За това спорих днес с една общинска служителка в рамките на има-няма 30 минути. За миналата (2019 година) имам платено възнаграждение м.юли и септември. Всичко е удържано, подадено, платено. Осигуровки, д.1, д.6, д.55, справка по чл.73.1. Тя се оправдава, че въпросното лице не е декларирало, че е СОЛ. Сега се чудя за ГДД на това лице.  Подавам приложение 1 и 3, няма да подавам справката за осигуровките и каквото стане.
Оооо, забравих да отбележа - и СОЛ като ЗП.
Колеги, лекичко "забих" и имам нужда от помощ. Имам лице на трудов договор, регистриран ЗП и получава възнаграждение по граждански договор. Какво трябва да му удържат по гражданския договор? Да ме насочите към членчета ... :wink1:
Прекалено много са Ви въпросите. Няма как да не се консултирате със счетоводител преди да предприемете каквото и да е.
Така се получава, защото не декларирате пред възложителя по гражданския договор, че сте самоосигуряващо се лице по КСО (ЗП). Не е трябвало по ГД да ви удържат нищо. Вие изравнявате осигуровки и данък с ГДД.
Аз ги начислявам през годината на плащане в случая 2020 год. и увеличавам резултата.
Мерси.Исках да съм сигурна,че е така .
До кр.на април е срока за корегиране на декл.1 и декл.6-13/която предполагам също трябва се корегира/.
А дохода за м.12/2019г,които е 560лв за самоосигуряващото лице ще трява да се намали с разликата от 160лв,която е сумата над максималния доход нали?
Т.е в декл.1 всички данни ще се запазят,а трябва да променя само доход на 400лв,а от там и ще се промени и дек.6-13 за 2019г
Правилно ли съм разбрала?

Да.
Лице,което работи само при един работодател и той е подал данните му, но ползва дан.облекчение ще трябва ли да подава ГДД .Други доходи през годината няма.Аз мисля,че не е нужно да си подава декларация по чл.50.Поне такова е указанието.

Ако данъчните облекчения не са ползвани при работодателя и лицето иска да си възстанови данък - да.
Подадох за една фирма без дейност, но след това се усетих, че е грешен постоянния адрес на заявителя. Как мога да коригирам? Дали може още веднъж да подам?
Според мен не е тук мястото за такива въпроси. Нали имате извлечение от централния кредитен регистър. Вижте тези 800 лева от къде са и ходете в банката кредитор.
Сметка 499 е за кредитори на фирмата. В случая по подходяща е според мен - 498.
Не, не работи. В отпуска е, но явно си е намерила друга работа.

В този случай майката подава заявление до работодателя за прекратяване на отпуската по чл.164 от КТ и попълнено приложение № 7 с попълнена част ІІ - декларирам следните промени в обстоятелствата. Срокът за подаването е 3 работни дни от датата на настъпилите промени. Фирмата издава заповед за прекратяване на отпуската по чл.164 и подава в НОИ в срок от 3 работни дни попълнено приложение № 10 - част ІІ.
Освен това се оформят документите за прекратяване на трудовия договор и се подава уведомление по чл.62 от КТ в срок от 7 работни дни.
Как лесно става - "днес каза, че повече няма да изва при нас на работа". Тя тази майка сега работили или е отпуска за гледане на дете до 2-годишна възраст?
Здравейте.
За месец  Януари съм подала в Д1 за лице с болничен лист-2 дни за сметка на работодателя и 1 за НОИ, което не е вярно разбира се.
Как да коригирам за да подам декларацията със 3 дни за сметка на работодателя?
Благодаря предварително!

За д.1 - с код корекция.  За д.6 - преполагам, че сумите са в увеличение - подава се редовна декларация само с разликата в увеличение.
Кои декларации подадохте два пъти? Според мен грешна е само датата на т.18 в д.6.
Аз ги завеждам в с/ка 206 - Машини и оборудване. При мен 204 е компютърна техника.
ПКО, РКО и СИС - от 1 през новата година.
Не са с ДУК, а и не мисля, че кооперацията е сключвала някакъв договор. Те се избират на ОС и са с мандат.

А нещо подава ли се за тях - д.1, д.6, д.55?
Имам питане в 73/6 или в 73/1 трябва да включа доходи за участие в УС на кооперация по един път на месец?

Тези членове на управителния съвет с какъв договора са - ДУК или граждански?