Не е необходим нов трудов договор, а допълнително споразумение по чл.119 от КТ. Не се обявява това обстоятелство в НАП. При подаване на д.1 ще се посочат часовете в кл.16 и 16.7.
Не съм спец, но според мен - МРЗ за страната.
Няма как да попълните д.1 само с една дата на т.15. За месец април посочете последен ден в осигуряване на т.15 - 30.
Винаги на работодателите това условие за сключен трудов договор и подадено уведомление го повтарям по няколко пъти. Не се чувствам виновна. Те сами си вземат решенията и си носят отговорността.
Здравейте! Преди време изтеглих програмката. Наистина е добра, за което  благодаря! Единственият проблем е, че файлът стана много голям - 16 МБ, а за ТР искат до 4 МБ. Имате ли идея как да го намаля, при положение, че преди да ги обединя с програмката имам 16 отделни файла средно по 130 КБ.

Не съм много веща с компютрите, но миналата година и аз имах подобен проблем. Бях сканирала приложенията цветно. Когато ги сканирах черно - бели, размера на файла си дойде на място.
А Вие подадохте ли приложение № 7 и документ от банката за сметката?
И при мен има такъв случай. Чакаме наказателното постановление.
Не обявено работно място? Какво имате предвид? При проверка е установено, че има лице, което си изпълнява трудовите задължения без регистриран договор в НАП?
Моля! Пак заповядайте!
Защото нито има 10 дни работени, нито пълен месец

Добре, но защо точно на 21?
Не по-малко от МРЗ  за страната / 21*19

Защо да раздели на 21?
Ако за първата година на първото Ви дете сте получавали добра сума като обезщетение хубаво е към датата на издаване на първия болничен за 45 календарни дни преди термина да ползвате отпуска по чл.164 от КТ за гледане на дете. Догава ще имате застъпване (породени деца) и ще получавате същото обезщетение като за първото дете. Ще излезете в болничен 45 дни около 22.11.2013 год. Тогава ще подадете приложение № 12 за да прекратят плащането на обезщетението за първото дете и приложение № 4 за 50% от обезщетението до навършване на 2 годинки на първото Ви дете.
За да Ви отговоря точно и подробно напишете ми:
1. датата на термина
2. датата, на която първото дете ще навърши 2 годинки
1. Може да изпратите до работодателя нотариална покана за плащане на дължимата сума.
2. Завеждате дело в съда.
След отговора на НАП - имате платен данък дивиденти и НЯМАТЕ подадена декларация. Подаването на декларацията трябва да направите от 01.07 до 31.07. Сложете си напомняне на телефона:)
Чл. 7. (Изм. - ДВ, бр. 88 от 2004 г., в сила от 15.10.2004 г.) Уведомление (приложение № 1) се изпраща и когато работодателят иска заличаване на подадено преди това уведомление в случаите, ако:
1. (доп. - ДВ, бр. 1 от 2011 г., в сила от 04.01.2011 г.) работникът или служителят не постъпи на работа в уговорения срок и съгласно чл. 63, ал. 3 от КТ трудовото правоотношение се смята за невъзникнало; уведомлението се изпраща в тридневен срок от изтичане на срока по чл. 63, ал. 3 КТ;

Още нещо по въпроса за заличаването.
Прочетохте ли и чл.68?
Не се прилага.