Моето мнение:
по т.1 - след като сумата намалена с признатите разходи е под МРЗ, удържате само данък и му плащате разликата. Вие подавате д.55 и внасяте данъка.
по т.2 - не удържате данък, защото месечно облекчението е 660.00 лв., но годишно е 7920.00 лв. Той ще подаде ГДД и ако има други доходи ще определи и внесе сам данъка.
по т.3 - СОЛ декларира пред Вас, че е такъв и Вие му плащате цялата сума. Той трябва да има грежтата за деклариране и плащане на данъка.
Ако всички доходи се получават САМО през ІV-тото тримесечие - само ГДД.
Щом се налага си пазете здравето. Няма да се отрази драстично на майчинството.
За получаване на 50 % от майчинството - кое приложение са подава ?

Лицето попълва и подава при работодателя приложение № 8, а той попълва и подава приложение № 10 с необходимите данни и подава в НОИ.
При подаване уведомление за прекратяване не се посочват кодове.
Странно...
Точно тези за категория обикновено им ги правя така, че да ги подадат заедно с документите си, независимо, че продължават да работят и ТК не са приключени.
Но се е случвало от НОИ да ми звънят по телефона с молба да издам и да го изпратя.
Между другото, много им се чудя на НОИ при такива случаи... защо все още се формализират за УП-та като виждат и кода на професията, и кода на дейността на фирмата, че и вида на осигуряването, ама а` де`...

Ами да си уплътнят 4 месеца смятане
На мен ми отказаха издаване на УП-3 за категория труд, защото не е приключена трудовата книжка на лицето. НОИ си поиска УП-то с писмо.
1. Няма начин да се платят осигуровки назад (поне в България)
2. За обезщетение за майчинство и гледане на дете се изисква 12 месеца осигурителен стаж, осигурена за фонд "Общо заболяване и майчинство".
Тя има ли стаж в България?
Включват се месеците и се взема сумата, от която е изчислен болничния.
Да . Защо да не можеш ? Имаш регистрация / задължително / и после отпадането на основание за задължителна регистрация .

Благодаря! Това ще е първото ми задължение след отпуската. Писна ми да ме проверяват за 100-200 лева ДДС.
Здравейте! Имам ЗП регистриран по ЗДДС, на основание чл.96, ал.1. От 2 години доста се промениха нещата и оборота намаля. За последните 12 месеца оборота е 26-27 хиляди лева. Мога ли да подам необходимите документи за дерегистрация по ДДС на основание чл.108, ал.1, т.1?
Според чл. 46, ал. 3 от КСО "Парично обезщетение за временна неработоспособност и за бременност и раждане не се изплаща на лица, упражняващи трудова дейност, която е основание за осигуряване за общо заболяване и майчинство през периодите, за които са издадени актове от здравните органи", който е в сила от 01.01.2010г.  едноличния търговец следва да назначи прокурист още с настъпването на временната неработоспособност поради бременност и раждане.За трудова дейност се приема дори подписването на придружителните писма за представяне на болничните в НОИ.

А регистрирания ЗП (или ЗС) и той ли трябва да назначи прокурист?
Добре, че има подписани договори, ами не е собственик на земи, че тогава незнаем какво щяха да измислят!
В същото време четем за отпуснати пенсии през периода 2009-2013 в едно ТП за над 4млн. с куриозни документи- учителка пенсионирана със стаж като миньор!

Това последното изречение за подписването на придружителните писма- сериозно ли е трудова дейност?

При нас "цъфнаха" доста миньори. И какво стана - всяко чуда за три дни.
Грешите, да.
За м. април ДДСто е прихванато в м. юни.

+ още 50.00 лв. от м.май. От м.май остават за прихващане 940.00 лв. и започва нова процедура, която ще приключи с ДДС-то за м.юли.
Браво на НАП. Научили са си урока.
Личните осигуровки за ДОО са както следва:
1. за родените преди 1960 година - 10.58% (8.78+1.40+0.40)
2. за родените след 1959 година - 8.38% (6.58+1.40+0.40)

Опитайте се по тези цифри да се орентирате във фишовете кое е осигурителния Ви доход.
Лошото е, че в моя фиш няма такова нещо.

За да си сметнете обезщетението ще Ви трябват 24 фиша назад.
Това за 25% общопризнати разходи не го разбрах?
След като лицето е земеделски производител би следвало да е регистрирано като самоосигуряващо се лице. Той декларира това пред Вас и Вие му плащате хонорара по гражданския договор в пълен размер. той е длъжен да си декларира и внесе данъка.
Всичко това което пишете и копирате го представете в НОИ, за да защитите правата на бременната. Колкото и грозно да звучи изказването ми (защото съм жена) само като гледам датите ми е ясно, че някой е посъветвал госпожата да пристъпи към това действие - регистрация като ЗП, за да има право на обезщетения. Пожелавам и успех и безпроблемно раждане!
Що се "хванахте" за тези домати?