Да аз също имам лекар по ДМ  ЕООД и съм избрала вариант 1.Но в следващата година в зависимост от печалбата  определяте осигурителния доход.

Каква е връзката между печалбата на фирмата и осигурителния доходо на СОЛ-а?
1. Да - за 19 работни дни.
2. В ТК се посочва изплатено НА работника обезщетение
3. Заповед за прекратяване

ГИТ мен ме матираха.
На основание разпоредбата на § 22о, т. 1 от преходните и заключителните разпоредби на КСО

Нееееее. Вече е на основание чл.40, ал.5 от КСО.
Аз пък в момента имам проблем с НОИ. Искат връщане на майчинство!

Разкажете малко, за да се получи диалог.
Само това - да подавам д.1 за СОЛ до навършване на 2 год. не детето е леко спорно. Д.1 за момента ще подавате до 410-тия ден. След това е друг вид отпуска.
За първите 3 работни дни от всеки болничен - всички осигуровки без данък.
За останалите дни - само здравни в размер на 4.8% върху сума, изчислена от 420.00 лв., пропорционално на работните дни в болнични
Не. Това важи само за назначени и освободени по КТ.
Не съм запозната с тези извън България стажове.
Когато човек не е пряко засегнат не се интересува (поне аз така процедирам).
Мисля, че този стаж може да се зачете, но само за пенсия.
Дано да се включат и други колеги.
Няма начин да се вземе този период за база, защото след като термина е 15 февруари ще Ви бъде издаден болничен за 45 дни преди раждане (с начална дата около 01.01), след това следващ болничен за раждане и третия болничен за гледане на дете. През този период НЯМА начин да се внасят осигуровки за фонд Общо заболяване и майчинство. Периодът ще Ви се зачете за осигурителен стаж, но без осигуровки и тогава отново ще е МРЗ за страната.
Дали има смисъл да започнете фиктивно работа - трудно е да се прецени на първо четене. Трябва да се направят по-подробни сметки. За осигуряване на по-висок доход според мен (изразявам лично мнение) - няма никакъв смисъл.
Да разбирам ли в такъв случай, че освен корекция на няколко декларации, за работодателя няма никакъв риск за наказания от НОИ и никакви санкции, а такива се предвиждат само за лицето (майката), която трябва да върне парите с лихвите?
Благодаря!

Разбира се, че наказанията за САМО за майката. Тя когато е подала заявление за гледане на дете се е подписала, а в него пише:

ИЗВЕСТНО МИ Е, ЧЕ:
В срок 3 работни дни от промяна в декларираните обстоятелства се задължавам да подам декларация за промяната. Ако не изпълня това задължение, извършвам административно нарушение, за което нося административнонаказател на отговорност по реда на чл. 349 КСО.
Следва да възстановя неправомерно полученото обезщетение по моя вина заедно с дължимата лихва съгласно чл. 114, ал. 1 КСО.
За деклариране на неверни данни нося наказателна отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс.
Тя вече е с прекратен договор, работи на друго място и сега гледа второто си дете. Не се е оплакала, че има проблеми. Дори си спомням, че връща пари само за дните от месеца, в които детето е посещавало ясла.
Заради Вашата безотговорност, работодателят ще трябва да коригира периодът, за който ще връщате пари. Съответно се прави корекция на няколко декларации, които се подават в НАП.

Преди години имах проверка от НОИ на една такава майка, но нищо не съм коригирала.
На добра воля да допълня, че ако майката се връща на работа и детето няма навършени 2 годинки тя има право на 50% от обезщетението. За него се попълва приложение № 4.
Може и да сме задължени. Не съм търсила закон или наредба.
На тази жена нямаше начин да откажа, каквото и да е.
Всичко по задължение ли правите?
Може да ползвате програмата на НОИ, а може и на хартиен носител с опис на документите и придружителни писма. Все едно подавате болничен.
Да не е бил продължително време болнични?
Аз правих преди време на една близка (светла и памет).
Чл. 3. (1) (Изм. - ДВ, бр. 7 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 1 от 2010 г., в сила от 01.01.2010 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) Декларация образец № 1 се подава в съответната компетентна териториална дирекция на Националната агенция за
приходите:
1. (изм. - ДВ, бр. 110 от 2013 г., в сила от 01.01.2014 г.) от работодатели, осигурители и техните клонове и поделения - за всеки календарен месец:
а) до 25-о число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят данните, включително и при полагащо се обезщетение на трудоустроено лице, на което не е предоставена подходяща работа;при начислено или изплатено възнаграждение за същия месец след този срок - до края на месеца, в който е начислено или изплатено възнаграждението;


при начислено или изплатено възнаграждение за същия месец след този срок - до края на месеца, в който е начислено или изплатено възнаграждението; - Може би това са имали в предвид и за това са те накарали да го коригираш.

За гражданските договори важи т.3 от чл.3, ал.1.