дни.
Работодателят ги плаща.
Би трябвало да няма проблем и да приемат коригираща.
Как може да Ви помогнем?
С гадаене няма как да стане.
Ако няма подадена декларация образец Ок-Д 5 за регистрация на самоосигуряващо се лице през 2013 година - няма основание за плащане на осигуровки и подаване на декларация 1.
Според мен най-добре е да се прекрати договора по заместване и нов договор.