Здравейте,

Бих искал да попитам (защото съм лаик в този род теми) има ли възможност човек да се пенсионира 2 години преди навършване на възраст за пенсия, при положение че лицето има достатъчен осигурителен стаж.

До колкото прочетох има възможност да се закупи осигурителен стаж и за това предположих, че би могло да има и обратния вариант.

Благодаря.

Да си закупи 2 години от възрастта?:)
 А когато лицето е в болнични след раждане? 16.3 ли е правилното?

Не. Отново дните се посочват в кл.16.2.
В кл.16.3 се посочват дните след 410-тия ден до 2-годишна възраст на детето (отпуската по чл.164 от КТ).
Няма как да сте освободена по чл.222, ал.1. Този член е за друго, но не е за прекратяване на трудов договор.
благодаря за отговорите, много сте бързи! Тоест ще ми изплатят отпуската на 240лв така ли да разбирам "отработени 10 дни" ?

Не. Не е така. Назад във времето преди да ползвате болнични в последния месец, през който действително сте отработили най-малко 10 работни дни, брутното трудово възнаграждение за този месец се ползва за база при изчисляване на обезщетението. Ако нямате такъв месец - МРЗ за страната в момента.
Фирмата, в която сте назначена трябва да Ви прекрати трудовия договор и да изплати обезщетение за неползван отпуск на основание чл.224 от КТ. Обезщетението се изчислява от последния месец, в който имате отработени най-малко 10 работни дни.
Сумата 420 лв  се посочва само в кл.21

Не е така.
За сол нетно не се попълва

За СОЛ се попълва нетно на т.34, когато лицето се осигурява за фонд Общо заболяване и майчинство.
Само да не е някоя приключила процедура.
Сумата след приспадане на нормативно признатите разходи в действителност е осигурителния доход. Вие какво се опитвате да посочите?
С коя програма работите? Опитах с програмата на НАП. Нямаше проблеми.
Няма как лицето да е осигурено над максималния осигурителен доход.
Нещо не правите правилно. Аз реших да се направя СОЛ и попълних на т.1 - 1 (корекция), на т.12 - 23 и след това са активни т.16 - посочват се дните и т.16.4 - пак дните.
Как така се осигурява НАД максимума?
Разбира се, че трябва да се подаде д.1, освен, ако по трудов договор не е осигурено лицето на максималната сума от 2200.00 лв.
Всичко е ОК. Няма нужда от нов превод.
Сега с ДДС-то за май Ви приключва процедурата от м.март и трябва да си поискате ДДС-то (ако искате, разбира се). Трябва да посочите сумата - 4800.00 лв. в кл.80 , да попълните и подадете приложение № 6. Нямам идея какви са вътрешните указания в НАП, но може да имате проверка на периода от м.март до м.май. Може и ревизия да Ви стъкмят, а може и да Ви извикат само да подпишете АПВ. Според мен - проверка.
какво значи и следващите два месеца    Аз имам за възстановяване м.03    1200  м.05  600    м.05   3000

Месец май имате две суми или това е месец април?
Напиши цифрички и после ще коментираме.