В декларация 1 - 16.2.
За НОИ - за бременност и раждане.
След като сте в болнични и отпуска по чл.163 от КТ (за гледане на дете до 410-тия календарен ден) каква заплата от работодателя Ви?
Същевременно имам два въпроса:

1. В момента съм в майчински с първото ми дете и чакаме второ. След изтичането на втората година майчински до началото на 45-дневния болничен за второто  смятам да ползвам неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8 г. Тези месеци неплатен отпуск ще ми попречат ли по някакъв начин да ползвам второто майчинство, понеже разбрах, че за тях се плащат само здравни осигуровки? Трябва ли да имам някакви отработени дни през тези месеци, за да ми се зачетат за майчинството?
2. По време на първата година майчинство, освен парите, които съм получавала от НОИ като майчинство, работодателят ми е плащал вноски за лизингова служебна кола. Върху парите за лизинговата вноска са ми плащани осигуровки - видях ги с ПИК в сайта на НОИ. Как следва да изчисля базата за майчински за тези месеци?

Благодаря!

Да запишете, ако обичате на коя дата първото Ви дете ще навърши 2 годинки и на коя дата е термина с второто дете? Какви са тези лизингови вноски с осигуровки?
От 21.10.2012 год. до 31.10.2013 год. има 9 работни дни болнични.
За тези дни се дължат здравни осигуровки: (420,00 : 23 х 9) х 4,80% = 7.89 лв.
В чия полза е уговорен изпитателния срок?
След като титуляра се завръща на работа Вашия договор ще бъде прекратен. Работодателят трябва да Ви изплати обезщетение за неползван платен отпуск. Обезщетение за гледане на дете до 2 годишна възраст за оставащия период няма как да получите, ако не сте осигурена за фонд ОЗМ. Здравните осигуровки са за Ваша сметка. Може би имате право на обезщетение за безработица.
Да изчака работодателя лицето да оздравее, че тогава.
ПЕНСИНЕР Е /ФИЗИЧЕКО ЛИЦЕ/ И МА ДОФХОДИ ОТ НАЕМ

Да и?
Нищо не правите.
Не е сложно. Отваряте ЗДДФЛ-то и една лека разходка нагоре - надолу.
Пишете молба в 2 екземпляра за корекцията, прилагате копие на предписанията, 2 бр.протокол и дискета със записа.
Наследниците ще имат право на обезщетение от НОИ по чл.11 от КСО щом лицето е осигурено към датата на смъртта.
исля, че за тези плащания има давностен срок от 3 години. Подавайте си приложение № 4.
Полага ви се същото майчинство,което ви се полагаше и за първото дете,но преди това трябва да отработите няколко дни при работодателя си.

Това няма как да се получи. Размерът на обезщетението ще се определи от нов 24-месечен период назад.
Трета година неплатен? Как става това?
По Кодекса на труда имате право на 6 месеца неплатен отпуск за Вас и още на 5 месеца неплатен от бащата, ако той работи по трудов договор (неплатен за гледане на дете до 8 годишна възраст).
А какво пише в сайта на нОИ?
Баща Ви трябва да подаде заявление за прекратяване на отпуската по чл.164 от КТ и приложение № 12 за промяна в обстоятелствата в срок от 3 работни дни. Фирмата на баща Ви издава заповед за прекратяване на отпуската и подава приложение № 12 заедно с копие на тази заповед също в срок от 3 работни дни в НОИ. Вие подавате във Вашата фирма приложение № 4 за 50% от обезщетението.
Възможността е да и дадете да гледа бебчето, а Вие да се върнете на работа и да получавате 50% от обезщетението.
ееееееееееее....................... :) това вече си е чисто любопитство :)

Нееееее. Просто за правилен отговор:)
Сега ако се назначи на 310лв за следващите 9 месеца преди раждането, колко майчинство ще взима.

Наистина ли ще работи или само ще бъде назначена?