Нещо колежката се е объркала. При заплата 600 лв. за 1 отработен ден трябва да има начислени - 31,58 лв.
От първия болничен дните 8-ми, 9-ти и 10-ти се плащат от работодателя. От 13-ти май до 31-ви май остават 15 дни.
382 : 15 = 25.4666 лв. на ден. Среднодневно брутно възнаграждение при Вас - 30 лв. По груби сметки среднодневно нетно е около 23,52 лв. Според мен Ви е платено до 31.05. Защо не си вземете един ПИК от НОИ?
Предполагам, че наведнъж, но само предполагам. Никога не съм ползвала болнични.
При тези варианти обезщетението ще е според трудовия стаж и осигурителния доход на човека, а не само четири месеца нали?

Да.
 :give_rose: Благодаря на всички, включили се в темата!
Целта е точно тази - да получава обезщетение от борсата. Тя няма да получава кой знае каква пенсия по болест и като взема няколко месеца по 150-160 лв. обезщетение за безработица ще закрепва бюджета си.
Благодаря Ви, че продължавате да се включвате. Всяко разсъждение ми е ценно. Днес ходих до ИТ. Имам позната, на която зададох въпроса не официално. Каза, че не е проблем да се ползва чл.328, т.12.
Няма как да сменим длъжността. Дейността на фирмата е търговия на дребно в квартално магазинче. Има 1 продавачка и работи и собственичката.
Освен документално да оформя, че се е върнала на работа на 28.06, да и връчим заповед за прекратяване по чл.328, т.12, да и платим обезщетение за отпуска и за предизвестие и да прекратим договора и от 01.07.
Няма да си търси правата. Тя е сестра на собственичката на фирмата. Няма друга длъжност във фирмата.
Може би в точно в този случай мога да го ползвам. Тази работничка е болнични от една година и няма как да се върне на работа. Здравословното и състояние не го позволява. Може би ще ползвам чл.328, т.12 и ще и платя предизвестието.
Искаме да направим услуга на работничката. Тя и близка на собственичката на фирмата. Ако излезе решението на ТЕЛК, че не може да работи няма ли начин да бъде освободена по чл.325 т.9?
Подава се с код 28.
Здравейте! Трябва да освободя болна работничка. Последният и болничен лист е до 27.06.2013 год. Здравословното и състояние не разрешава на жената да се върне на работа. Търся удачен вариант за прекратяване на договора и, за да има право на обезщетение за безработица. В момента е подала необходимите документи за явяване на ТЕЛК и пенсиониране по болест. Споделете....
Защо не погледнете в ЗДДС и ППЗДДС при какви случаи се допуска дерегистрацията.
За кое по-точно заявление питате - приложение 1 или 2 (за разликата от 135-тия к.ден до 410-тия)?
Нещо не схващам? Поради закриване на Служба по трудова медицина ..... и каква е връзката с ДДС-то?
Каква е целта на регистрацията в бюрото по труда?
За първите 3 работни дни се внасят всички осигуровки в съотношение работник - работодател както за отработен дне. Няма само данък върху сумата за тези дни. За следващите дни, които се плащат от НОИ се внасят здравни осигуровки от работодател в размер на 4.8% изчислени от 420.00 лв. пропорционално на дните болнични.
irenabrili това отнася ли се за моят случай? трябва да подам искане по чл 129?

Трябва с искане по чл.129 да си поискате ДДС-то за възстановяване от м.март.