ЮЛНЦ могат да извършват допълнителна стопанска дейност само ако е свързана с предмета на основната дейност, за която са регистрирани, и като използват прихода за постигане на определените в устава или учредителния акт цели.

Предметът на стопанска дейност се определя в устава или учредителния акт на юридическото лице с нестопанска цел.

Извършването от юридическите лица с нестопанска цел на стопанска дейност се подчинява на условията и по реда, определени със законите, регулиращи съответния вид стопанска дейност. Юридическите лица с нестопанска цел не разпределят печалба.

И к`ва стана тя :icon_question:
От зо гилдии "най - тъпите парчета" сме сбани в счетоводната :(
За това:
ДАНС спешно ще организира обучения за счетоводители. Това стана ясно след среща на депутати с ръководството на агенцията.
 ;D

Аз съм на тъпото най-тъпото щото гледам, мигам и "невярвам на ушите си"
До 11 декември тази година всяка счетоводна къща, както и самостоятелно действащи лица трябва да приемат вътрешни правила и да ги изпратят за одобрение в ДАНС.
...
За да разяснят темата, от ДАНС ще проведат курсове на 15 и 16 декември т. г. Те ще са в шест града - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Плевен.

 ;D
ако го приемат те провъзгласяваме за Агент номер 1 :shablon_04: и всички пращаме твоя вариант ;D

АССП ми взе титлата :hysteric: :cray: :cray: :cray:
 не е важен бр. точки а тяхното съдържание,

Одобрени със Заповед Nо З - 2751/ 24.11.2011 г
от Председателя на ДАНС със Заповед Nо З - 2751/ 24.11.2011 г


В този ред на мисли:

от гл. т. на ТРЗ-то - по-добре лицето да е в пл. отпуск с оглед на това че корекцията на Д-6 се свежда до подаване на разликата в сумите;

от гл. т.  на работодателя - по-добре лицето да е в непл. отпуск-ясно защо

от гл. т. на служителя пак ясно защо ще предпочете платен отпуск
 :thumbup: Да ви е честито!
Сега следва масово копи пейс, и поредния мъртво роден нормативен акт е факт :yahoo:
А иначе на прима виста правилата на АССП ми допадат, Браво на съставителите им за положения труд и най- вече за приемането им от ДАНС
А как ще става присъединаяването към АССП ако не си член?

Това е от сайта на АССП

Присъединяване към Единните вътрешни правила приети от УС на АССП
Уведомяваме Ви, че съгласно разпоредбите на чл.16, ал.4 от ЗМИП към Единните вътрешни правила, приети от Управителния съвет на АССП, могат да се присъединяват единствено членовете на Асоциацията (чрез декларация Приложение 5 към Правилата). Всички други фирми, които желаят да се присъединят към Правилата, следва да се кандидатират преди това за членове на Асоциацията - редовни или асоциирани.

Оставаме на Ваше разположение за допълнителна информация.


 
Трябва да се коригира Д1. Платен или неплатен отпуск, разберете се с лицето
и аз смятам така, но промени ще има и в подадените в Д-6 суми
wytny, има възможност и лицето да е било СОЛ или ДУК
Ликвидацията е прекратяване съществуването на ЮЛНЦ. В общия случай тя се извършва от управителния орган или от назначено за целта лице. Ако не е определен ликвидатор от управителния орган, такъв се назначава от окръжния съд по седалището на ЮЛНЦ.
ЗЮЛНЦ препраща към разпоредбите на Търговския Закон за процедурата на ликвидация при следното уточнение, че подлежащите на вписване в търговския регистър актове на съда по несъстоятелността се вписват в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел и се обнародват в "Държавен вестник", а подлежащите на обявяване в търговския регистър актове се обнародват в "Държавен вестник".

Съгласно ТЗ ликвидацията следва следният ред:

1. Решение на органа за управление за начало на процедура по ликвидация.
Това решение следва да определя следните обстоятелства: начало на ликвидацията и начало на прекратена дейност, срок на ликвидацията (който не може да бъде по-кратък от 6 месеца), приемане на първоначален ликвидационен отчет и баланс, назначаване на ликвидатор (физическо лице), определяне възнаграждението на ликвидатора. Към искането за обявяване в ликвидация, заедно с решението се прилагат: нотариално заверен спесимен на ликвидатора, в който декларира, че е съгласен да бъде ликвидатор на сдружението/фондацията и ще се подписва по определен начин, удостоверение за уведомлението до НАП по чл. 77 от ДОПК, издадено от НАП; Решението се вписва в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел.

2. След като се постанови съдебното решение за обявяване в ликвидация, ликвидаторът е длъжен в 7 дневен срок от вземане на решението от съда да уведоми регистър БУЛСТАТ за това.
Също така ликвидаторът следва да уведоми и ЦР при МП, ако се ликвидира ЮЛНЦ, вписано в регистъра;

3. Ликвидаторът обявява покана до кредиторите за предявяване на вземанията спрямо ЮЛНЦ и определя срок за предявяването – не по-малко от 6 месеца.
Поканата се обявява в „Държавен вестник”.

4. Ликвидаторът довършва текущите дейности на ЮЛНЦ, събира вземанията му и осребрява наличното имущество.
Ако е имало лица назначени на трудово правоотношение, при прекратяване на дейността на осигурителите, които нямат правоприемник, разплащателните ведомости се предават в съответното териториално поделение на Националния осигурителен институт. Към разплащателните ведомости се прилагат и трудови договори (заповеди за назначаване), заповеди за преназначаване, заповеди за ползван неплатен отпуск над 30 работни дни, заповеди за прекратяване на трудови или служебни правоотношения. Уведомлението от НОИ за предаване на разплащателните ведомости се прилага за вписване към решението за заличаване на ЮЛНЦ.

5. След като приключи срокът за ликвидация на дружеството и са удовлетворени всички кредитори, управителният орган взема решение за заличаване на ЮЛНЦ от регистрите.
С решението се приема крайният ликвидационен отчет и баланс на ликвидаторите, разпределението на имуществото и се освобождава ликвидаторът от отговорност. Към искането за заличаване се прилага решението и следните документи: декларация на ликвидатор, че всички кредитори са удовлетворени (на основание чл. 273(1) ТЗ), краен ликвидационен отчет и баланс, годишен отчет на ликвидатора, пояснителен доклад към ликвидационния баланс на ликвидатора, удостоверение от НОИ за предаване на разплащателни ведомости.

6. След като бъде постановено съдебното решение за заличаване на ЮЛНЦ, следва да се уведоми за това регистър БУЛСТАТ (отново в седем дневен срок от датата на получаване на съдебното решение), както и да се предаде БУЛСТАТ картата. След заличаването от БУЛСТАТ, ЮЛНЦ следва да бъде заличено и от ЦР при МП, ако е било регистрирано там.

7. В 14 дневен срок от прекратяване на ЮЛНЦ следва да се подаде заявление за дерегистрация по ЗДДС в компетентната териториална дирекция на НАП.
В срок от 7 дни от постъпване на заявлението органът по приходите извършва проверка на основанието за дерегистрация. До 7 дни след приключване на проверката органът по приходите издава акт, с който извършва или мотивирано отказва да извърши дерегистрацията. Към датата на дерегистрацията се смята, че лицето извършва доставка за целите на ЗДДС на всички налични стоки и/или услуги, за които е ползвало изцяло или частично данъчен кредит и които са:
• Активи по смисъла на Закона за счетоводството
• Активи по смисъла на ЗКПО

8. Ако ЮЛНЦ е извършвало стопанска дейност, към датата на прекратяването дължи корпоративен данък за периода от началото на годината до датата на прекратяването.
При определяне на данъка се приспадат внесените авансови вноски от началото на годината до датата на вписване на прекратяването. Дължимият корпоративен данък се внася в 30-дневен срок от датата на вписване на прекратяването. Внесеният корпоративен данък при прекратяването се приспада от дължимия годишен корпоративен данък за годината на прекратяването или от дължимия корпоративен данък за последния данъчен период, когато датата на подаване на искането за заличаване при ликвидация, е в една и съща година с датата на прекратяването. Когато обаче датата на прекратяване и датата на подаване на искането за заличаване при ликвидация са в различни години, с годишната данъчна декларация за годината на прекратяването се подават финансовият отчет, съставен към датата на прекратяването, и финансовият отчет, съставен към 31 декември на годината на прекратяване на данъчно задълженото лице.
• Корпоративният данък се определя за последния данъчен период. При прекратяване с ликвидация последния данъчен период обхваща времето от 1 януари на годината, в която е подадено искането за заличаване до датата на подаване на искането. Данъчната декларация по ЗКПО при прекратяване с ликвидация се подава на датата на подаване на искането за заличаване заедно с копие от него. • Следва да се има предвид, че когато датата на подаване на искането за заличаване при ликвидация е преди 31 март и годишната данъчна декларация не е подадена, ЮЛНЦ подава декларацията на датата на подаване на искането за заличаване заедно с копие от него.
 • Когато датата на прекратяването и датата на подаване на искането за заличаване при ликвидация, са в една и съща година, с данъчната декларация се подават финансовият отчет, съставен към датата на прекратяването, и финансовият отчет, съставен към датата на подаване на искането за заличаване. Дължимият корпоративен данък за последния данъчен период се внася до датата на подаване на искането за заличаване на ЮЛНЦ.
 • Със заличаване на ЮЛНЦ от регистъра към окръжния съд по седалището на дружеството, приключва съществуването му.

Чл. 16. (1) (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2001 г., изм. - ДВ, бр. 31 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) Лицата по чл. 3, ал. 2 и 3 в 4-месечен срок от регистрацията им приемат вътрешни правила за контрол и предотвратяване изпирането на пари, които се утвърждават от председателя на Държавна агенция "Национална сигурност".

Бланки:

1. Свидетелство за дарение;
2. Дарителски протокол ЮЛ;
3. Дарителски протокол ФЛ;
4. Договор за дарение.
Примерна Дарителска книга тук:
И аз да питам, регната съм в АВ-то с ЕГН, като лице извършващо свободна професия-икономист.
И аз ли влизам в това число, да подавам правила в ДАНС?
Сакам отговора да биде-НЕ :P
Ако извършваш счетоводни услуги по занятие отг. ДА иначе  отг. НЕ
и само да допълня още една точка към nean,която е много важна според мен
5. закупувате си за ваша сметка бронирана жилетка, тя ще ви е необходима, когато започнете да изпълнявате процедурите записани в правилата, щото нали.... :vinsent: ;D
Е голема си! За това не се бях сет :triniti:ила
1.Чакате отговор от ДАНС че вашите правила са одобрени;
2. Правите си досиета на клиентити;
3. Прошноровете и прономеровате си тетрадката/дневник за съмнителните клиети и сделки;
4. следвате процедурите записани в правилата.
В примерните правила от сайта на ДАНС, има текстове неизпълними, абсурдни и не чак толкова абсурдни, текстове касаещи обичайни сделки от стопанския живот, които следва да третираме като съмнителни. И аз като Evgeni
се възроптах. Предложих в един друг форум да създадем единни, ясни, конкретни, разумни и приложими правила. В резултат: много спам, почти никакви конструктивни предложения. Това е нашата гилдия книжни плъхчета и къртици шпиони. От четири професионални организации нито една не защити правата на счетито.
Мама Божка ако е на линия-да вземе думата по тоя казус.Предполагам,че не само при мен е така. :smile1:
Катя,ако не си "изкривя" отношенията,следва да направя със всяка фирма протокол от събрание и всеки Управител да ми разпише декларация ,че е запознат с моите правила.Аз да ги снимам,заверя с гриф "Вярно с оригинала" и заедно с подписаните от мен правила -да ги пратя в ДАНС.Ами око някой не иска да ги подписва? Какво правим? Или както Евгени писа -чао...
това ме разби :(