Абсолютно вярно  :thumbup: , 31 януари 2014 да  се чете 10 февруари 2014  :blush: :)
Освободени от задължението да подават годишна данъчна декларация са само онези лица, които през 2013 г. са получили само:
•   доходи от трудови правоотношения, когато към 31 декември 2013 г. имат работодател по основно трудово правоотношение и той е определил годишния размер на данъка за всички придобити през данъчната година доходи от трудови правоотношения и пълният размер на данъка за данъчната година е удържан до 31 януари 2014 г., и/или;
•    доходи от трудови правоотношения, когато към 31 декември 2013 г. нямат работодател по основно трудово правоотношение или имат такъв, но той не е определил годишен размер на данъка за всички придобити през данъчната година доходи от трудови правоотношения, ако са изпълнени едновременно следните условия:
а) данъкът върху общата годишна данъчна основа е равен на авансово удържания и
б) няма да ползват данъчни облекчения чрез подаване на годишна данъчна декларация; и/или;
•   необлагаеми доходи, и/или;
•   доходи, облагаеми с окончателен данък по реда на глава шеста от ЗДДФЛ, с изключение на:
- доходите на местни физически лица от дивиденти, ликвидационни дялове, допълнително доброволно осигуряване, доброволно здравно осигуряване и от застраховки „Живот” от източници в чужбина;
- доходи на чуждестранни лица в случаите когато са избрали да преизчисляват окончателния данък за доходи по чл. 37 от ЗДДФЛ.
Декларация за 2013 г. няма да подават едноличните търговци, които не са осъществявали стопанска дейност през годината.
"Дейността на собственика не стартира от датата на първо парично постъпление, а от най - ранната дата на реално осъществяване на дейност от него - сключване на договори, покупки, продажби и т.н."-колеги са ви ориентирали.
Това, че в търговския регистър е вписан като управител, съвсем не означава, че от тази дата трябва да тече този 7 дневен срок, а от започване на дейност на този управител. Преценете това и тогава подайте ОКД5.А относно какво говорят ЕЖК не помага нито за защита , нито от глоби. Подавате ОКД5 и не отбелязвате в никоя клетка за осигуряване - такъв е образецът от 2013 г. С него освен , че се отбелязва желанието на пенсионера да се осигурява социално, то и началото на неговата дейност като СОЛ.
Пак срокът е 30 април 2014 г, но ако го внесете до 31 януари 2014 ще имате 5% отстъпка. Точно затова законодателят остави четвърто тримесечие да се плаща данъка от платеца, за да може да се възползва от тази отстъпка. Къде- в НАП, по местоживеене и по ЕГН.
Този доход по гражданския договор се декларира с годишна данъчна декларация по чл.50 от ЗДДФЛ в срок до 30 април 2014 г. в компетентната на физическото лице НАП. Работодателят по основно трудово правоотношение следва да ви издаде служебна бележка по образец за получените доходи по трудовото правоотношение и удържан данък, която също се прилага към ГДД.
ТАНИЧКА, аз използвам прикачения протокол, който прикрепям към фактурата за рекламните материали с лого на фирмата и изписвам на разход, ползвам ДДС. Сигурно ще се запиташ дали е задължителен, не, не е задължителен, но това са допълнителни обстоятелства с които се доказва, че не са раздадени на едно и също лице и не са серии от доставки.
Ето и основанията от ЗДДС:

Чл.70
(3) Алинея 1, т. 2 не се прилага за:
5. безвъзмездното предоставяне на стоки или услуги с незначителна стойност с рекламна цел и предоставяне на мостри;


                       
ДР § 1
9. "Стоки с незначителна стойност" и "услуги с незначителна стойност" са стоките или услугите, чиято пазарна цена е под 30 лв. и доставката им не е част от серия доставки, по които получател е едно и също лице.                                                                       
Ще има проблем от гледна точна на признаването на прихода в следваща данъчна година, разходите ще са извършени в предходната, ще има нарушаване на ЗС чл.4 ал.1 т.4  "съпоставимост между приходите и разходите - разходите, извършени във връзка с определена сделка или дейност, да се отразяват във финансовия резултат за периода, през който предприятието черпи изгода от тях, а приходите да се отразяват за периода, през който са отчетени разходите за тяхното получаване;"

Освен това, съгласно стандарта щом се прехвърля собствеността, следва да се признае и прихода от сделката.



6.1. Приходът от продажбата на продукция и стоки се признава, когато са изпълнени едновременно следните условия:

а) продавачът е прехвърлил на купувача значителни рискове и изгоди, свързани със собствеността на продукцията и стоките;

б) продавачът не запазва участие в управлението или ефективен контрол върху продаваните продукция и стоки;

в) сумата на прихода може да бъде надеждно изчислена;

г) продавачът има икономическа изгода, свързана със сделката по продажбата;

д) направените разходи или тези, които ще бъдат направени във връзка със сделката, могат надеждно да бъдат изчислени.
Аз подарявам и на данъчните, та после да няма хън мън  ;D
Ричи, говорите за износ, не за ВОД, нали? Няма как да минете през митница без фактура, когато изнасяте стоката.
А имате ли печалба от минали години, и ако да, то може по всяко време да вземете решение на Общото събрание за разпределяне на дивидент.
Специално за това, не е оставен избор, прилага се от всички по закон, не е необходимо деклариране  :smile1:
Ето ви указание как да стане, следвайте стъпка по стъпка
А това ще ви хареса ли ? :)

Инвестиционен имот - имот (земя или сграда, или част от сграда, или и двете), държан (от собственика или от наемателя по финансов лизинг) по-скоро за получаване на приходи от наем или за увеличаване на стойността на капитала, или и за двете, отколкото за:

а) използване при производството на продукция или оказването на услуги;

б) доставката на материали, стоки или услуги;

в) за административни цели;

г) от персонала - независимо дали персоналът плаща наем по пазарни цени;

д) продажба в рамките на икономическата дейност на предприятието.
Чл. 13. Участниците в производствата са длъжни да оказват съдействие и да предоставят информация при условията и по реда на този кодекс на органа по приходите и публичния изпълнител при изпълнение на правомощията им по чл. 12, ал. 1 и 2.
Процесуалните хватки са приоритен на юристите, не трябва ли да си стиковате поведението с такъв. :)
Нищо не пипайте от 2012 г, в горния линк, посочен от Ирена брили, ГФО и ГДД не бяха подадени и затова имаше възможност да се осчетоводи плащането в стара година, отразете си плащането тази година, ако е в брой. Вижте дали няма миналата година превод за тоя лаптоп.
Декларация за цени на материали или продукция, вижте в искането им. Относно декларирането не съм срещала специална справка за това, направете я в таблична форма. Сигурно са ви искали и други декларации, направете я подобна.
Декларация от............управител на...........
Във връзка с искане №........... на ............, декларирам следните доставни  и продажни цени на ........................ ... следва таблицата, а най отдолу "известно ми е , че за неверни данни нося отговорност по НПК" Дата, управител подпис и печат
След като не му определяте данък, за какво ще му признавате НПР. Това ще направи самото лице със ГДД.
Какво значи, "искат да ги натоварят с още 20%" ? За нерегистрираното дружество разбирам, но за регнатото по ДДС, нали ще си приспадне от ДДС на внасяне ДДС на покупките и ще внесе по малко ДДС, ако си вземе фактури за материалите.
Относно това, че от "нищо" произвеждате продукция, плащате и по големи данъци, няма реални разходи материали, освен ако не се укриват продажби? 
А и не е без значение за какви количества става въпрос, какъв капацитет има производтвото-работници , машини, изразходвана ел енергия и ред други обстоятелства?
Ако има съществени разлики между данни в счетоводството и налични количества в складовете на дружеството, може да приложат ревизии при особени случаи.

ІІІ.  Правила за ревизиите при особени случаи

4. Обстоятелствата, които се изследват са следните:
к) разликата между доставените и вложените в производството суровини и материали. Тогава органът по приходите следва да установи съобразно техническите нормативи, реалното количество произведена продукция, като приходите на лицето следва да се увеличат с пазарната стойност на реализираната продукция. Не е необходимо органът по приходите да е установил липса на цялата гама от суровини и материали за производството на определен артикул, за да твърди, че е налице неостойностена продукция. Достатъчни са и косвени, но измерими и позволяващи цялостна преценка съобразно извършваната дейност показатели – напр. голям разход на ел. енергия или други енергийни източници, водоснабдяване и т.н, несъответстващ на твърдяния от лицето обем на продукция, като лицето не може да обясни на какво се дължи големия преразход, съобразно производствените нормативи.
Освен този случай органите по приходите следва да обърнат внимание и на случаите, при които доставените суровини и материали са изцяло вложени в производството,  но произведената продукция не съответства в количествено изражение на вложените материали и суровини, съобразно техническите нормали за предприятието или ако приложената документация за производствения процес и заложените в нея разходни норми  очевидно не съответстват на фактически осъществявания процес в предприятието. Органът по приходите при такава ситуация може да назначи експертиза за установяване на действителното състояние.
" Осигуровките за м. 11 обаче са преведени по сметките на НАП - Варна. Какво се случва с тези суми - трябва ли да се обвързват по някакъв начин?"
Внесете си осигуровките за м.11 на СОЛ в НАП Плевен. В зависимост от това по ЕГН или по ЕИК сте внесли осигуровките в НАП Варна имате два варианта. Ако е по ЕГН- да си ги поискате да ви бъдат възстановени, ако е по ЕИК-може да се използват за погасяване на бъдещи задължения на варненската фирма "Б" ЕООД.