Тоест питате ни дали да оставите от 1 януари тези работници с работна заплата под минималната ли?
Да, за съжаление точно това пита.
Тези хора и пари взимат за "работата си" ...  :hmmm:
Ами да - не са придирчиви. Ако се хванат за буквата на договора ще си създадат допълнителна работа. Просрочвали сме - без последствия. Освен това наистина няма какво да го мисли. Колежката не си е направила труда да прочете договора. Просрочието е факт. И да го мисли няма смисъл. Да се уговаря с БТ и да праща.
Не споделяте никаква информация, но зависи от просрочието. Наши клиенти са просрочвали с дни и не са имали проблеми. Не го мислете много. Сканирайте и пращайте. От БТ не са придирчиви.
Колега @t.trifonov66 ценя Вашите мнения, но ще се радвам на някакви разсъждения или цитати от нормативни актове, защото така нахвърляни двете израчания с нищо не подкрепят Вашето мнение.
Разгледайте Приложение 11 - то е само за СОЛ.

II. Удостоверявам следните промени в обстоятелствата:
15. Дал/а съм съгласие отпускът за бременност и раждане да се ползва от някое от лицата по чл. 163, ал. 10 или ал. 12 от КТ (баща, баба или дядо или съпруг на лице, при което е настанено детето по реда на чл. 26 от ЗЗД) - отнася се за обезщетенията по чл. 50, ал. 1,  ал. 5 и чл. 50а от КСО .


Питам се тази т.15 как се "отнася" към невъзможността / евентуална / СОЛ да прехвърля отпуск за бременност и раждане  ?
А аз се питам какво общо има настаненото от съда дете с нашия случай ? т.15 от Приложение 11 не се ли попълва, когато има разпореждане на съда за настаняване на детето ?
Явно във форума е въведена някаква защита от поставяне на линкове към определени сайтове
Общо взето моите насоки на мислене са в тази посока: щом не е на ТД, а е СОЛ, майката няма право на отпуск по чл.164, ал.1, и съответно няма как да прехвърли права, които не притежава. Тоест дори и след навършване на 6 м. на детето СОЛ не може да прехвърли правото на гледане на дете /майчинство/ и бабата на детето не може да излезе в отпуск по чл.164, ал.3 независимо, че тя /бабата/ е на ТД в момента.
може
Аз лично не съм убеден заради
Цитат
Чл. 164. (1) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2015 г., в сила от 17.07.2015 г.) След използване на отпуска поради бременност, раждане или осиновяване, ако детето не е настанено в детско заведение, работничката или служителката има право на допълнителен отпуск за отглеждане на дете до навършване на 2-годишната му възраст.
Освен това попаднах на ТАЗИ СТАТИЯ, където изрично е написано, че майката трябва да е в трудово правоотношение с работодател.
Здравейте.
Лице е управител на ЕООД, респ. СОЛ. Ражда дете на 17.09.2022 г. Наясно съм, че до навършване на 6 м. на детето прехвърляне на майчинство е невъзможно. Въпросът ми е : в такъв случай СОЛ приравнява ли се на лице в трудово правоотношение, или прехвърляне на майчинство не може да бъде осъществено от СОЛ, а само от лице на трудов договор ?
Ще пробвам, макар, че ме съмнява. И ще пиша за резултата.
Здравейте,
не знам за безплатна, но тази , с която работите , не позволява ли създаване на база с начало  минала година ?
Микроинвест ТРЗ и ЛС Про позволява, но надали чак толкова назад.
Освен да намеря старата им 32-битова версия с надеждата да е с пробен период.
Здравейте.
Търся безплатна ТРЗ програма, с която да генерирам ведомости за заплати за периода 2001 - 2013 г. Имам на разположение един .xls файл, но при него се налага доста смятане/смяна на формули и проценти. Затова търся програма, която да ми спести напасването.
Това съобщение е автоматично и ще го получат тези, които са подали вярна информация. Системата съпоставя подадените данни и при съвпадение изпраща това съобщение. Ако има разминаване - изпраща /предполагам/ съобщение за коригиране в 7 дневен срок. Като цяло тия глупости са кампанийни и надали НАП ще отдели ресурс за сериозни проверки.
От НАП: "Уважаеми госпожо/господине,

При извършената проверка за съответствие на данните за предоставените компенсации, посочени в подадената от Вас декларация по чл. 112, ал. 11 от ЗДБРБ за 2022 г. вх. №  от дата за период 202207 и данните от протокола по чл. 112, ал. 9 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. (ЗДБРБ за 2022 г.), отразени с код 50 в дневника за продажбите по чл. 124, ал. 1, т. 2 от Закона за данъка върху добавената стойност, е установено пълно съответствие.

Допълнително ще Ви уведомим за възстановяването на средствата, както и банковата сметка, по която са платени."
Честито ! Все така да върви.
Да, отчета за продажбите. Моя грешка. Благодаря за корекцията.
Днес получих обаждане от НАП. Странното е, че жената си държеше на това, че задължително се издава РФБ. Без възможност този документ да се нарича "Фактура". Вчера заредих от Лукойл - ми пише си "Фактура". Та отговорът беше, че вариантите са два:
1. Няма проблем РФБ да намери отражение в дневника за продажбите, но до колона 8 /както е написал последно @ivancanov/. Но заедно с това си се осчетоводяват и данните от протокола.
2. РФБ не се отразява в дневника за продажбите и се осчетоводява протокола.
Изрично направих уточнение, че в момента при зареждане на гориво от ФЛ бензиностанциите издават документ с име "Фактура", но ако този документ не намери отражение в дневника на продажбите не следва да има въпроси/претенции/санкции от страна на НАП за това, че номерата на фактурите не са поредни. Обещаха да получа и писмен отговор.
За 07/2022 съм осчетоводявал само фактурите, издавани на ЮЛ + протокола за зареденото гориво от ФЛ. Така ще процедирам и занапред.
А някой получи ли вече искане за представяне на документи?
Рано е. Вчера изтече срока за подаване. А и сме в отпускарски период ...
Отправих официално запитване до НАП с молба за становище. Когато отговорят ще пиша тук.