Ако ползвате неплатен отпуск, който няма да се зачете за трудов стаж за това време не Ви се полага платен отпуск.  Също така ако по време на неплатения отпуск, който не се зачита за стаж се наложи ползване на болничен - няма да имате право на обезщетение, защото към момента на издаване на болничния лист няма да сте осигурена за фонд Общо заболяване и майчинство.
Чрез баби и дядовци - няма начин за преотстъпване.
Бащата след като не работи на трудов договор в България няма как да се ползва правото по КТ.
С разрешение на бащата имате право да ползвате още 5 месеца неплатено майчинство.

Неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст

Чл. 167а. (Нов - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 7 от 2012 г.) След използването на отпуските по чл. 164, ал. 1 и чл. 165, ал. 1 всеки от родителите (осиновителите), ако работят по трудово правоотношение и детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка, при поискване има право да ползва неплатен отпуск в размер 6 месеца за отглеждане на дете до навършване на 8-годишна възраст. Всеки от родителите (осиновителите) може да ползва до 5 месеца от отпуска на другия родител (осиновител) с негово съгласие.

В питането си пише, че бащата не работи по трудов договор.
До септември 2014 година няма как да се получи без прекъсване на стажа.
 :wave: Здравейте на всички, имам един въпрос надявам се някой да успее да ми помогне да подредя кашата в главата си. ситуацията е следната:
Терминът ми е 15.10.2013г. , до 06.2013 бях студентка редовно обучение, а от 09.2013г. работя на трудов договор, имам и друг стаж но той е доста отдавна. От 05.2013 съм в болнични без прекъсване. В тази супер сложна ситуация как ще се изчисли майчинството ми   :hmmm:

Ще съм много благодарна, ако някой може да ми помогне!
От 09.2013 год. работите на трудов договор? Но сега сме все още само месец август?
клас 9 - МОД 331 лв ???? така ли е

клас 4 е
Той е в нарушение още от 2008 година. Трябва да подаде д.1 след плащане на задълженията. За този период е в сила подаване на д.1 до 10 дни след плащане на осигуровките. Задължително на магнитен носител.
Без т. 2. Данъка се декларира с Д 6 по т. 4

Напротив. Без т.4.
Какво ще декларирате с д.6?
Ако днес подаде декларация по чл.55 и внесе данъка, може при проверка да мине само с лихва за закъсняло плащане на данъка от 30.04 до 31.07(мисля на глас).
Хайде бягайте да смятате, да попълвате декларацията, да я подавате и да внасяте данъка, че време не остана:)
Каква е логиката ЗП да внесе данъка си авансово, а ЕТ с оборот до 300 хил.лв. да не дължи авансов данък? Някой има ли обяснение за това?

Защо търсите логика? Все пак си има закони и срокове.
Ако лицето е получило парите за тази продукция - да. Трябва да подаде декларацията по чл.55 и да плати данъка.
... и при условие, че лицето не е получавало обезщетение за безработица последните 3 години.
След като е регистриран ЗП само това ли са приходите през годината - една субсидия? Нищо ли не продава?
Да променя се. Подава декларация по чл.55 за дължимия данък на получаната сума за съответното тримесечие.
Не е проблем. Само да няма и друг болничен.
Ако лицето няма представена банкова сметка в НОИ трябва да се попълни приложение № 7 и да се представи документ от банката.
А мога ли някъде в сайта да намеря бланка на декларацията, която би трябвало да се съхранява в досието на майката, с която тя декларира, че детето е живо и не е дадено за осиновяване? Има ли изобщо така бланка?

Дано правилно да съм разбрала - накрая на наредбата за работното време, почивките и отпуските има декларации, които касаят майките и се съхраняват в досиетата.