https://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,19688.msg122992/topicseen.html#new
В приложенията на този сайт даже има ГФО на микропредприятията, където се формира отчета съгласно новите изменения на ЗС.

И малко допълнителна информация :
Скрит текст :
Дали за този дивидент не е взето решение за разпределението му през второто тримесечие, а вие по грешка да сте платили данъка?  :smile1:  :wink1:
И като си подадете декларацията за второто тримесечие, ще се закрие и плащането.
“друго лице в предвидените по закон случаи”- синдици, ликвидатори.....
В колона 10 пишете размер на удържания данък, все пак справката се подава от името на юридическото лице, което е удържало данъка. Данък дивидент е за сметка на лицето получило дивидента, но се дължи от ЮЛ разпределило този дивидент.
В част I Данни за декларацията трябва да отбележите точка 2, а не 1, тоест да посочите, че декларацята се подава от получател на доход физическо лице.....

Другият вариант е системата да разпознава това ЕГН, че е самоосигуряващо се лице и то да не е прекратило регистрацията си с ОКД5.
На данни за данъчно задълженото лице слагате ЕГН , нали?
Чл.55, ал.1, т.4. (доп. - ДВ, бр. 110 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) категория IV - компютри, периферни устройства за тях, софтуер и право на ползване на софтуер, мобилни телефони;
Здравейте,

СОЛ (зъболекар) може ли да наема на работа по трудов договор друго ФЛ? Физическото лице към момента на наемане на работа няма сключен трудов договор и не е регистрирано като СОЛ.
В случай, че това е възможно има ли някакви особености?
 Сключва се трудов договор, подава се уведомление по чл. 62., ал. 5 и могат осигуровките да са върху МОД за дейността?

Да, регистрираният зъболекар като свободна професия може да наема на работа по трудов договор лица за осъществяване на дейността си.
Да, сключва трудов договор с наетото лице.
Да, подава се уведомление по чл.62 КТ.
Да, осигуровките са съобразени с праговете за дейността.
Особености:
По отношение на осигурителните книжки на работещите при зъболекаря лица:
Скрит текст :

По отношение попълването на трудови книжки на работещите при него лица- отговор от МТСП.
Скрит текст :
Направих си файла с актуализираната ми програма/не на НАП/.Уведомленията са приети и имам справка-заверени уведомления за доп.споразумения:...
Това значи ли ,че трябва да правя и Допълнителни споразумения и да ги подписват хората?Или да им дам направо да си подпишат самата справка?В тази фирма са само трима работещи,ама имам фирма с доста повече. :blink:

Ето отговор от МТСП:
2017-04-03 11:59:45 - Мария Иванова
________________________ ________________
С промяна на Нар.№5 за увед. по чл.62,ал.5 от КТ на тр.договори, считано от 01.04.17 г.имам въпроси. Доп.тр.договори на заварените тр.договори към дата 01.04.17 г. следва ли да се отпечатват, подписват от работодателя и служителя? Следва ли служителя да се подписва във вече подадено уведомление с ЕКАТТЕ? Нас.място с ЕКАТТЕ не се пише в тр.дог.
________________________ ________________
2017-04-21 16:01:02 - Дирекция "Трудово право, обществено осигуряване и условия на труд"
________________________ ________________
Уважаема г-жо Иванова, Зададените от Вас въпроси не са ясни. Както правилно посочвате, кодът по ЕКАТТЕ на населените места не е елемент от съдържанието на трудовите договори. С изменението на НАРЕДБА № 5 от 29.12.2002 г. за съдържанието и реда за изпращане на уведомлението по чл. 62, ал. 5 от Кодекса на труда, се въвежда изискване за вписване в уведомлението на код по ЕКАТТЕ, но това не предполага подписване на допълнителни споразумения към сключени трудови договори. Що се отнася до подписването на уведомлението от работник или служител, следва да се има предвид, че уведомленията по чл. 62, ал.5 от КТ не се подписват от работник или служител, а само от работодател. Работникът или служителят удостоверява с подписа си единствено връчването на копие на хартиен носител от завереното от НАП уведомление и то само при постъпването му на работа (чл.4, ал.3 от Наредба №5).. Такова задължение не е предвидено за уведомления при подписване на допълнително споразумение по трудов договор. (СР)

Зъболекарят се е регстрирал по булстат като свободна професия. Обикновено това е ЕГН-то, често и различаващ се от ЕГН номер за булстат. В това си право той е раблотодател и може да сключва трудови договори със същите задължения, които имат фирмите. Различието е, че вместо трудова книжка, попълва осигурителна книжка на наетите при него по трудов договор.
При издаването на осигурителни книжки на работещите по трудово правоотношение при работодател,който не е ЕТ или юридическо лице, се извършва проверка в регистъра на трудовите договори за подадено уведомление по чл.62, ал.5 от КТ.
Част от публикувано мнение на Людмила Мермерска:
"Ако обобщим всичко казано до тук, то никога не подлежат на деклариране в справката по чл. 73 ЗДДФЛ, независимо от размера им, следните доходи, изплатени на физически лица през данъчната година:

доходите от трудови правоотношения по смисъла на т. 26 от § 1 на ДР на ЗДДФЛ, т.е. включително както и досега и доходите по договори за управление и контрол, и доходите на съдружници/собственици, свързани с полагане на личен труд в дружеството, в което имат дялово участие в капитала;
доходите в полза на ЕТ и доходите на физически лица, регистрирани като тютюнопроизводители и земеделски производители, избрали да се облагат по реда на чл. 29а ЗДДФЛ;
;необлагаемите доходи, които не са сред посочените в т. 4 на чл. 73, ал. 1 ЗДДФЛ и не са свързани с прехвърляне на права или имущество, независимо от размера им. В тази връзка ще обърнем внимание, че вече не подлежат на деклариране:
получените суми за командировъчни пътни и квартирни пари по правоотношения, които не са трудови, когато са за сметка на възложителя и са доказани документално по реда на действащото законодателство, както и дневните командировъчни пари, до двукратния им размер, определен за лицата по трудови правоотношения (т. 23 от чл. 13, ал. 1 ЗДДФЛ);
лихвите по съдебно установени вземания, които не подлежат на облагане, и присъдените обезщетения за разноски по съдебни дела, изплатени на физически лица (т. 10 от чл.13, ал. 1 ЗДДФЛ);
застрахователните обезщетения, когато е настъпило застрахователно събитие (т. 14 от чл. 13, ал. 1 ЗДДФЛ), и
всички останали необлагаеми доходи, които не са посочени в т. 4 на чл. 73, ал. 1 ЗДДФЛ, разгледана по-горе, и не са свързани с прехвърляне на права или имущество."
"Мога ли да издам 1 протокол /инв. - нота/ или трябва да са 2 броя за да се засечат с това , което доставчикът ще декларира  :blink:?"
От страна на НАП наблюдават крайния резултат от общуването в ЕО с този контрагент и чак когато не се засичат данните, тогава правят проверка сделка по сделка. Не би следвало да очаквате да се досещат, че сте извършили прихващане. Редно би било да отразите с два протокола получаването на стоката и КИ/КН/.
Ако собственикът на фимата е СОЛ/често срещащо се/ може да възстанови осигуряването си с ОКД5 за да сключи ГД, да подпише ГФО  и след това отново да го прекъсне.
В какъв аспект са притесненията ви? Кой по-добре познава вашата дейност от вас?
Осчетоводяването е правилно , ако фирмата е регистрирана по ДДС. След това 501/411 за продажбата в брой.
Сол може да упражнява освен управление на дружеството и друга дейност, но само ако е регистриран като СОЛ с ОКД5, а не с договор за управление.
За извършваната от него дейност може да му се начисли личен труд.
Как следва да се подаде Приложение 9 за лице, което  няма необходимия осигурителен стаж като осигурено за общо заболяване и майчинство?
   

Когато лицето няма необходимия стаж за получаването на обезщетението, следва да се направи следното:
1. В точка 2/3 се отбелязва, че лицето няма 6 месеца/съответно 12 осигурителен стаж като осигурено за общо заболяване и майчинство
2. В точка 9 Работни дни или работни часове през периода по болничния лист с право на парично обезщетение и работни дни/работни часове, за които осигурителят изплаща възнаграждение.
- Ако работодателя плаща първите три дни – в колона Работни дни се попълват само дните за сметка на работодателя
- Ако работодателят не плаща първите три дни - в колона Работни дни се попълва 0
В новата версия за болничните на НОИ от 01.08 е въведена допълнителна контрола: когато в точка 2/3 се посочи, че лицето няма 6/12 месечен стаж, а в точка 9 останат съответните дни, програмата извежда грешка 9312 Попълненият брой дни/часове в т.9 не съответства на избраното обстоятелство за липса на 6/12 месеца осигурителен стаж (т.2/т.3), когато не е попълнена дата на придобиване на стажа.
Зависи кого ще посочите за заявител. Аз предпочитам да е търговеца и да ми подпише декларация, че документите са предоставени от него.
"Можете да подадете с електронния подпис на собственика, стига да пишете, че го подавате от името на търговецът."
Това пък е най-добрия вариант.
Нося го, а също и копие от пълномощното,предполагайки , че ще го задържат. Служителката само го поглежда и ми го връща.