Здравейте,

имам въпрос относно 45-дневния болничен за бременност и раждане. При него дължат ли се някакви осигуровки от работодателя за първите три дни, както е при нормалния болничен?

Благодаря Ви!

Не се дължат осигуровки за първите три работни дни, защото ВСИЧКИ дни се плащат от НОИ. Дължат се само здравни осигуровки в размер 4.8% от 420.00 лв. за всички дни от работодателя пропорционално.
За трудовата книжка и заповедта за прекратяване - чл.325, ал.1, т.3 от КТ, считано от 04.10.2014 год.
Трябва да подадете заявление за прекратяване на отпуската по чл.164 от КТ за гледане на дете до 2-годишна възраст. В срок от 3 работни дни от настъпване на промяната трябва да подадете приложение № 12 за промяна в обстоятелствата. В същия срок от 3 работни дни фирмата трябва да представи в НОИ това приложение № 12 заедно с копие на заповедта за прекратяване на отпуската за гледане на дете.
За платения отпуск - друго заявление и ако работодателя е съгласен може да ползвате натрупалите се платени отпуски.
За 50% от обезщетението - подавате приложение № 4. То се предствая в НОИ от фирмата в срок до 15-то число на следващия месец.
Хвърлих много, много бегъл поглед на този параграф и след като лицето не е избрало да се осигурява за фонд ОЗМ трябва да внесе в пълен размер осигуровките за месеца.
или да ги работи :)

Изобщо не ми дойде на ум това:)
Може би ще се придобие повече яснота, ако са посочени цифри.
Няма как да е сумата еднаква, защото м.юни има 21 работни дни, м.юли има 23, м.август и септември - отново 21.
За тези 2 месеца най-удачно е да ползвате платен годишен отпуск.
Защо тази сума е смъкнала размера на обезщетението?
Искам да направя лека корекция: не се дължат осигуровки, а само данък след приспадане на признатите разходи и сумата е под МРЗ, само, ако лицето НЕ Е ОСИГУРЕНО на друго основание през месеца. Ако лицето работи по трудов договор без значение от сумата след приспадане на признатите разходи се дължат всички осигуровки. Ако няма осигуровки - не се подава д.1 и д.6. Данъкът се декларира с декларация по чл.55 от ЗДДФЛ.
Когато издавате служебна бележка наема за октомври и ноември ще го включите за третото тримесечие.
Щом ще е платено през 3-тото тримесечие - удържа се данъка от наемодателя.
Как плащате на наемодателя (в брой или по сметка)?
Какъв е този 7 дневен срок за корекция?
Във приложение № 15 посочвате дните, които се застъпват от .... дата до ..... дата и записвате 0 работни дни.
Всяко РУСО с различни нареждания.
Няма данък. Да Ви представи едно копие на ТЕЛК-а.
Ако не прехвърлите правото на отпуска за гледане на дете до 2-годишна възраст (за първото дете) на някой правоимащ от семейството (баща, баби или дядовци) към обезщетението за второто дете ще имате право на 50% от обезщетението за първото дете до навършване на 2 годинки на първото дете.
Без гражданските договори. При тях няма осигуряване за фонд Общо заболяване и майчинство.