Ако получи сумата през април - второто тримесечие естествено.
Аз знам, че не съм добре, но чак пък толкова не мога да го приема.
Изчислявам трудов стаж за периода от 21.01.2014 год. до 31.01.2014 год. (включително). Лицето е освободено от 01.02.2014 год. Не мога да разбера защо калкулатора смята 10 дни.
Ако има време някой да го сметне.
Изобщо няма нужда от обяснения при заверка на осиг.книжка.
Ако започна от януари 2014 до терминът ми на 1 май да се самоосигурявам, въпреки че не съм работила от 2010, поради обучение и имам стаж над 3 години ще мога да полуца майчинство. Така ли е?

Как ще се самоосигурявате?
Моят въпрос е дали след като съм освободена по чл.325 т.3 и се запиша на борсата с право на 60 % обезщетение, ще продължа ли да получавам и половината от майчинството, което се получава до втората година на детето?

Не.
Ако имате необходимия общ осигурителен стаж от 12 месеца, осигурена за фонд Общо заболяване и майчинство ще получавате обезщетение в размер на МРЗ за страната - 340.00 лв. в момента.
Първо да уточним какво ще подаваш.
Плащали сте септември, но то не е четвърто тримесечие.
При прекратен договор изобщо не трябва да вземате втори болничен лист за 45 к.дни преди раждане. Докторът не трябва да Ви издава. По втория болничен към момента на издаване на б.лист НЯМА да сте осигурена (ако е прекратен договора). Това за 30 дни след пракратяване на договора не важи за тези болнични.
Нямам идея коя е справка 1. За трудов и граждански се попълва приложение № 1 и приложение № 3.
А какво става със замествания работник?
Прекратявате договора по заместване (подавате уведомление) и назначаване (пак уведомление).
Освен заявление за прекратяване на отпуската трябва лицето, което ползва такъв отпуск да подаде и приложение № 12 за промянана обстоятелствата в срок от 3 работни дни във фирмата и фирмата в същия срок в НОИ. Прикачих нещо, което може да Ви свърши работа:)
Подават се документи за започване на тези 15 дни, не и за прекратяване...като свършат просто си отивате на работа отново...


Не така. В Наредбата за работното време, почивките и отпуските е записано, че лицето може да прекрати ползването на този отпуск.
Това бащинство какво е по-точно - 1. за 15 календарни дни при изписване на детето; 2. за гледане на дете след навършване на 6 месечна възраст на детето или 3. за гледане на дете до 2 годишна възраст?
Здравейте пропуснала е да подам Декл 55 за третото тримесечие и мисля да я пусна с електронен подпис! Дали ще ме засекат за да ми наложат глоба! Благодаря!

Няма да Ви я приемат. Ако има начин да промените плащането в ІV-тото тримесечие, а внесения данък ще ползвате за друго плащане към бюджета.
Според мен:
Дт 411/ Кт 709
Дт 503/ Кт 411
Прекратяване на бащинство? Какво бащинство? Отказвате се от детето ли?
Приложение № 9 и приложение № 15 (на хартия) не се представя в НОИ, ако се подава на магнитен носител.
Какъв втори файл? Кой Ви го търси?
За срока - да.
Защо копие на болничния? Носи се оригинала.