Доста неяснота има по тези допълнителни осигуровки в УПФ.
Този СОЛ какъв е? Има ли назначен прокурист за времето през което тя си гледа детето? За това врме се внасят здравни осигуровки в размер на 4.8% от минималния осигурителен доход на СОЛ.
Подавате заявление за напускане по взаимно съгласие и ще получавате минимално обезщетение 4 месеца по 12.00 лева (мисля, че това е сумата сега). Ако работодателят не се съгласи - предизвестие според трудовия договор.
След като нямате изпратено уведомление за приключване - продължавате да удържате.
Назначен на срочен договор - до коя дата е срока на договора? Прекратен на какво основание - чл.71 в срока на изпитване или по чл.325 - с изтичане на срока?
Здравейте! Преди 20 дни получих обаждане по телефона на служител от НАП. Поиска да изискам справка от ЕКОНТ, да намеря счетоводител, който да ми попълни Годишна данъчна декларация по пл. 50 и Приложение 6, и да ги подам до 20 октомври на гише в НАП. Сега се връщам от там с всички тези техни изисквания ДА, ама НЕ! Гледат, и хал хабер си нямат на идея, за какво иде реч! Освен, че трябва да се подаде, каквото и да е било електронно...  :blink: Нямам нерви с тази негодна държава!

Защо да е виновна държавата, ако имате приходи от продажби през Еконт и Вие не сте ги декларирали?
"За да може да излезе в отпуск за отглеждане на дете до 2 години" - да сключи договор след изтичане на 410-тия календарен ден.
Днес трябва да обработят плащането.
Микроинвест Инвойс Про
Може, но според мен ще трябва да се подаде заявление за упълномощаване от фирмата.
Има право на 50% до навършване на 2-годишна възраст на детето. В приложение 11 отбелязвате каква е дейността като СОЛ и посочвате: да ми бъде изплащано парично обезщетение за - при неизползване на отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст по чл.54 от КСО, считано от .... датата
Срокът на предизвестието при безсрочни трудови договори е 30 дни. След като уговорения изпитателен срок не е във Ваша полза, може да напуснете по взаимно съгласие или с предизвестие. Ако работодателя не се съгласи на взаимно съгласие следва предизвестие от Ваша страна. Ако не отработите предизвестието, дължите на работодателя обезщетение за неспазването му.
Дори не е само тази. Има няколко започнати от този потребители, на които мястото им не е тук.
Има една тема, която се чудя за какво е - НАП:"Неуспешна оторизация с Електронен подпис" започната от потребител - monika01.
Сега решили да ме съкратят на 01.11.2020г. За 10 дена трябвало да се осигуря чрез друга фирма. 🙄

Как така ще Ви съкратят от 01.11? Те съвест нямат ли? Нищо не подписвайте преди да се консултирате! Как ще намерите за толкова кратко време фирма, която да Ви осигурява?
24 месеца назад т. е. ще се изчисли върху какво, предходното майчинство, 380 лв за втората година и няколко месеца 0 лв от неплатения отпуск?  :blink:

Зависи кой период обхващат тези 24 месеца. За втората година на първото майчинство и неплатения отпуск ще се вземе МРЗ за страната. Размерът на обезщетението до 410-тия каленадрен ден на второто майчинство няма да бъде по-малко от МРЗ за страната.