При това положение следва и двамата да се осигуряват - най - икономичен вариант е като СОЛ.
Да, но единият от тях се осигурява в друга фирма като СОЛ
1. Фирмата сега ще започне дейност.
2. И двамата ще управляват.
3. Не, освен управлението няма да извършват друга дейност. Ще имат назначен служител на трудов договор.
Здравейте,
двама съдружници и управители на ООД са вписани в ТР, че ще управляват заедно и поотделно и няма да имат възнаграждение за това. Единият се осигурява като СОЛ в друга фирма, а другият е на трудов договор в трета. Как е най - добре да се осигуряват в ООД -то - Единият, който е на ТД, да е като СОЛ в ООД -то, а другият да не се осигурява или и двамата да не се осигуряват?
Д1 на СОЛ по ЕГН се подава само от едно място с осиг. доход 710 / към момента /. Ако при годишното изравняване има доход над минималния осигурителен - довнася, ако има по-малък - остава така, както е внесъл авансово.
Много Ви благодаря, изясниха се нещата.
Като СОЛ вероятно се осигурява на задължителния минимум и ако има по-малки доходи от тази сума нищо не се променя. Този осигурителен доход е минималния възможен.
Тоест, веднъж му се подава Д 1 за минимума през ЕООД -то и втори път Д 1  с дохода от стаите!
За осигуровките същото. Освен ако не реши да започне да се осигурява и за пенсия.
И прави годишно изравняване на ЗО, както навярно го е правил и до сега.

Сега като СОЛ в ЕООД, не подава декларация за изравняване, само Д 6. А ако доходът от стаите е по - малък от осигурителния доход в СОЛ?
Здравейте,

Баща ми е пенсионер, СОЛ в ЕООД, това лято ще отдава стаи за гости. До сега плаща само здравни и подава Д 1 и годишна Д 6. Сега като получава доходи от стаите, какво трябва да подава?
Благодаря, но тук наемът го разглеждат като приход, който не е, по скоро разчет.

Физическо лице, в качеството на ЕТ е регистрирано по ЗДДС . Като ЕТ извършва търговия на дребно, а като физическо лице отдава помещения под наем/СИО/ на фирми/ регистрирани и нерегистрирани по ДДС/, за които доставки начислява ДДС на половината от наема. Помещението не се води в активите на фирмата. Фактурите са издадени с  егн на физическото лице и ДДС № на фирмата.  Фактурите са отразени в дневника. Моля за предложения как да се осчетоводи казуса!
Благодаря :good:
Здравейте,
имам три болнични - първият за 2 дни, следващ продължение за 7 дни и още един за 10 дни първичен. Между болничните няма прекъсване. Колко дни трябва да са за сметка на работодател?
http://noi.bg/eservicesbg/cashbenefits/esoftware
 с електронния подпис отваряте: Уеб-приложение на НОИ "Интегрирана система за електронен обмен на документи и данни" и от там фирмата за която ще подавате трябва да ви упълномощи.
грешно е подадено още през юни
Здравейте колеги, за промяна на кода по ЕКАТТЕ имам подадени уведомления още през юни месец, но сега трябва на един от служителите да се промени кода на 00000, с код корекция с дата 01.04.2017г и като допълнителни споразумение или с код заличаване на вече подаденото и след това наново подаване с дата 01.04.2017.
здравейте,
работник веднага след майчинство желае да му се прекрати труд. договор. При попълване на труд. книжка в графата за месечно възнаграждение попълва се заплатата, на която е назначено, която съвпада с минималната за страната, или с преназначаване увеличението през годините на мин. заплата. Как е правилно?
Здравейте, преди месец са подадени уведомления за пререгистрация до 30.10.2017 на всички работници. Не се е взело в предвид шофьора, който разнася стока из цялата страна и трябва да е с код 0000, тъй като работното място му се променя. Може ли за него конкретно да се подаде още веднъж уведомлението и трябва ли да бъде с код корекция или да се подаде като за първи път?
Здравейте,
имаме издадена фактура за месец 07 с една сума, а е с касов бон с друга. Фактурата е  за 147, касовия бон е за 174, Грешката се установява едва днес, как да се коригира допуснатата грешка? Моля за съвет!