Малко неправилно сте се изразили - плащане на НЕПЛАТЕН отпуск.
Трябва да и платите обезщетение за не ползван платен годишен отпуск, съгласно чл.224 от КТ.
Аз съм с ТД по заместване,остава ми още 1г.Интересуваме, ако изляза преди тази дата по майчинство ТД ще ми бъде ли прекратен, щом замествания от мен служител се върне?

Разбира се, че ще бъде прекратен.
Решението на ТЕЛК е достатъчно. Следва да и плащате цялата сума по договора и тя до 30.04.2015 год. трябва да си подаде ГДД в НАП.
Ето какво разбрах аз: една стара баба с ТЕЛК 74% отдава под наем предполагам недвижим имот. Какъв е наемателя - фирма или физическо лице?
Лице плаща наем. Какви данъци?
Питането Ви за болнични от сега до първия болничен за 45 календарни дни преди термина отправете към доктора. Никъде не е записано, че тези болнични трябва да са непрекъснати. Има компетентни хора, които ще преценят състоянието Ви и ще се съобразят с наредбите. Това не е от компетенцията на счетоводителите.
Много благодаря!
Вече няма да отговарям без да поразровя тук-там.
Честна дума:))
За неплатения - да има право, но при условие, че през тази календарна година не е ползвал неплатен отпуск, който да се зачита за трудов стаж при друг работодател.
За платения - 7 работни дни при условие, че няма договорен друг размер на платения отпуск, различен от 20 работни дни за една календарна година.
Не съм сколасала и не съм стигнала до тях:))
Според мен няма как да си самоначислите ДДС-то, след като продавача не е регистриран по ЗДДС.
А постигнато ли е взаимно съгласие за прекратяване на договора?
Майката трябва да подаде заявление за прекратяване на отпуската по чл.164 (гледане на дете до 2-годишна възраст) и приложение № 12 за промяна в обстоятелствата. Фирмата издава заповед за прекратяване на отпуската. Представя се в НОИ приложение № 12 и заверено копие на заповедта.
Срокът за майката и фирмата за приложение № 12 е 3 работни дни.
Подавате заявление за прекратяване на договора по взаимно съгласие и посочвате, че ако не се постигне съгласие да се счита за предизвестие. Дължите предизвестие разбира се, ако не се постигне взаимно съгласие за прекратяване. Срокът на предизвестието трябва да е посочен в трудовия ви договор. Може да се опитате да ползвате платен отпуск през това време - по време на предизвестието, но незнам шефа дали ще се съгласи. Ако напуснете без да спазите предизвестието - дължите обезщетение за неспазеното предизвестие на работодателя.
Неползваната платена отпуска трябва да Ви бъде платена като обезщетение при прекратяване на договора.
Няма смисъл от тази процедура.
Така ще направя. Ще драсна 2 реда и ще ги сложа при дневниците за съответните месеци.
Последната ми проверка приключи в понеделник (без забележки) и беше за немалка сума.
Затова и аз реших да си трая.
И аз така мисля да направя.
Никой от проверяващите не е направил забелжка за това.
Не съм имала такива случаи признавам.
Според мен не е необходимо да го назначавате отново, а да заличите уведомлението за прекратяване и да подадете уведомление за прекратяване от 01.06.
Фирмата е земеделски производител и е с обратно начисляване на ДДС по чл.163 а, ал.2 от ЗДДС. При осчетоводяване на продажба през м.юли неправилно е отразена сумата в една от клетките на дневника. Минах проверка, възстановено ми е ДДС-то и нямах проблеми заради тази грешка. Според Вас трябва ли да напиша писмо за корекция?
Осигуровките от 352.50 лв.