Такива административни такси не се включват в калкулацията на себестойността на стоката. Ще си включите фактурата от митн.бюро направо в дневник покупки и осчетоводяване - във външни услуги.
В калкулацията на стоките се включва - цената на стойката по инвойс, транспорт - международен и вътрешен, застраховки,  МИТО, невъзстановими данъци и акцизи, терминални такси и товаро-разтоварни операции, монтаж и пробна експлоатация, спедиторски услуги, такси опаковки, такси батерии или ЕЕО оборудване
В себестойността НЕ се включват следните разходи:
- материали, труд
- издръжка на складове, освен когато са необходими за производственият процес
- административни разходи /на митническото бюро и др/
- разходи по продажбата
Здравейте,
На 06 юли 2021 получих инвойс от Великобритания за извършена ремонтна/сервизна услуга, като в нея ДДС = 0%. Преди 2021 г. си правих Протокол по чл. 117, във връзка с чл. 21, ал. 2-5 и 82(2) за самоначисляване на ДДС и за ползване на ДК. Сега с този Брекзит как стоят нещата с услугите от Великобритания и Ирландия /оттам пък получаваме някакви инвойси за рекламен маркетинг/?
Фирмите са регистрирани по ДДС, катов  този инвойс от Англия също е посочен VAT номер.
Въпросите ми са - 1. самоначислявам ли пак ДДС за услугите,
                                   2. пак с протокол по чл. 117 ли,
                                   3, в двата дневника ли се посочва Протокола?
Попитай някоя митническа агенция, която оформя документите по внос/износ. Биха ти помогнали с казуса
Нямате ли митническа декларация за внос от Англия от фирмата доставчик на стоките? Не знам защо цитирате дан.номер на транспортната фирма?!?
Сега прочетох една друга публикация във форума и те ме наведоха на друга мисъл, т.е. препратка към Наредба 18, чл. 31, ал.11,12,13, където накратко се споменава, че може да се издаде сторно касов бон, в случаи когато първоначално не е бил издаван касов бон
(11) (Нова - ДВ, бр. 8 от 2020 г., предишна ал. 10 - ДВ, бр. 68 от 2020 г., в сила от 31.07.2020 г., изм. - ДВ, бр. 17 от 2021 г., в сила от 26.02.2021 г.) В случаите по ал. 10, когато на клиента се възстановяват пари в брой при връщане на стоката, се допуска да се извърши сторно операция чрез ФУ/ИАСУТД, без да е наличен фискалният/системният бон за продажбата. В този случай:
1. вместо номер на фискалния/системния бон се посочват цифрови символи "9", съобразно функционалността на устройството/системата, а вместо дата и час на издаване на фискалния/системния бон се посочват текущата дата и час;
2. вместо индивидуалния номер на фискалната памет от фискалния бон, по който се извършва сторно операцията, съответно индивидуалния номер на ИАСУТД от системния бон, по който се извършва сторно операцията, се посочва индивидуален номер на фискалната памет на устройството, на което се извършва сторно операцията, или индивидуален номер на ИАСУТД, на която се извършва сторно операцията;
3. (изм. - ДВ, бр. 17 от 2021 г., в сила от 26.02.2021 г.) когато лицето използва софтуер, включен в списъка по чл. 118, ал. 16 от ЗДДС, вместо уникален номер на продажбата, по която се извършва сторно операция, се посочва уникален номер на продажбата от вида ХХ000000-0000-0000000, където първите два символа са съобразно буквения идентификатор на фискалното устройство, а останалите са нули.
(12) (Нова - ДВ, бр. 68 от 2020 г., в сила от 31.07.2020 г., доп. - ДВ, бр. 17 от 2021 г., в сила от 26.02.2021 г.) Когато на клиента се възстановяват пари в брой при рекламация/връщане на стока, продажбата на която е документирана с фискален бон преди въвеждане в експлоатация на софтуер за управление на продажбите, включен в списъка по чл. 118, ал. 16 от ЗДДС, и в него не се съдържа уникален номер на продажбата, при извършване на сторно операция вместо уникален номер на продажбата, по която се извършва сторно операция, се посочва уникален номер на продажбата от вида ОО000000-0000-0000000. Първите два символа са латински букви О, а останалите са нули. Допуска се първите два символа да са съобразно буквения идентификатор на фискалното устройство, а останалите да са единици.

Няма ограничителен срок при сторно за рекламация/връщане на стоки, т.е. сторното се прави в ДЕНЯ на връщането......може да е след няколко месеца, години от датата на покупка
1. Пишете, че стоката е получена в БГ.............а в първото изречение споменавате, че е "услуга, освободена от ДДС"?
2. Стоката реално сте я получили от Полша в България, така ли е?
3. На Полската фактура има ли VAT номер и в крайна сметка пише ли 0% ДДС?
Здравейте,
През 2020 г. сме издали КИ към клиент по банков път. Как да им върнем парите, като клиента казва , че тази фирма вече не работи и отдавна няма банкова сметка? Искал в брой, ама не мога да им издам сторно касов бон за върната сума, при положение, че нямам първоначално издаден касов бон с УНП. Имате ли идеи как да уредим плащането?
Не е удачно това, което предлагате. Предполагам, че сте регистрирани по ДДС и затова са ви издали фактури с 0 ставка. Ето защо вие, като придобиващ стоката сте длъжни да си самоначислите ДДС с протокол по чл. 117 в дневник Продажби, но в същото време вкарвате този Протокол и в дневник Покупки, за да може да си възстановите още същият месец ДДС и така ви се занулява резултата по ДДС за тази сделка. Примерно за м.Март в Дневник продажби самоначислявате 5 хлв, в Дневник покупки си "ги искате" тези 5хлв и няма да внасяте ДДС в бюджета по сделката за този месец.
Ако включите Протокола в дневник Покупки в някой друг месец, то за м.Март като си самоначислите в Дневник продажби 5 хлв - ще трябва да ги внесете ефективно в бюджета!
Да и в двата дневника се отразява протокола, за да можете да си възстановите ДДС-то.
Здравейте,
Имам служителка в болнични от 04,01,21 до 07,02,21. Междувременно със Заповед на управителя са увеличени заплатите на ВСИЧКИ служители. Първите 3 дни от работодател по този болничен на каква брутна заплата да ги сметна - от м.12 или по новата БРЗ от м.1?
Ако куриерът е платил митните сборове в Белгия /и после ви ги е префактурирал/, най-вероятно става за митнически режим 42, при който стоки от трета страна влизат в някоя ЕС държава и оттам се транспортират до БГ. Ако случаят е такъв изисквате от куриера/митническият агент да ви предостави МД, с която стоките са влязли в Белгия, но едновременно с това си подготвяте и протокол  съгласно чл.117,ал.1 и ал. 6 от ЗДДС,  чл.13, ал.6, чл.81, ал.1 от ППЗДДС за самоначисляване на ДДС и отразявате протокола в двата дневника.
Най-добре се свържете с UPS да ви кажат какъв е статута на пратката.
Здравейте,
Януари 2020 преназначихме 1 служителка с доп.споразумение на друга длъжност. Подадено е уведомление към НАП, но по погрешка съм го направила с код за ТД, а не за ДС. В момента в системата на НАП стоят 2 ТД на това лице. Как да оправя тази грешка? Има ли административна санкция?
И аз не разбрах съвсем - дали удължават срока за подаване декларациите по чл. 38 за неактивните фирми в ТР?
Много ми помогнахте и на мен с тази информация. А това коригиране та Т1 и Т2 примерно за 2018 г кога трябва да се извърши, т.е. ако не съм го правила така - закъсняла ли съм с коригирането? Корекцията може ли на гише в НАП да се представи?
Щом фактурата е с нулева ставка ДДС от Европейска фирма, вие имате задължение да си самоначислите 20% ДДС с Протокол по чл. 117, който ще го включите и в дневник покупки, за да си ползвате правото на дан.кредит и в дневник продажби, за да самоначислите ДДС-то.
Щом е грешно издадена фактурата - анулирайте я. Сторнирайте касовият бон.
Да разбирам ли, че фактурата трябва да бъде издадена с нулева ставка на ДДС и обратно начисляване на данъка?
След като анулирате грешната фактура - издайте нова с правилните реквизити. Предполагам, че плащането би трябвало да е по банка?!? Малко объркано е формулиран въпросът ви.
Хммм лошо! Трудът е за изготвяне отчетите на ЕООД и определено касае м.3. Няма ли някакъв шанс за спасяване от глоба за неподадената Д.55?
до marpan_64: Много благодаря за адекватният отговор! Само още нещо да изясня:
1. първо подавам заличаваща Декл.1 за м.3 + коригираща Обр.6 с код-К и нулеви стойности
2. след това подавам редовна Декл.1 за м.4 + коригираща Обр.6 с код-0,т.е. редовните данни и дати за м.4 и нулеви стойности ли отново?
до ХХХХХ - ще се заличава, за да се избегне глоба за неподадена в срок декл.55.
Затова ще подам като данни, че доходът е платен през м.4 и съответно коригирани и редовни декларации 1+6 и ще подам декл.55 м.7