Здравейте! Имам такъв въпрос. В момента съм в отпуск по майчиство за отглеждане на дете до 2 години. Октомври и ноември ще се върна на работа, а през декември пак ще изляза в майчинство. Как ще се изчисли второто майчинство?
Използвах калкулатора на сайта ви. И, според него, средно 90% от дневното възнагреждение ще е 19,12 лв. Но като сума за получаване ми дава 310 лв.,  т.е. минималната заплата. А ако се изчисли броят на работните дни и средно дневното възнагражедние, се получава сума, различна от 310 лв. Може ли да ми обясните за изчисляването на второто майчинство? Благодаря ви.

На коя дата детето Ви ще навърши 2 годинки?
На коя дата Ви е термина с второто дете?
Хайде и тук да отговоря - няма да приемат двете. Едните ще бъдат отхвърляни.
И работодателя внася.
 :bow:
alfa
Това предполагам е от Наредбата за определяне размера на обезщетенията?

Това е от Кодекса за социалното осигуряване от чл.54 а нататък.
Няма начин да подадете коригираща за 2012 година без предписания от НОИ или НАП.
По принцип за месец август до коя дата трябва да платите заплатите?
А код за плащане ? :hmmm: 11111?

То няма друг.
Как така се отказва? Има нещо премълчано в случая. Вие трябва да го начислите във ведомостта.
И като е била в болнични какво ДС? В трудов договор, в допълнително споразумение се посочват ОСНОВНА ЗАПЛАТА. Тя няма връзка с прага за длъжността.
Лицето има трудов стаж

20г и 3м
Казарма - 2г и 11 дни
Трудов стаж от Бюро по труда - 11 месеца
Трудов стаж при нас - 25.11 2012 до 25.11.2013г - 1 година
---------------------------------------------------------
Значи сега за определяне на времето през което ще взема обезщетение трябва да включа само : 20г. и 3м. , и 1г при нас = 21г. и 3 м  и ще има право на 11 месеца обезщетение?

Точно!
Да уточня нещо малко по-подробно. Ако лицето сега се регистрира на борсата и получи обезщетение в размер на 60% от осигурителния доход за 24 месеца назад за период според общия му осигурителен стаж, например 10 месеца, ако след 2 месеца, отново сключи договор и при следващо прекратяване на новия договор преди да придобие 9 месеца стаж ще получи разликата от 8 месеца при условие, че спази срока. Ако новия договор се прекрати след повече от 9 месеца (например след 1 година) ще му се определи ново обезщетение - за 4 месеца по 7.20 лв. за един работен ден (поне за сега е така).
Да, ще има право на пълна борса. Но дори и да получава сега обезщетение 2 месеца, после ще има право да получава пълно обезщетение за остатъка месеци, за които не е получил такова, а е имал право.

Ще има право да получава обезщетение за оставащите месеци, но само ако договора му бъде прекратен преди да придобие 9 месеца стаж.
Ако (защото има много ако) се регистрира на борсата и получи обезщетение 2 месеца, след това ще има право отново на 4 месеца минимално обезщетение, защото не са минали три години между двете борси.
Внасят ли се осигуровки за фонд Безработица на това лице? Защото по някои програми от Агенцията по заетостта не се плащат такива осигуровки?
Корекция трябва да се направи в третия болничен. Какъв термин? Какъв първи болничен?
Започва да се броят 135 календарни дни от 16.06.2013 год.
Третият болничен трябва да е до 28.10.2013 год. включително. Ще го занесете да лекаря, който го е издал да направи необходимите корекции и да завери корекциите.
И какво сложно има? Полага му се отпуска за целия период от време.
20 дни : 12 х отработените месеци