В сайта на НАП - декларации - избирате каква декларация - подадени данни - за съответната година - резултата от обработка и се визуализира справката.
Подавате до 25.01.2021 год. Датата на т.18 - 31.12.2020 год.
Кредитно известие не се издава защото клиента иска. Каква е причината за издаването му?
Неплатеният за м.10 без стаж ли е бил?
Още когато сте подписвали трудовия договор Вие трябва да сте разбрали, че той е срочен - до определена дата и ще бъде прекратен с изтичане на срока. Сред прекратяване на договора щом сте започнали да ползвате болнични за бременност и раждане Вие ще си получите обезщетението от НОИ до 410-тия календарен ден (това е около първата годинка на детето). Това обезщетение е обвързано с размера на минималната работна заплата за страната - т.е. за пълен месец през 2020 г. ще получавате 610 лева, а през 2021 г. - 650 лева. Има забавяне при изплащане на обезщетенията, което аз лично си обяснявам с големия брой издадени болнични листове. След прекратяване на договора Вие сте безработна и здравните осигуровки са за Ваша сметка. Трябва да се подаде декларация 7 в НАП с персонален идентификационен код (ПИК) или ел.подпис (аок имате такива). За да следите плащанията от НОИ най-добре да си вземете ПИК от НОИ. ПИК-овете от НОИ и НАП са безплатни, но се дават лично.
Ползва в пълен размер облекчението.
Д.6 НЕ се подава за граждански договор. Ще подадете до 31.01.2021 год. д.55 и до тази дата ще платите данъка. Трябва лицето да е декларирало, че желае данъка да му бъде удържан, защото плащането е през ІV-тото тримесечие.
Попълва и представя декларация по чл.22 в, ал.8 от ЗДДФЛ.
То питането е малко объркано - издаване на фактура, подаване на д.1, анекс?
Чл.53, ал.1 от ЗДДС. Непременно се сдобийте с документи за сделката - ЧМР, стокова или пътно-прехвърлителна разписка, разпечатайте си документ от Европейската комисия за регистрацията по ДДС на фирмата от Италия. 
Има няколко тънки момента в случая:
1. Има ли плащане по тази фактура?
2. На коя дата е продаден имота?
Трябва да се гледа стажа по сега действащия трудов договор. Няма нужда да се връща назад във времето. От 2015 до 2020 година има 5 години и 9 месеца и му се полага обезщетение в размер на 2 заплати. Обезщетението се плаща при прекратяване на договора.  Сега се замислих - ако лицето се пенсионира, но продължи да работи във фирмата и при прекратяване на договора има 10 години трудов стаж в тази фирма, колко обезщетение ще му се полага тогава?
Според мен се гледа трудовия стаж към датата на която лицето придобива право на пенсия. Във Вашия случай - 2 заплати.
Само сумата да не е 10 000 и над 10 000.00 лв
Много интересен въпрос и то в частта си "без да отчитаме това през сметките от гр.50".
Точно на 31.12.2020 год. ли приключват болничните на лицето? Би следвало да получава до 410-тия ден, съгласно чл.52 от КСО.
Нищо няма да подавате. Нали иска да напуска веднага след болничните. Подавате уведомление по чл.62 в НАП, оформяте и документите и готово.
За мен това с две дейности в една фирма е поредната безсмислица. Преди години работих в една фирма, която имаше 2 дейности - заведение и бензиностанция. Водеща дейност беше заведението. Моят съпруг беше шофьор на камион за гориво над 12 тона - втора категория труд. Тази година когато си подаде документите за пенсиониране по категория 2-те години от тази фирма бяха щателно проверявани, защото не е логично във фирма с основна дейност ресторантьорство да има шофьор на камион. То не бяха документи от КАТ, талони, снимки, ведомости ...... номера на гащите. Слава богу признаха му ги......а фирмата няма дейност от 2009 година.