за първи път обработвам внос и нещо се омотах.
Имам инвойс за 15834 $.Ф-ра за транспортни разходи .По митническа декларация са определили по голяма основа за облагане с мито и ДДС.В дневниците за покупки коя база да разнеса-по Митническа декларация или по ф-ра?Ако е по митническа д-я къде да сложа разликата,която е около 5000 лв,ако е по ф-ра ,то основата и 20 % ДДС са различни
Да, лицето е на 8 часа. В графата часове се попълват общо часовете за периода или само, че е на 8 часа?
За първи път изготвям и не ми е много ясно, а никъде в указанието не се казва. Благодаря !
Здравейте, искам да попитам когато трябва да се изготви УП2 и напр, работника е започнал на 28.02.11, взима се дохода само за тези дни или може на се изготви направо от следващия месец?
КОЙ ПОДАВА

Всички, които по занятие се занимават със счетоводни услуги - счетоводни къщи и гаражи, счетоводители на свободна практика и всички, които основните им приходи са от това като търговци или свободни професии
Оперативни, главни и сходни счетоводители, които са към предприятия НЕ подават.

ПОДГОТОВКА

Като сме готови с това пишем една заповед или протокол, в който ги приемаме и свеждаме до знанието на всички служители в кантората, ако имаме такива. Ако не - просто пишем, че ги приемаме. Всеки от нас попълва и декларация по приложение 2 към правилата. Вадим си и едно актуално състояние на счетоводната фирма.

КАКВО ПРАЩАМЕ
* Протокола/заповедта - в оригинал като се изписва, че е в два екземпляра - една за нас и една за ДАНС
* Общите правила, които сме приели - оригинал
* Копие от актуално състояние на фирмата за ООД, ЕООД, ЕАД, АД, ЕТ и всички по ТЗ или копие от регистрация БУЛСТАТ за ДЗЗД и свободните професии, заверено с мокър печат вярно с оригинала
* Уведомително писмо с адрес, където извършваме дейността и съхраняваме документацията; адрес, на който да ни пратят обратната разписка и опис какво пращаме

КЪДЕ ПРАЩАМЕ
Единствено и само по поща
гр. София п.к. 1407
бул.Черни връх 45
САД " Финансово разузнаване" на Държавна агенция "Национална сигурност"

КАКВО ОСТАВА ПРИ НАС
*Правилата в оригинал
* Протокола/заповедта в оригинал
*Декларациите по приложение 2 от всички служители
* Образци на другите декларации

Намерих това в един форум, не сме кантора, нито счетоводители на свободна практика, но наш клиент ни изпраща договор, за това че ние сме му клиенти и при въпроса защо е нужно това, той казва че е за ДАНС.
Здравейте, кои фирми и на какво основание трябва да подават декларации (справки ) към ДАНС? И къде е регламентирано?
Здравейте, подадох коригираща Д1, получих протокола, но никъде не пише, че е коригираща. Къде мога да проверя, че подадената ми декларация е коригираща?
и още едно питане имам. Ако работното време е сумирано, трудовото възнаграждение се определя на часова ставка, а    в уведомлението за сключен труд. дог. какво възнаграждение се вписва?
Благодаря Ви!
Здравейте, може ли да се сключи трудодов договор на основание  само по чл. 114 или трябва да е във връзка с чл. 70?
Имам надплатени 5ст. и ако ЗО за декември са напр. 600лв, аз съм внесла 2000лв през януари (с едно платежно за всички осигуровки за декември), от които 500лв. за ЗО (а не пълните 600лв), прихванати са 100лв за ДОО за януари, 50 лв ЗО за януари и т. н. Няма никаква логика или поне аз не я схващам.
Може ли някой да обясни как от НАП прихващат задълженията си. Направих справка за извършени плащания и погасени задължения с тях и тотално се обърках. През януари съм внесла сума за осигуровките за декември, а те ми прихващат ЗО, ДОО, ДОД, ДДС за януари и същевременно частични за декември. От плащането ми за СОЛ по същия начин. Само да отбележа, че съм направила справка за стари задължения и нямам такива! Ако някой е схванал какво и как прихващат нека разясни.
Здравейте, може ли някой да каже има ли специфични изисквания на фактура за износ да се попълва нещо, което го няма на една обикновенна фактура.
Здравейте, към коя икономическа дейност да отнеса монтиране, ремонт, продажба на климатици?
Благодаря Ви!
Здравейте, подавам декларация като СОЛ, на собственик на Еоод. В графата "упражнявам дейността като............." какво да впиша? Управител? или .......