За заличаване няма срок. Може човека да е в болница.
Вие сте физическо лице с булстат.
Ами мисля, че не, защото ДДС номера започва с RO
Имам доста интересен случай (поне за мен) - издадена е фактура на ЗП регистрирано по ДДС. Фактурата е издадена от румънска фирма, също регистрирана по ДДС (проверих я). Във фактурата има начислен ДДС - 20% и пише - total 120.00 BGN. Имам ли право да я включа в дневника на покупките? Притесняваме, че на ЗП-то не е посочен ДДС номер с BG, а само цифрите.
Колеги имам такава точка от едно искане на НАП: декларирайте писмено къде се съхраняват паричните средства в брой на дружеството към настоящия момента .......Приемаме идеи за отговор
Благодаря на всички! Прекрасни сте!
КИ ги оправих.....
В януари няма проблем. Въпросът ми е крайното дебитно салдо за 2022 год. по сметка 754 (Финансиране на текущата дейност) къде трябва да се включи в баланса...... забих, зациклих
Как начислявате компенсациите за ел.енергия по фактура от м.01.2023 год., които се отнасят за м.12.2022 година? Аз съм ги начислила така - в Дт на 754 и по Кт на 704. С/ка 704 е приключена със с/ка 123, но точно с тази сума, която ми е по Дт на 754 не ми се равнява баланса.
Имам издадено КИ пред 2023 година за резервни части, които са ми осчетеводени като р-ди за материали през 2022 година. Осчетоводявам КИ със знак минус по Дт на с/ка 601, но се двоумя за правилната сметка по Кт. Приемам съвети ....
След като нямате осигуряване за ОЗМ като СОЛ, каква разлика в обезщетението?
По принцип за болничен с причина 14 (бременност) няма дни за сметка на работодатгеля.
Д.6 в началото на годината? Нещо грешите.
Нямам идея защо Ви е калкулатор в случая. Ще издадат болничен за раждане от 04.05.2023 год. за 42 календарни дни и разликата до 135 ще бъдат в един болничен от личния лекар на децата.
Според мен нямате никакъв ангажимент. Лицето ще си подаде следващата година ГДД и ще си възстанови удържания от Вас данък.
Счетоводителят СОЛ ли е ?

Пише, че работи на трудов договор.
Спорде мен дните трябва да са толкова за колкото е свършил работата. Той през м.април 18 дни ли е извършвал тази работа, за която е нает?
Лицето осигурено ли е през съответния месец на друго основание?
Нямате ли договор със служба по трудова медицина?