Аз имам сходен казус. Дружество е взело дългосрочен заем от друго дружество /част от съдружиниците имат дялово участие и в двете дружества/.
ОС прави заседание и излиза с решение. С цел оздравяване на дружеството, покриване на натрупаните загуби от минали години и намаляване на междуфирменната задлъжнялост да формира допълнителни резерви в размер на  ххх лв. чрез допълнителни вноски от съдружниците. / така не увеличава оновният капитал за което се изисква рагистрация в ТР, заплащане на такси за отразяване на промяната и увеличение на отговорността на съдружниците /.Съдружниците са подписали декларация за произхода на внесените средства.

Сумите надхвърлят  15 000 лв. и внасянето им става по банков път.

Д-т Разплащателна сметка в лева
К-т Допълнителни резерви

За покриване на загубите

Д-т Допълнителни резерви
К-т Загуба от минали години

За погасяване на заема

Д-т Дългосрочен заем
К-т Разплащателна сметка в лева

За погасяване на лихвата по заема

Д-т Доставчици по търговски кредити
К-т Разплащателна сметка в лева

Такива са счетоводните записвания. Има намаляване на пасивите, което води до нарастване на собствения капитал. Но реално то не води до нарастване на икономическата изгода. Съгласно договора за заем, лихвите по главницата са дължими и при предсрочно погасяване.
Трябва да се прекрати ТД на лице работило над 20 г. в дадената фирма и безспорно допринесло много за нейното развитие.
Причините според управителите са  системни грешки и пропуски в работата му.
На прекратяване по чл. 325, т 1 от КТ, лицето няма да се съгласи защото му остават 3 г. до пенсия.
Остават чл. 328, ал. 1 , т. 2;3 и като много краен вариант 5.
Реално няма намаление на обема на работата и това е видно от междинните финансови отчети.
Лицето заема административна длъжност с една щатна бройка. Задълженията му могат да се възложат на външен изпълнител / фирма или ФЛ с ГД /, или да се поемат от  служител на сходна административна длъжност.
Да се съкрати ли щата или работодателят да приложи правото на избор по чл. 329, ал .1 от  КТ. т.е. по коя точка е по правилно да се извърши прекратяването на договора / съкращаване на щата или намаляване обема на работата /

Необходими документи:

промана в щатното разписание / само при прекратяване по чл.328, ал.1, т. 2
Предизвестие
Скрит текст :
Заповед за прекратяване
Скрит текст :
Работодателят е длъжен да впише точно и своевременно в трудовата книжка данните, свързани с прекратяването, и да я предаде незабавно на работника или служителя /чл. 350, ал. 1 във вр. с чл. 349, ал. 1, т. 8 и ал. 2 КТ/.
За работодателя възниква задължение в 7-дневен срок от датата на прекратяване на трудовото правоотношение да изпрати УВЕДОМЛЕНИЕ по чл. 62, ал. 5 от Кодекса на труда до съответната териториална дирекция на НАП, където работодателят е регистриран като осигурител.
УП - та

Има ли нещо друго?
Аз си прилагам към фирмената документация, копие от ТЕЛК-а и декларация, че лицето няма други доходи. От там на сетне си следя до  7920 лв. не му  начислявам данък върху доходите, над тази сума започвам да начислявам.
На едната дума имам ТЕЛК не вярвам и си правя удръжки. За всеки платен наем издавам СИС и сл. бележка към нея + РКО /ако плащането е в брой/

Декл. по чл. 55, подавате за дължим данък. Във вашият казус за 2-ма наемодатели, третият не дължи.
Няма задължителна форма. Всяка фирма си издава на своя бланка /най- често генерирана от използваната ТРЗ програма /
Да, посочват се.
Други приходи ш. 66514
67
ЮЛНЦ » Re: ОПР на ЮЛНЦ
23.01.2013, 20:47
В коя сметка отчитате резултата от дейността на ЮЛНЦ ?
68
ЮЛНЦ » Re: ОПР на ЮЛНЦ
23.01.2013, 20:33
Трябва да се обърне специално внимание на поредността на приключване. Първо се приключват сметките, свързани с отчитане на резултатите от стопанска дейност.
След приключване на стопанския резултат в сметка 123 печалби и загуби от текущата година, след като бъдат начислени и дължимите данъци, крайният стопански резултат се приключва със следните операции:

Когато резултатът от стопанската дейност е загуба, се съставя следната счетоводна статия:
Дебит сметка 125 резултат от дейността на юридически лица с нестопанска цел
Кредит сметка 123 печалби и загуби от текущата година

При положителен финансов резултат, след като бъдат начислени дължимите данъци, се извършва приключване на сметка 123 със следната счетоводна операция:
Дебит сметка 123 печалби и загуби от текущата година
Кредитна сметка 125 резултат от дейността на юридически лица с нестопанска цел

В началото на следващата година се извършва и приключването на сметка 125 резултат от дейността на юридически лица с нестопанска цел. Когато салдото по нея е положително, се съставя следната счетоводна статия:
Дебит сметка 125 резултат от дейността на юридически лица с нестопанска цел
Кредит 117 допълнителни резерви

И когато е отрицателно, се съставя следната счетоводна статия:
Дебит 117 допълнителни резерви
Кредит сметка 125 резултат от дейността на юридически лица с нестопанска цел
ОтговорЦитатИзвести

В годишната д-6 за СОЛ се попълват само осигуровките.  При изплатен доход Д-6 се попълва с вписан само ДОД и се подава в сроковете за доходи от трудови правоотношения .
70
ЮЛНЦ » Re: Асоциация
16.01.2013, 10:53
Когато ЮЛНС не е осъществявало стопанска дейност не подава образец 1010А в НАП.
В статистиката ,както е писал delphine, ако сте осъществявали регламентирана дейност обаче си попълвате отчет за ЮЛНЦ
Е, голяма каша е тази Декларация по чл. 55 и кому е нужна цялата тая хамалогия и обикаляне от НАП на НАП за подаването и? Не  е ли достатъчно подаването на Справка за изплатени доходи на физически лица по чл. 73 от ЗДДФЛ. Бумащината и бюрокращината в милата ни родина нямат край!
В НАП Подуяне, вече имат раздадени писмени указания относно Д-я по чл. 55, за съжаление спря тока и не можаха да ми ги преснимат а бях с трите зверчета и не ми се чакаше. Според раздадените им писания крайния срок за всички дължими но невнесени данъци към 31.12.2012 е 31.07.2013 вкл. и за м.12/2012.
АЛО,НАПА!Това е гавра с хората,ако не направят Декл.55 онлайн!Да ходя да подавам първо и после да се прибера в офиса-да платя с банкиране  или обратното-все тая!Всичко с ел.подпис и банкиране и за една пик...ва декларация да се редим по опашки....

Да, не ни стига другото ами и това, то поне да беше ясно написано, ама не би, пак ще чакаме становища и разяснение какво точно е имал в предвид законодателя
Аз друго си  мисля  за дължимите и невнесени задължения към 31.12.2012, ако задълженото лице не подаде въпросната декларация, и съответно не внесе дължимото кой и как ще разбере че това не е направено ....... Пак съвестните данъкоплатци ще са изрядни а останалите ще минат метър. Не знам защо но с всеки изминал данъчен пероиод в мен се затвърждава мнението че " закона е като врата в полето", която всички заобикалят и само баламите минават през нея.
Новите кодове са в сила от 01.01.2013.
Напишете две платежни едно за осигуровките на СОЛ и второ за  задълженията на ЕООД-то
Фондацията няма да има проблем. Оформете и изведете договор за дарение.
Като счетоводни записи и ТРЗ нищо специфично, но при денталните медици има доста материали и специфика при калкулиране на себестойност на денталните услуги. Друга особеност са  отчетите към НЗОК, предварително се разберете кой ще ги прави. Успех!
Обърни се към Инспекцията по труда. Цялото предприятие ли е закрито или само част от служителите са съкратени?

Кодекс на труда
Чл. 333. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 110 от 1999 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) В случаите по чл. 328, ал. 1, точки 2, 3, 5, 11 и чл. 330, ал. 2, т. 6 работодателят може да уволни само с предварително разрешение на инспекцията по труда за всеки отделен случай:
1. (изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г., изм. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) работничка или служителка, която е майка на дете до 3-годишна възраст
Приходи по ЕКАФП - НПР - лични осиг. вноски = облагаем доход по ЗДДФЛ;
Издайте кредитно известие.
В различните ТД на НАП, практиката е различна, някъде в деловодството, някъде на гишетата за приемане на данъчни и осигурителни декларации, на други места има отделно гише само за предписания от НОИ. Проверете на място.
Успех!