Проверихте ли отново точно на коя дата изтичат тези 410-т дни?
От 06.07 до днес няма какво да се промени в НОИ. Огледайте добре подадената декларация дали всичко има попълнено. Щом е приета ....
Вие как подадохте декларация ОкД-5 ? Какво проверявате в НОИ?
Т.8.1 се попълва, когато се подава от юридическо лице. Трябва да отметните, че се подава от платеца на дохода, година - 2020, второ тримесечие, ЕИК и име на фирмата.
А проверихте ли дали подадените обр.1 са приети?
За да се пенсионира лицето през 2020 година, трябва да отговаря на следните условия (за мъж):
1. да има навършени 58 години и 6 месеца
2. да има 15 години втора категория труд
3. да има общо 100 точки, които се образуват от възарстта + стажа (трета категория труд)
Стажът, който е втора категория се приравнява към трета.
Зависи от кого подавате д.55.
Ами уточнете кога е връчено предизвестието, защото то започва да тече от следващия ден. Струва ми се, че го правите отзад-напред.
Защо по ДУК осигурителния доход за м.юни е 2959 лв.?
И на мен ми е интересно, как да се обложи нещо, което все още го няма.
Ако той не започне работа в рамките на месец след прекратяване на договора, Вие му дължите обезщетение по чл.222, ал.1 за оставане без работа. Това обезщетение не е "още веднъж", защото обезщетението за неспазено предизвестие е по чл.220 от КТ.
Без дни, на т.21 - 610.00 лв. и на 22.1 - 8
Разбира се, че винаги има риск. Предполагам, че ако Ви приемат като педагог ще бъдете назначена на срочен трудов договор със срок на изпитване в полза на работодателя. Аз затова най-напред написах да прецените добре ситуацията и да решите какво искате, но съм сигурна, че 380 лева обезщетение и 40 лева детски не стигат за нищо.
То ДДС-то не се тегли още първия месец. Започва процедура и ако през следващите два периода не изчерпите процедурата, тогава се подава за възстановяване.
Аз Ви обясних законовите положения. Не се вълнувам от взаимоотношенията между институциите. От 25 години работя в частни фирми.
Точно така. Ако не прехвърлите на бабата отпуската за гледане на дете до 2-годишна възраст и детето посещава ясла, Вие имате право на 50% от обезщетението до навършване на 2-годишна възраст на детето. Ако детето боледува често (не Ви го пожелавам, но често се случва при малки деца), Вие винаги може да прекратите получаването на тези 50%, да ползвате лично отпуската за гледане на дете до 2-годишна възраст (но трябва да сте на трудов договор) или да прехвърлите правото на бабата (и тя трябва да е на трудов договор), а детето да не посещава ясла.
Ако сте сигурна, че ще бъдете назначена като педагог във вашия град, прекратете договора с банката непосредствено преди назначаването Ви на новото работно място (както писаха по-горе по взаимно съгласие или с предизвестие) . Дори и да не ползвате полагащия Ви се платен годишен отпуск, би следвало да Ви бъде изплатен като обезщетение за неползван платен годишен отпуск. Ще подадете и необходимите документи за прекратяване на отпуската за гледане на дете. След като бабата работи на трудов договор, може да ползва вместо Вас отпуската за гледане на дете от 1 до 2-годишна възраст и да получава обезщетение от НОИ, което за 2020 год. е 380 лева. Ако детето започне да посещава ясла, бабата няма да има право да ползва отпуска за гледане на дете, но Вие ще имате право (след подаване на необходимите документи) да получавате 50% от обезщетението до навървшване на 2-годишна възраст на детето.
Обезщетението по чл.222, ал.3 не се ползва. То само се получава. Казано е БТВ. В чл.228 от КТ според мен много добре е записано.
На датата на получаване парите по сметка, ако плащането не е в брой.
Първо трябва да изясните сама за себе си какво искате. Бабата след като е пенсионерка, няма как да ползва отпуска за гледане на дете, ако Вие решите да се върнете на работа.